Gemeente Helmond


---

Veranderingen Taxbus

Taxbus is in Helmond een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur. Iedereen in Helmond, van jong tot oud, kan gebruik maken van Taxbus. Mensen met een handicap en ouderen kunnen, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen, een vervoerspas krijgen waarmee ze korting krijgen op de Taxbus-tarieven.

Het contract voor de uitvoering van Taxbus is wederom gegund aan Cibatax. Cibatax voert ook momenteel het Taxbusvervoer uit in een deel van de regio Eindhoven. Het contract vloeit voort uit een Europese aanbesteding die de opdrachtgevers (de deelnemende regiogemeenten en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) gezamenlijk hebben uitgevoerd. Aanleiding hiervoor was het aflopende huidige contract per 31 december 2005. Het nieuwe contract gaat in op 1 januari 2006 en heeft een looptijd van drie jaar met de mogelijkheid tot verlenging van tweemaal één jaar.

Wijzigingen zone-indeling

Taxbus zal, ondanks enkele wijzigingen, in grote lijnen hetzelfde blijven. De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de zone-indeling. De zones zijn kleiner geworden en sluiten daardoor weer aan bij de huidige openbaar-vervoerzones. Het vervoergebied in de gemeente Helmond wordt hiermee verdeeld over 5 vervoerzones.

Veranderingen ouderenvervoer

Per 1 januari 2006 verandert er voor het ouderenvervoer het een en ander. In Helmond hebben vele ouderen van 65 jaar en ouder een Taxbuspas. Zij krijgen allemaal tijdig een brief van de gemeente waarin de veranderingen worden uitgelegd. In dit artikel worden de belangrijkste veranderingen kort toegelicht.

Recht op vervoerpas

Het recht op een vervoerspas is afhankelijk van het inkomen. Per 1 januari kunnen ouderen een Taxbus-vervoerpas krijgen als:
* men 65 jaar of ouder is en een minimuminkomen heeft of iets er boven (tot 110% van het bijstandsinkomen).

* men 75 jaar of ouder is en voldoet aan de inkomenstoets van de WVG (tot 1 ½ maal het bijstandsinkomen).

Wanneer u per 1 januari geen recht meer heeft op de vervoerpas, dan kunt u natuurlijk wel gebruik maken van de Taxbus in Helmond tegen betaling van het normale tarief.

Eigen bijdrage

Het Taxbusvervoer wordt voor pashouders door de gemeente gesubsidieerd. Alle Taxbus-pashouders betalen voortaan alleen de verschuldigde eigen bijdrage aan de chauffeur van Taxbus. Er hoeft geen afrekening achteraf met de gemeente meer plaats te vinden. Naast een instaptarief van 0,45 per rit betaalt men slechts 0,45 voor elke zone waarin men reist.

Extra mogelijkheden
voor Taxbuspashouders

Taxbus kent vanaf 1 januari 2006 de volgende aanvullingen en verbeteringen:

* Men kan een groepsrit boeken voor meerdere pashouders met een zelfde vertrek- of aankomstadres.

* Men kan tegen betaling van een extra bijdrage een gegarandeerde aankomsttijd vastleggen.


* Alle rolstoeltaxis zijn vanaf 1 januari uitgerust met een rolstoellift.

Vervoergebied

Voor alle pashouders in Helmond geldt per 1 januari een vervoergebied waarin men met Taxbus vanaf het woonadres in maximaal 5 zones kan reizen. Voor de oudere pashouder van Helmond is hiermee het vervoergebied dus ruimer geworden.

Meer informatie

Deze maand worden alle huidige Taxbus-pashouders in Helmond met een brief over de wijzigingen geïnformeerd. Ook zal er deze maand een folder worden verspreid waarin nader zal worden ingegaan op de wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie.

Voor meer informatie over het gemeentelijk beleid ten aanzien van het Taxbusvervoer voor ouderen en WVG-gerechtigde pashouders kunt u contact opnemen met het Bureau WVG, Penningstraat 53, telefoon 0492-587860 op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur.

Voor meer informatie over Taxbus kunt u contact opnemen met Carola Prins, projectleider Taxbus, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, telefoon 040 259 45 57, e-mail
c.prins@rez.sre.nl.

---

| |