FNV KIEM

Unieke clausule zorgverzekering en 3,5% loonsverhoging bij de Nederlandse podia
Vorige week hebben de delegaties van FNV KIEM, ABVAKABO en WNP, een onderhandelaars akkoord gesloten over de CAO Nederlandse Podia. De belangrijkste onderdelen van het resultaat zijn een loonsverhoging van in totaal 3,5% over 2006 en 2007, verlofdagen gebaseerd op arbeidsverleden en een unieke clausule dat de werkgever, bij onredelijke stijging van de ziektekosten de hogere premie compenseert.

De CAO heeft een looptijd van 2 jaar. Ingaande 1 januari 2006 t/m 31 december 2007. De loonsverhoging wordt in 2 fasen ingevoerd. 1,75% per
1 januari 2006 en wederom 1,75% per 1 januari 2007. Bij arbeidsongeschiktheid wordt het loon de eerste twee jaar voor 100% doorbetaald indien de ziekte volledig beroepsgerelateerd is.

Tevens is er een unieke afspraak gemaakt met de werkgeversvereniging inzake de Zorgverzekering. Gezien de onduidelijkheid van de prijsstijgingen de komende jaren, is er afgesproken dat de werkgever bij onredelijke stijging (meer dan 10%) de hogere premie compenseert.

Het recht op leeftijdsdagen vervalt in de nieuwe CAO. In plaats daarvan krijgt men recht op extra verlofdagen aan de hand van de duur van het arbeidsverleden. Het totale arbeidsverleden wordt hierin meegeteld en er wordt pas geteld vanaf het 25 levensjaar.

De behaalde resultaten worden binnen een week, door middel van een schriftelijke ledenraadpleging, aan de leden voorgelegd. De verwachting is dat dan voor het einde van dit jaar duidelijk is of deze nieuwe CAO een feit is.

---