Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 8 december 2005

Stedenbouwkundig plan Victoriakwartier geïntroduceerd

Swingende presentatie aankondiging nieuw hart van creatieve industrie

Zonder een praatje, zonder persmap, maar met nieuwe middelen werd vrijdag 2 december jl. het stedenbouwkundige concept voor nieuwe wijk Viktoriakwartier te Eindhoven gepresenteerd. Een virtuele rondleiding, interactieve beeldcollage, een borrel, muziek, en een poster van 14 x 14 meter met daarop het projectplan. Dat is de nieuwe stijl van de wijk, en zo is die ook gepresenteerd.

Al deze toekomstplannen staan in het stedenbouwkundige concept dat One Architecture maakte in samenwerking met 12N STDNBW. Dat concept is afgelopen vrijdag gelanceerd door de gemeente Eindhoven, WOONBEDRIJF, Temporary Art Center (TAC) en Vereniging Ventose. De lancering vond plaats in TAC, waarbij pers en relaties aanwezig waren, maar ook de huidige bewoners en gebruikers van het gebied. Met veel gevoel voor de creatieve toekomst werden de bezoekers getrakteerd op een 20 minuten durende animatie met virtuele rondleiding. De bijeenkomst werd aangekleed door VJ Stalker die live de aanwezigen in het gebied samplede en DJ Kid Sundance met live sax.

Viktoriakwartier
Het Viktoriakwartier is een nieuwe wijk in het centrum van Eindhoven, gelegen tussen de binnenstad en het Philips Stadion. Hier zullen in de nabije toekomst cultuur, wonen en bedrijvigheid samensmelten tot een levendige nieuwe buurt, met een mix van oude en nieuwe bebouwing en een diversiteit aan activiteiten. Deze ontwikkeling past binnen de kaders van de âVisie Emmasingelkwadrantâ, opgesteld door West 8. Gemeente Eindhoven is momenteel eigenaar van zowel grond als opstallen. WOONBEDRIJF is beoogd eigenaar en ontwikkelaar van het gebied.

Het gebied omvat nu de Ventoseflat op de hoek van de Mathildelaan en de Vonderweg en de voormalige Philipsgebouwen aan de Gagelstraat en een groot parkeerterrein. Beiden gebouwen hebben een rijke historie. Zo is de Ventoseflat het eerste voorbeeld van herbestemming van een industrieel gebouw naar een woonfunctie. De tabaksfabriek uit 1876 werd tussen 1927 en 1930 omgebouwd tot een woon- en winkelgebouw. Dit blijft gehandhaafd en wordt gerenoveerd.

TAC
Het kantoorgebouw waar voorheen de Personeelswinkel van Philips huisde, biedt nu ruimte aan het Temporary Art Center (TAC). Het TAC is een culturele broedplaats en omvat tachtig ateliers en werkplaatsen van verschillende omvang, waar ongeveer 100 âTAC-genotenâ werken. Het aantal disciplines is groot en varieert van kunstschilders tot schrijvers, grafische en industriële vormgevers, modeontwerpers, muzikanten, webdesigners, architecten, fotografen en meubelmakers. Dit gebouw blijft in het nieuwe Viktoriakwartier grotendeels bestaan en wordt de identiteitsdrager van het gebied. Daarnaast komt er ruimte voor creatieve bedrijvigheid. De nieuwe wijk krijgt er ruim 200 woningen bij, en gaat met straatjes en hofjes, kleine winkeltjes, boetiekjes, restaurantjes en cafeetjes een nieuw stuk binnenstad vormen. Er komt een rechtstreekse looproute, vanaf de Witte Dame met aan het eind in het Viktoriakwartier een cultuurplein. Mogelijk komt publiekstrekker Plaza Futura ook aan dit plein. Parkeren gebeurt in de grote ondergrondse parkeergarage.

Reacties van aanwezigen
âAls dit echt gaat gebeuren, dan blijf ik in de stad.â âNormaal gesproken is bij dit soort bijeenkomsten na een half uur iedereen weer weg of over andere onderwerpen begonnen. Nu bleef iedereen maar doorpraten over de plannen.â
âEindelijk aandacht voor de creatieve industrie als kern, en niet als uithoek.â

Reacties op presentatie
âDe film schijnt 18 minuten te hebben geduurd, maar het voelde als een ritje in een achtbaan.â
âEen poster van 14x14 meter waar je stukken van mee kunt nemen: dat kan alleen in TAC!â

De presentaties zijn verzorgd door 12N STDNBW, Trifid Digital Creations, mOOn-iQ, Chriz van de Graaf, VJ Stalker en Kid Sundance. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven