VU Medisch Centrum

Locatieprofielen vastgelegd
Alliantie Slotervaartziekenhuis en VU medisch centrum in volgende fase

De raden van bestuur van VU medisch centrum (VUmc) en het Slotervaartziekenhuis (SLZ) tekenen op 8 december een overeenkomst. Hiermee komt de alliantie tussen deze ziekenhuizen een stap dichterbij. Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is een uitwerking van de locatieprofielen van beide instellingen. Verder staan de stappen en voorwaarden beschreven die nodig zijn om eind januari 2006 de definitieve samenwerkingsovereenkomst te kunnen tekenen.

Op basis van de locatieprofielen wordt het Slotervaartziekenhuis omgevormd tot een centrum voor planbare zorg, met alleen de voor die zorg noodzakelijke IC-functies. De acute en complexe zorg wordt geconcentreerd op locatie VUmc. De betrokken zorgverzekeraars maken zich sterk voor een levensvatbaar en financieel gezond Slotervaartziekenhuis, waarbij de continuïteit van zorg voor patiënten gewaarborgd is. De zorgverzekeraars zullen de betrokken ziekenhuizen ondersteunen bij de uitvoer van de plannen en bijdragen aan de daarvoor noodzakelijke voorwaarden.

Bedrijfsplan
De komende weken vindt verder overleg plaats tussen beide ziekenhuizen en de zorgverzekeraars over de door de alliantie gekozen uitgangspunten en locatieprofielen. Dit moet leiden tot een definitief bedrijfsplan op basis waarvan SLZ en VUmc begin volgend jaar een definitieve samenwerkingsovereenkomst zullen tekenen.

Kernelement in het plan is de verdere vertaling van de locatieprofielen naar capaciteiten en de consequenties daarvan voor de budgetten, de personele omvang, de financiële organisatie en de tijd die nodig is om de gewenste en noodzakelijke veranderingen te kunnen realiseren (transitieperiode). Belangrijk zijn daarin naast de voorwaarden om de zorg te kunnen realiseren, ook de gevolgen voor medewerkers binnen de alliantie en een passend sociaal plan.

Achtergrond
Met deze alliantie wordt invulling gegeven aan een groot deel van de opdracht van De Praktijk/Commissie Jonkman. Deze commissie heeft in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland scenarios gemaakt voor de herstructurering van de ziekenhuiszorg in Amsterdam-West. De alliantie zal door een herordening van functies bijdragen aan het waarborgen van een optimale en kwalitatief hoogstaande ziekenhuiszorg, reductie van capaciteiten (m2, bedden en/of specialistenplaatsen) en een goede financiële uitgangspositie voor de betrokken ziekenhuizen in Amsterdam-West. Afgelopen mei tekenden SLZ en VUmc al een intentieverklaring tot samenwerking; met de ondertekening op 8 december wordt deze intentie bekrachtigd.