Gemeente Rotterdam

Rotterdam krijgt 14,5 miljoen van het Rijk om knelpunten in de herstructurering van oude wijken op te lossen. Hiermee zijn alle zeven projecten waarvoor Rotterdam subsidie heeft aangevraagd binnen het Impulsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV), gehonoreerd. Het geld wordt geïnvesteerd in de buitenruimte, de woningbouw en de aanleg van algemene voorzieningen zoals scholen en wijkparkeergarages in de wijken Hillesluis, Tarwewijk, Bloemhof, Lombardijen, Spangen, Feijenoord en Nieuw Crooswijk.

Investeringen in woonomgeving
De projecten die Rotterdam heeft ingediend zijn nodig om onder meer de verkoop van woningen in de herstructureringsgebieden te stimuleren. Wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte Lucas Bolsius: "Met deze financiële stimulans van het Rijk kunnen we nu zeven projecten in de stadsvernieuwing sneller uitvoeren. De nadruk ligt daarbij op het gelijktijdig verbeteren van de woningvoorraad én het investeren in buitenruimte en voorzieningen in de wijken."

Lange Hilleweg
Eén van de in het oog springende projecten, is de renovatie van de Lange Hilleweg, als onderdeel van het Singelplan. Met het Singelplan worden de historische singels uit het waterproject van Rose weer in hun oude grandeur hersteld. De aanpak van de Lange Hilleweg is van groot belang voor de bouw van nieuwe koopwoningen in de wijk Bloemhof. Voor de Lange Hilleweg krijgt Rotterdam van het Rijk een bedrag van ruim 5 miljoen.

Woningen en Brede School
In Bloemhof kan het woningbouwproject Lange Dahlia doorgaan door een bijdrage van ruim 1,5 miljoen. Door de tegenvallende economie dreigde eerder een tekort te ontstaan. In het project Lange Dahlia worden 85 woningen gebouwd in de categorie middelduur. Deze zijn van groot belang voor de vernieuwing van de buurt. Een bedrag van ruim 1,1 miljoen is toegekend voor de bouw van een Brede School in Lombardijen. Naast onderwijs moet deze school ruimte bieden aan diverse welzijnsvoorzieningen. VROM heeft een bedrag van 495.000 toegekend om onder meer de aankoop van enkele panden in de Tarwewijk mogelijk te maken. Deze woningen worden vervolgens opgeknapt en vergroot om de kwaliteit en het wooncomfort te verbeteren. Met de verkoop van deze woningen wordt het eigen woningbezit gestimuleerd.

Rooms-katholieke begraafplaats
Rotterdam krijgt een bijdrage van 1,1 miljoen voor het opknappen van de rooms-katholieke begraafplaats St. Laurentius in Nieuw Crooswijk. Deze begraafplaats uit 1869 ligt centraal in de wijk en vormt letterlijk een groene oase voor de buurt. Door de arcademuur op te knappen en een extra poort in de muur toe te voegen, wordt de begraafplaats toegankelijker en kan het een belangrijke recreatieve functie krijgen voor de wijk. Dit is belangrijk met het oog op de grootschalige herstructurering van Nieuw Crooswijk.

Parkeren voor bewoners
In Spangen en Feijenoord kunnen door een subsidie van 5 miljoen van VROM, 400 parkeerplekken voor bewoners worden gerealiseerd. Met de zogeheten wijkstallingsgarages 'Schieoevers' en 'Beijerkop', slaat Rotterdam twee vliegen in één klap. De auto's verdwijnen van de straat en er ontstaat meer ruimte voor groen. Het Impulsbudget Stedelijke Vernieuwing is een tijdelijke subsidieregeling van het ministerie van VROM om onverwachte knelpunten in de uitvoering van de stedelijke vernieuwing op te vangen of om de uitvoering nog eens extra te versnellen.

Bron: Bestuursdienst, 08-12-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Fysieke Infrastructu_2032484. 14,5 miljoen voor _2084621]