Vereniging FME-CWM

FME-bijeenkomst Milieu en Arbo

Productie duurzame energie stijgt

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 08 dec 2005


Nieuwe verpakkingswetgeving 2006

De vrijwillige verpakkingsregeling (Verpakkingsconvenant III) wordt beëindigd op 31 december 2005. Per 1 januari 2006 treedt daarvoor in de plaats het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton. Dit houdt in dat in 2006 ook voor verpakkingen gaat de producentenverantwoordelijkheid gelden. Dat betekent dat ieder bedrijf dat voor het eerst verpakking op de Nederlandse markt brengt verantwoordelijk wordt gesteld voor deze verpakkingen; dus zowel producenten die hun eigen producten verpakken als voor importeurs die verpakte producten vanuit buiten Nederland ontvangen. De producentenverantwoordelijkheid is niet nieuw in Nederland. Die bestaat al langer voor bijvoorbeeld batterijen, autos en elektrische apparatuur.

Onderscheid
De wetgeving maakt onderscheid in consumenten en business to business (B2B) verpakkingen. Consumentenverpakkingen van producten zijn primair bedoeld voor particuliere huishoudens en worden als huishoudelijk afval door gemeenten ingezameld en afgevoerd. De burger betaalde hiervoor een afvalstoffenheffing. Verpakkingen van producten die gebruikt worden door bedrijven in hun business to business (B2B) relatie worden door bedrijven ingezameld en als bedrijfsafval afgevoerd. De kosten hiervan moeten door de bedrijven worden gedragen.

Consumentenverpakking
De in de wetgeving genoemde producentenverantwoordelijkheid gaat ervan uit dat degene die consumentenverpakking op de Nederlandse markt zet daarvoor verantwoordelijk is en de kosten zal moeten dragen van het inzamelen afvoeren en verwerken van deze afvalstroom. Omdat deze verpakkingen door de gemeenten worden ingezameld en afgevoerd zijn met vertegenwoordigers daarvan onderhandelingen gevoerd. Inmiddels zijn voor wat betreft consumentenverpakkingen belangrijke stappen genomen. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt tussen de belangrijkste organisaties van het bedrijfsleven en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hieraan heeft de FME actief deelgenomen namens de non-food industrie.

Volgens de planning zullen de resultaten op 9 december 2005 worden gepresenteerd. Uitgegaan wordt van een collectieve uitvoering van de wetgeving. Voor de consumentenverpakking is hiervoor een nieuwe organisatie in het leven geroepen: Stichting Nederland Van Afval naar Grondstof (Nedvang). Om de belangen tussen food en non-food gescheiden te houden gezien het nog hangende dossier van het zwerfafval staan hier twee organisaties aan ten grondslag. Voor non-food is dit de Stichting Non-food Afval. Naast de afspraken over de kosten die verrekend worden voor het inzamelen, afvoeren en verwerken met de gemeenten zal door de genoemde organisaties naar het ministerie van VROM gerapporteerd worden over de hoeveelheden verpakkingen die zijn ingezameld, nuttig zijn toegepast of als materiaal zijn herverwerkt.

B2B verpakking
Voor de verpakkingen niet afkomstig uit particuliere huishoudens voorziet de wetgeving in een ander regime dan de consumentenverpakking. De wetgeving gaat er vanuit dat de kosten van het gescheiden inzamelen van verpakkingen en het afvoeren als bedrijfsafval gedragen worden door degene die zich van het bedrijfsafval ontdoet. Dit is voor de bedrijven niets nieuws, het is de bestaande praktijk dat een afvalverwerker van een bedrijf opdracht krijgt de afvalstoffen af te voeren en te laten verwerken. Een overeenkomst voor B2B-verpakkingen zoals bij consumentenverpakkingen met de gemeenten is daarom niet aan de orde. Het is om kostenredenen van belang dat de afvalstromen consumentenverpakking en B2B verpakkingen gescheiden worden ingezameld en afgevoerd. Zoals ook bij consumentenverpakking zal ook over B2B verpakkingen naar het Ministerie van VROM gerapporteerd moeten worden over de hoeveelheden verpakkingen die zijn ingezameld, nuttig zijn toegepast of als materiaal zijn herverwerkt. Hiervoor zal naar VROM een zgn. Mededeling (businessplan) moeten worden ingediend, dat aan vele vereisten moet voldoen. Ook hierbij heeft een collectief systeem verre de voorkeur. Feitelijk gaat de wetgeving hier vanuit. De in de wet genoemde doelstellingen zijn nauwelijks door individuele bedrijven in te vullen.

SVM-PACT stopt, maar UVME blijft
Het convenant verpakkingen III loopt op 31 december 2005 ten einde. Over het jaar 2005 zal echter moeten worden gerapporteerd. SVM-PACT zal deze taak nog vervullen en na de rapportage worden opgeheven.

Voor de UVME is echter ook in de toekomst een specifieke taak weggelegd. Alle bedrijven die verpakkingen (voor het eerst) gebruiken moeten een zgn. Mededeling (businessplan) naar het Ministerie van VROM zenden en laten goedkeuren, en wel vóór 1 april 2006. Daarin moet precies omschreven staan hoe verpakking wordt teruggehaald, de financiering de verwerking en de monitoring. Voorts moeten contracten met vervoerders en verwerkers worden afgesproken. Het is goedkoper en efficiënter om dit collectief door een organisatie, zoals de UVME te laten doen.

UVME maakt apart B2B-uitvoeringsplan
Omdat voor consumentenverpakking reeds een en ander collectief geregeld is zal de UVME zorgdragen voor een apart B2B-uitvoeringsplan en dit tijdig indienen en laten goedkeuren door de Minister van VROM. Daarbij zal optimaal gebruik worden gemaakt van de opgebouwde expertise binnen de FME met betrekking tot
producentenverantwoordelijkheid voor elektr(on)ische apparatuur. Dit sluit naadloos aan op de nieuwe verpakkingswetgeving. Wij zullen u van deze ontwikkeling op de hoogte houden.

Rapportage 2005 afwerken
Het Convenant Verpakkingen III loopt dit jaar wel af, maar de rapportage over 2005 moet nog worden uitgevoerd. De deelnemers van de UVME ontvangen daarvoor medio januari 2006 de gebruikelijke formulieren. U wordt verzocht deze in te vullen en op tijd retour te zenden. Op deze wijze kunnen we convenant III op een juiste manier afsluiten en kunnen we laten blijken dat met de metalektro industrie serieus afspraken te maken zijn.

Vereniging FME-CWM, ing. Albert Verheggen, 079 - 353 12 36, ave@fme.nl