Gemeente Boxmeer


Regio Noordoost-Brabant investeert ruim 7 miljoen in verkeer en vervoer

De tien gemeenten in de samenwerkingsregio Noordoost-Brabant (GGA), de provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, Politie Brabant-Noord en de Kamer van Koophandel hebben voor 2006 een intergraal programma aan maatregelen opgesteld. In dit programma staan regionale en lokale maatregelen om de bereikbaarheid en veiligheid te verbeteren.

Mensgerichte maatregelen
In het portefeuillehoudersoverleg Verkeer en Vervoer van 8 december gaven wethouders en gedeputeerde Janse de Jonge hun goedkeuring aan ruim 35 infrastructurele en mensgerichte maatregelen. Dit onder voorbehoud van besluitvorming per project in de colleges van B&W en in GS.

De maatregelen kosten samen ruim 7,4 miljoen euro. De provincie heeft hiervoor een cofinancieringsbijdrage van 1,9 miljoen euro beschikbaar. Op 8 december hebben de partijen tevens het samenwerkingsconvenant verlengd tot 31 december 2009.

Diversiteit aan projecten
De maatregelen in het uitvoeringsprogramma van de regio zijn divers: de verbetering van de doorstroming op het onderliggend wegennet, de veilige inrichting van 60 km/uur gebieden buiten de bebouwde kom en 30 km/uur gebieden binnen de kernen en fietsvoorzieningen. Ook investeert de regio in de zogenaamde mensgerichte maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Zo ondersteunen de gemeenten het Brabants VerkeersveiligheidsLabel voor scholen en de lokale 3VO-afdelingen en de jaarlijkse fietsverlichtingsactie.

Bereikbaar, leefbaar en veilig
In Noordoost-Brabant pakken de samenwerkende partijen de verkeers- en vervoersproblemen al sinds 1998 samen aan. De regionale benadering levert meer samenhang op bij het werken aan een bereikbare, leefbare en verkeersveilige regio. Zo is in 2005 ook al gezamenlijk voor ruim 12 mln in verkeersprojecten geïnvesteerd. In 2006 stelt de regio een meerjarig regionaal maatregelpakket op. Dan ontstaat een beeld van de projecten die de regio de komende jaren nog wil gaan uitvoeren.

Accenten
Lag in 2005 het accent nog vooral op lokale verkeersprojecten, in het uitvoeringsprogramma 2006 is al te zien dat de regio de problemen in samenhang aanpakt. Daarbij legt de regio in 2006 het accent op het verbeteren van de bereikbaarheid op het onderliggend wegennet, het afstemmen van de wegwerkzaamheden, de verkeersveiligheid, de leefbaarheid in kernen, het onderhouden van het regionaal fietspadennetwerk en het verbeteren van openbaar vervoer.

Samenwerkingsconvenant 2006 - 2009
De regio wil graag blijven samenwerken op het gebied van verkeer en vervoer. De verkeersproblematiek houdt niet op bij de gemeentegrens en om Noordoost-Brabant ook in de toekomst bereikbaar, veilig én leefbaar te houden blijft samenwerking noodzakelijk. Alle partijen zien de meerwaarde van de regionale aanpak in. Daarom hebben de tien gemeenten, de provincie, Rijkswaterstaat en de politie voor de periode 2006 - 2009 een samenwerkingsconvenant ondertekend.

Meer informatie
Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan contact op met R. Snijder, GGA-coördinator (06-53982239). U kunt ook terecht bij de provincie, S. Fikke (073-6812812).

Wat is het GGA?
GGA staat voor GebiedsGerichte Aanpak van verkeer en vervoer en is een samenwerkingsvorm van diverse gemeenten. Aan deze samenwerking nemen deel de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill, Sint Anthonis, Uden en Veghel, de Provincie, Rijkswaterstaat Noord-Brabant, Politie Brabant-Noord en de Kamer van Koophandel.

Wat betekent GGA voor de gemeente Boxmeer?
De gebiedsgerichte aanpak (GGA) levert een aantal voordelen op voor Boxmeer. De provincie heeft aan de gemeente namelijk een aantal subsidies toegekend. Voor mensgerichte maatregelen zoals verkeerseducatie op basisscholen en het BROEM-project, en voor verkeerseducatie voor 55+ ers krijgt Boxmeer 28.000 subsidie. Verder ontvangen we nog eens 210.000,00 voor te nemen verkeersmaatregelen in 2006. Denk dan aan maatregelen op de Rondweg/Loonseweg, de St. Janslaan/Radioweg, het verplaatsen van de carpoolplaats bij Route 77 en het realiseren van zon 150 fietstallingsplaatsen in het centrum van Boxmeer.

In 2005 ontvingen we vanuit GGA ook al een subsidie van 430.000 voor de realisatie van een fietstunnel op de Boxmeerseweg in Beugen voor het bedrijvenpark Sterckwijck. Verder heeft de GGA-overlegstructuur ervoor gezorgd dat de bereikbaarheid rondom de aansluiting met de A73 / St. Anthonisweg bespreekbaar is geworden. Waarschijnlijk is dat in 2008 maatregelen kunnen worden genomen om de verkeersafwikkeling daar te verbeteren.