Ingezonden persbericht


Voor onmiddellijke publicatie

*****

Op 8 december wordt het niet donker in Maarssen

Ondernemers zien het licht tijdens Congres en Expo LED2005

Eindhoven, 27 oktober 2005

De donkere dagen komen er aan, de wintertijd is gearriveerd. Deze winter zal het op 1 dag in 2005 op één plaats in Nederland niet donker worden. Light Emitting Diodes (LEDs), het licht van de toekomst, zullen de oude Fabrique in Maarssen 8 december doen oplichten in de duisternis. Tijdens LED2005 Congres & Expo worden de LED-kansen getoond en zullen ontwikkelaars en eindgebruikers laten zien hoe zij die kansen benutten en welke ervaringen ze daarbij hebben opgedaan met LEDs. Hebben zij een 'fast movers' voordeel in de LED-markt?

Waar gaat het naar toe met LEDs?

Een goeroe op het gebied van de LED-markt is principal analist van iSupply, Jagdish Rebello. Hij doet al jaren onderzoek naar de marktpotentie van het veelom geprezen LED-licht. '2004 was weer een bijzonder jaar voor de solid-state lighting industrie vanwege de wereldwijde marktgroei voor LEDs van maar liefst 26% ten opzichte van 2003', geeft hij aan. 'Doordat LEDs steeds meer licht geven, de behuizing nog steeds wordt verbeterd en er steeds meer electronische drivers beschikbaar komen, worden LEDs continu geïntegreerd in toepassingen, waarbij ze dus de voorkeur genieten ten opzichte van conventionele lichtbronnen in bestaande verlichtingsmarkt.' iSupply schat dat in 2004 de wereldwijde markt voor LEDs en LED chips ca. ¤4.1 miljard ($4.7 miljard) was.

Gedurende datzelfde jaar werden High Brightness (HB) LEDs steevast verkozen als lichtbron voor diverse toepassingen zoals verkeerslichten, reclameuitingen op gebouwen, verlichting voor LCD schermpjes, toetsenbordverlichting voor mobiele telefoons en decoratieve verlichting. Volgens Rebello is het echter van het grootste belang om de afnemende groei in mobiele telefoons en PDA's op te vangen met creatieve toepassingen met LEDs.

Erik Swennen, mede organisator LED2005 en directeur van LED Expert, verlichtingsadviesbureau vult enthousiast aan: "We zijn heel blij dat Jagdish Rebello keynote spreker is op het LED congres, omdat hij als geen ander kan aantonen waar het met de LED-markt naar toe gaat. En wat hij zegt is absoluut waar, er liggen met name kansen in de High Brightness LEDs, ook wel highpower LEDs genoemd. Maar hij zegt ook dat we op zoek moeten naar te bouwen applicaties terwijl die er naar mijn mening al legio zijn. De uitdaging zit hem in het bij elkaar brengen van de producenten van LEDs, applicatiebouwers en de marktpartijen. En dat is precies wat we met het congres en expo LED2005 gaan doen. '

Naast een plenair programma zal er op het LED2005 Congres en Expo dan ook aandacht zijn voor business cases in verschillende markten. Enkele tracks zijn bijvoorbeeld transportmiddelen, lichtarchitectuur, industrie en gebouwen. Swennen legt uit: 'De noodverlichtingbranche heeft het potentieel van LEDs al gezien: vrijwel alle leveranciers bieden een product aan waarbij LED's zijn geïntegreerd in de noodverlichting. Dat is natuurlijk ook goed denkbaar in bijvoorbeeld de transportmiddelen markt. Voordelen die LEDs zo uniek maken komen goed tot hun recht als ze worden toegepast in vliegtuigen, treinen, fietsen, eigenlijk alles wat beweegt! De bezoeker van LED2005 zal geïnspireerd raken door de verhalen van de early adaptors in deze markten.'

Dagvoorzitter Prof. Dr. Ir. Ton Begemann, Professor in Lighting, Technische Universiteit Eindhoven denkt dat het nog wel een tijdje zal duren voordat de consument iets gaat merken van de marktverschuiving: 'Een 'disruptive' technologie wordt zonder uitzondering gekenmerkt door het feit dat het een bestaande functie, bijv. verlichten, op andere, betere wijze kan vervullen, met additionele functies en een cost-performance ontwikkeling, die snel gelijkwaardig of beter wordt als de conventionele technologie.

LED technologie heeft dezelfde kenmerken. Er is echter een belangrijk verschil met de CD en digitale fotografie waardoor de disruptie geleidelijker zal verlopen. Licht en verlichting is sterk verbonden of geïntegreerd met de gebouwde wereld en infrastructuur, in tegenstelling tot consumenten 'muziek en beeld'. Tijdconstantes voor fundamentele veranderingen in de bouw en infrastructuur worden gemeten in 2-3 decades, voor consumentenartikelen in enkele jaren.'

Misschien dat de consument er de komende tijd nog niet veel van merkt, maar dat geldt niet voor ondernemend Nederland. De marktpenetratie van LED naar alle mogelijke lichttoepassingen met mogelijkheden voor deze grote groep bedrijven en investeerders, waarbij een snelle Return of Investment te realiseren is zal als een rode draad door het congres LED2005 lopen. Via business cases komen in acht verschillende markten de mogelijkheden aan de orde die een rol spelen bij het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van nieuwe LED-toepassingen. Het congres wordt georganiseerd op 8 december 2005 door We Are BV in samenwerking met het bedrijf LED Expert in DeFabrique in Maarssen.

'De Fabrique in Maarssen is een monumentaal oude graanfabriek, die zich bij uitstek leent voor een evenement als LED2005. De hoge silo's en het industriële karakter zullen op een weergaloze manier met LEDs verlicht worden door enkele van de bedrijven die zich hebben aangemeld als exposant. Juist de vele kleuren die met LEDs gemaakt kunnen worden en het uitlichten van de oude muren en hoge plafonds gaan voor een bijzonder effect zorgen; een schouwspel dat je moet zien!' Zegt Swennen enthousiast.

Op de website van LED2005 is meer te lezen over de toepassingen met LEDs: www.ledcongres.nl

Over WE ARE:

WE ARE BV is organisator van hoogwaardige congressen in de ICT markt en de High Tech markt (materiaaltechnologie, maak- en procesindustrie). De congressen van WE ARE behandelen innovatieve toepassingen en innovatieve technologieën met een commercieel marktpotentieel. Tijdens deze congressen worden partijen op managementniveau bij elkaar gebracht omdat innovatie begint bij strategie en visie. In dat opzicht noemt WE ARE BV zich --the business enabler-

Naast Congressen in Nederland organiseert WE ARE BV ook congressen in België en Duitsland

Over Erik Swennen, LED Expert:

Directeur Erik Swennen is al meer dan 15 jaar werkzaam in de electro-optische wereld, waarvan de laatste vijf jaar als expert bij de grootste producent van High-Power LEDs ter wereld, Lumileds Lighting. Adviesbureau LED Expert zet expertise op het gebied van LED technologie in om bedrijven te ondersteunen, begeleiden en te trainen op LED toepassingen.


---

noot voor de redactie,