Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Wintereditie Vierjaargetijden: muzikale impressies uit Rusland

In 2005 organiseert de stichting Euriade in samenwerking met Glaspaleis Heerlen, Venster op Cultuur, een Vierjaargetijden-cyclus. In de lente, zomer en herfst waren er reeds bijzondere ontmoetingen tussen muziek, literatuur en beeldende kunst. Op donderdag 8 december om 19.00 uur wordt de cyclus afgesloten met het winterconcert in het Glaspaleis te Heerlen. Het thema is Rusland met muziek van Mili Balakirev, Igor Strawinsky, Peter Tschaikowsky en Dimitri Schostakowitsch uitgevoerd door Ramon Jaffé en Elisaveta Blumina. Kaarten kosten ¬12,50 en zijn te bestellen via de balie van het Glaspaleis (045-5772200).

Elisaveta Blumina werd geboren in Sint Petersburg. Ze begon haar pianostudie aan het conservatorium in haar geboorteplaats en zette deze voort aan de hogeschool te Hamburg en het conservatorium van Bern. Ze heeft les gehad van Mara Mednik, Evgeni Koroliov, Karl- Heinz Kämmerling, András Schiff und Bruno Canino.
Blumina heeft al vele prijzen gewonnen bij wedstrijden in Duitsland, Belgie, Rusland, Italie en Spanje. Ook heeft ze opgetrden op talrijke festivals zoals het Schleswig-Holstein- Muziekfestival, de "Carinthische Zomer" en het festival "Colmar en Verbier" en heeft concerten gegeven in de Carnegie Hall in New York, de "Berliner Philharmonie". Blumina heeft als soliste in orkesten gespeeld als het Philharmonisch Staatsorkest Hamburg, het Roemeense Staatsorkest en het Symphonie Orkest Sint. Petersburg, dirigenten hierbij waren o.a. Jurij Temirkanow, Vladimir Spivakov und Gerd Albrecht. Door televisieoptredens bij de NDR en ZDF en in talrijke radio-optreden vestigde ze haar roem als buitengewoon vertolkster.

Ramon Jaffé is geboren in Riga. Hij heeft aan het Rubin-Conservatorium in Jeruzalem gestudeerd en ook bij de beroemde meesters B. Pergamenschikow uit Keulen en S. Végh uit Salzburg. Als prijswinnaar van talrijke wedstrijden, speelt hij onder andere met het symfonieorkest uit Berlijn en met de Camerate Academica uit Salzburg. Zijn daaruit groeiende solistenloopbaan leidde hem naar o.a. de grote huizen van Berlijn, Wenen, Keulen, Leipzig en Londen. Festivals, zoals het Schleswig-Holstein festival, het Rheingau- Festival, de Weense feestweken, het kamermuziekfestival van Jeruzalem, het Mozartfestival Wurzburg, Kuhmo kamermuziekfestival, de Expo 92 in Sevilla, die AmadèO-Academia en vele anderen, begroetten hem als gast. Een reeks van cd s tonen zijn artistieke werken. Ramon Jaffé is oprichter en artistieke leider van kamermuziekfeest Hopfgarten/Tirol.

In het Glaspaleis zijn gehuisvest: Muziekschool Heerlen, Openbare Bibliotheek Heerlen, Stadsgalerij Heerlen, Architectuurcentrum Vitruvianum, filmhuis De Spiegel en de horecagelegenheden.

////////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz
045- 577 22 03 / j.schmeitz8@heerlen.nl
Reggie Berkers
045- 577 22 71 / r.berkers@heerlen.nl