Tweede Kamer der Staten Generaal

THEMACOMMISSIE OUDERENBELEID PRESENTEERT RAPPORT

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans W. Weisglas, neemt op donderdag 8 december 2005 om 11.00 uur het rapport van de themacommissie Ouderenbeleid in ontvangst. Voorafgaand aan de aanbieding geeft de themacommissie om 10.00 uur een persconferentie. Na de officiële aanbieding gaan de leden van de themacommissie in discussie met genodigden onder leiding van Bart Chabot (Oude Zaal van de Tweede Kamer). De commissie Ouderenbeleid is de eerste themacommissie die een rapport uitbrengt.

Vergrijzing raakt de hele samenleving. In toenemende mate is, voorafgaand aan de instelling van de themacommissie Ouderenbeleid, negatief en met veel zorg gesproken over de ?grijze golf? die de hele economie en onze welvaart negatief zou beïnvloeden. Echter, de vergrijzing is geen ramp of bedreiging, maar biedt politieke en maatschappelijke uitdagingen. Iedereen wil oud worden. De vraag is hoe de samenleving en haar burgers zich hierop voorbereiden. Ouderen zullen meer en langer blijven werken, meer hebben te besteden, eigen keuzes willen maken, gewend zijn aan service en inspraak. Tevens koesteren zij een langere levensverwachting en een langere fase van vitaliteit, veelal eindigend in een fase van kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen heeft de Tweede Kamer besloten tot het instellen van een themacommissie Ouderenbeleid.

Op basis van de op 9 september 2003 verleende opdracht presenteert de commissie in haar rapport een integrale visie op het ouderenbeleid voor de middellange (10 jaar) en lange termijn (30 jaar). De commissie heeft dit gedaan aan de hand van vier centrale thema?s: Wonen en woonomgeving, Welzijn, Zorg en Werk en inkomen. De leden van de commissie zijn hierbij niet afhankelijk geweest van de gebruikelijke methoden en procedures van de Kamer, maar hebben eigen werkwijzen gebruikt. De afgelopen periode heeft de commissie vooral geluisterd naar meningen uit de samenleving over de onderzoeksthema?s. Toegankelijk, uitgaande van wat mensen, maatschappelijke organisaties en wetenschappers vanuit hun ervaring en deskundigheid te vertellen hebben.

De themacommissie is samengesteld uit:
? N.W. van Oerle-van der Horst (voorzitter, CDA);
? B.J. van der Vlies (SGP);
? A. Rouvoet (ChristenUnie);
? A.C. Kant (SP);
? G.A. Verbeet (PvdA);
? A. van Miltenburg (VVD);
? N. Azough (GroenLinks).



Tweede Kamer der Staten Generaal