Provincie Zuid-Holland

Provincie en regio Haaglanden ondertekenen Regionale Agenda Samenleving (RAS)

Onder het motto " Kunnen meedoen in Zuid-Holland" slaan de provincie Zuid-Holland, het stadsgewest Haaglanden en de negen gemeenten in Haaglanden de handen ineen om samenlevingsvraagstukken integraal aan te pakken. Hiertoe is gezamenlijk de Regionale Agenda Samenleving (RAS) Haaglanden opgesteld voor de periode van 2006 tot en met 2008. Het algemene doel van de RAS is versterking van de sociale en culturele infrastructuur, zodat mensen kunnen participeren in Haaglanden. Meer concreet gaat het om afspraken over de aanpak van maatschappelijke problemen op drie met elkaar in relatie staande thema's, namelijk Jeugd, Wet maatschappelijke ondersteuning en Participatie & educatie.

De provincie, de negen gemeenten en het stadsgewest Haaglanden leggen hun afspraken vast in een overeenkomst. Wat de afspraken op de drie genoemde thema's gaan betekenen voor inwoners van Haaglanden, wordt toegelicht op 8december door wethouders uit de negen gemeenten.

Op het terrein van Participatie & educatie:

Wethouder A. Jelsma, gemeente Leidschendam-Voorburg, licht het belang toe van het vergroten van deelname van mensen aan culturele activiteiten. Dit gebeurt o.a. via cultuurinformatiepunten in enkele gemeenten. Wethouder J. Bolte, gemeente Rijswijk, vertelt welke inspanningen waarom de regio pleegt om meer (functioneel) analfabete autochtone Nederlanders te bereiken en te stimuleren cursussen lezen en schrijven te volgen. Op het terrein Jeugd:

Wethouder C.J. van der Kraan, gemeente Pijnacker-Nootdorp, geeft aan waarom aandacht nodig is voor deskundigheidsbevordering om vroegtijdig ontwikkelingsachterstanden, waaronder licht verstandelijke handicaps, bij kinderen van 0 t/m 12 jaar te kunnen signaleren. Wethouder M.M.A. de Goeij-van der Klugt, gemeente Westland, stipt het belang aan van een methodische aanpak van het benaderen en begeleiden van overlastgevende jongeren van 10 tot 23 jaar. Wethouder J.D. Rensen, gemeente Delft, geeft een toelichting op de aanpak van schooluitval in combinatie met het begeleiden van jongeren in hun woonsituatie. Is de thuissituatie goed, dan een grotere kans op het halen van een schooldiploma. Op het terrein van de voorbereiding Wet maatschappelijke ondersteuning:

Wethouder Hupkes, gemeente Wassenaar, onderstreept de waarde van ondersteuning en deskundigheidsbevordering van mantelzorgers en vrijwilligers. Wethouder H.G.M. Keijzer, gemeente Midden-Delfland, licht toe het belang van de ontwikkeling van een regionale sociale kaart in relatie met de voorbereiding van de Wmo.

Wethouder P.M.M. Heijnen, gemeente Den Haag, geeft ervaringen en suggesties weer over de uitbreiding van het vrijwilligerspotentieel en in het bijzonder met verscheidene allochtone mannen en vrouwen. Wethouder G. Smid-Marsman, gemeente Zoetermeer, stipt plannen aan betreffende wonen-zorg-welzijn en specifiek inzake volkshuisvesting. Tot slot laat wethouder T.P. van der Stoep, portefeuillehouder stadsgewest Haaglanden, zijn licht schijnen over intensievere samenwerking tussen de gemeenten, provincie en stadsgewest over de gezamenlijk aanpak van diverse maatschappelijke problemen.

Voor de periode 2006-2008 subsidieert de provincie de RAS Haaglanden met een bedrag van ruim 1.5 miljoen euro. De gemeenten en het stadsgewest Haaglanden dragen ook bij. Bij de uitvoering van de Regionale Agenda Samenleving Haaglanden wordt met regionaal en lokaal werkende maatschappelijke organisaties samengewerkt.

Op 8 december zet mw. L. Huizer, Gedeputeerde Samenleving, namens de provincie Zuid-Holland haar handtekening onder de bestuursovereenkomst. Wethouders uit de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer en het stadsgewest Haaglanden zetten hun handtekening onder de bestuursovereenkomst RAS Haaglanden 2006-2008.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22