Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 2 december 2005

Carillon Kapelkerk klinkt weer over Alkmaar

Na jarenlang stilstaan, tikt straks het monumentale torenuurwerk van de Kapelkerk weer. De stadsuurwerkmaker restaureerde het uurwerk grondig. Tegelijkertijd blies hij ook het carillon van de kerk nieuw leven in: een gereconstrueerde mechanische speeltrommel laat straks vanuit de kerktoren weer melodieën over de stad klinken. Op 8 december, tijdens de officiële presentatie van het boek 'De Alkmaarse Kapelkerk. Geschiedenis en Restauratie' is de her-ingebruikname van uurwerk en carillon.

Het torenuurwerk van de Kapelkerk, waarschijnlijk daterend van vóór 1536, stond jarenlang stil door slijtage en vervuiling. De gemeente greep de restauratie van de Kapelkerk en de toren aan om het uurwerk en het carillon in ere te herstellen.

Modern speelwerk
De Kapelkerk heeft naar alle waarschijnlijkheid tot 1707 een klein carillon gehad dat de uren (en wellicht ook de halve uren) opluisterde met eenvoudige klokkenmuziek. Na de verbouwing van 1707 keerden de klokken van het carillon niet terug in de kerk. Pas in de jaren '60 van de vorige eeuw hingen er weer klokken in de toren. Deze ruim 20 historische klokken kwamen vrij bij de restauratie van de 17e eeuwse carillons van de Waag en de Grote Kerk. De klokken werden gekoppeld aan een modern automatisch speelwerk.

Stadsuurwerkmaker Boris Stiensma heeft het carillon nu met historisch besef gerestaureerd. Het speelwerk heeft een historische, mechanische speeltrommel gekregen. Een dergelijke speeltrommel is ook in de Grote Kerk en de Waag te vinden. Het uurwerk is met evenveel zorg gerestaureerd. Als straks de speeltrommel de klokken weer bespeelt, drijft het uurwerk de wijzers weer aan en slaat het de uren. Het carillon speelt - omdat 2006 is uitgeroepen tot zijn jaar - een wals en een rondo van Mozart.

Kleurrijk beschreven
De restauratie van de Kapelkerk is kleurrijk beschreven in het meer dan 300 pagina's tellende boek 'De Alkmaarse Kapelkerk. Geschiedenis en Restauratie'. Onder andere bouwhistorici Jan van der Hoeve en Taco Tel, restauratieopzichter Anne Pauptit, orgelrestauratieadviseur Jan Jongepier en stadsbeiaardier Bob van Wely leverden een bijdrage. In het boek vindt de lezer een keur aan informatie over de Kapelkerk. Zo komen bijvoorbeeld de bouwgeschiedenis, de grafstenen vloer, de preekstoel, de gebrandschilderde glas-in-lood ramen en het orgel aan bod. De burgemeester neemt op 8 december het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Daarna is het boek voor E 29,90 bij iedere boekhandel te bestellen (ISBN 90-6550-818-x).

Noot voor de pers,