Ingezonden persbericht


(5 december 2005 - Bericht van Grassroots Projects)

P E R S B E R I C H T

Zapatista informatietour over boeren in Mexico

Amsterdam, 5 december 2005 -
Van 8 tot en met 12 december organiseren Grassroots Projects, XminY, Noticias en Ojala een gezamenlijke infotour over de Zapatistas. In Leiden, Nijmegen, Haarlem, Amsterdam en Utrecht zullen er presentaties verzorgd worden. Ook zullen er sprekers van het Engelse Kiptik aanwezig zijn om te spreken over 10 jaar solidariteit met de Zapatistas.

Sinds 1992 hebben inheemse boeren in de Mexicaanse deelstaat Chiapas het heft in eigen handen genomen. Ze noemen zich 'Zapatistas' (naar de Mexicaanse vrijheidsstrijder Zapata) en proberen een alternatieve vorm te ontwikkelen voor het leven en de economie in hun gebied. Ze weigeren mee te gaan met de neoliberale waan. Solidariteit is daarbij een belangrijk begrip. Ook vanuit Nederland.

De infotour zal een kort overzicht geven over 12 jaar Zapatistas verzorgd door XminY. Medewerkers van het Engelse Kiptik zullen vertellen over hun werkzaamheden in Chiapas en medewerkers van Noticias en Ojala zullen vertellen over de laatste ontwikkelingen in Chiapas en de nieuwe koers van de Zapatistas. Een vrijwilliger van Grassroots Projects zal nieuwe idee�n van solidariteit aandragen om de sociale strijd in Latijns-Amerika en Chiapas actief te ondersteunen. De avond zal dus niet enkel bestaan uit het aanreiken van informatie en is bovenal bedoeld om de solidariteitsbeweging nieuw leven in te blazen. Naast de mondelinge presentaties zullen er diverse korte films vertoond worden en muziek gedraaid worden.

08 december, 20.30 uur - Multipleks, Stationsplein 218 Leiden

10 december, 21.00 uur - De Klinker, Van
Broeckhuysenstraat 45 Nijmegen

11 december, 14.00 uur - Mondiaal Centrum, Lange Herenvest 122 Haarlem

11 december, 20.00 uur - LAC, Nieuwe Herengracht 29 Amsterdam

12 december, 20.00 uur - ACU, Voorstraat 71 Utrecht

-------

Noten voor de pers

Meer info: tel. 06-30266039 (Christiaan)

http://www.grassrootsprojecs.com

E-mail projects@grassrootsprojects.com

(einde persbericht)