Ingezonden persbericht

Studie IDC en BSA: terugdringen softwarepiraterij stimuleert economische groei in Nederland

Reductie van piraterij met 10 procentpunten kan duizenden banen, meer belastinginkomsten en aanzienlijke economische voordelen opleveren

Amsterdam, 8 december 2005 - Terugdringen van het huidige softwarepiraterijpercentage van 30 procent in Nederland met 10 procentpunten zou leiden tot bijna 8.000 nieuwe banen, een economische groei van 3,97 miljard euro en 1,20 miljard euro aan belastinginkomsten over een periode van 4 jaar (2006 - 2009). Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Business Software Alliance (BSA) door onderzoeksbureau IDC. De studie is beschikbaar op http://www.bsa.org/idcstudy.

Het internationale onafhankelijke IDC-onderzoek heeft tevens aangetoond dat het terugdringen van softwarepiraterij een sterke stimulans is voor de Nederlandse IT-sector. IDC gaat nu uit van een groei van 30 procent in deze sector tot 2009. Met een reductie in piraterij van 10 procentpunten kan de groei stijgen tot 38 procent in 2009.

Deze studie is de enige in zijn soort die het economische belang van de IT-sector in 70 landen wereldwijd beoordeelt en de gevolgen in kaart brengt voor landen die softwarepiraterij terugdringen en de bescherming van het intellectuele eigendom versterken. De Europese Unie (EU) heeft de op twee na grootste IT-sector ter wereld met - in 2004 - een waarde van 264 miljard euro, 365.000 bedrijven, 2,5 miljoen werknemers en een belastingbijdrage van ruim 227 miljard euro per jaar. Terugbrengen van het huidige EU-softwarepiraterijpercentage met 10 procentpunten tussen 2006 en 2009, kan 74,8 miljard euro aan extra economische groei, 21,2 miljard euro aan extra belastinginkomsten en 155.000 extra IT-banen opleveren.

Mirjam van Avezaath, woordvoerder van de BSA: "Het is duidelijk dat de IT-sector - en de software-industrie in het bijzonder - een rol van betekenis speelt bij het bereiken van economische voordelen, zowel in de EU als wereldwijd. Echter, de huidige bijdrage van deze sector aan de economie is slechts een fractie van de potentiële economische stimulans die ze zou kunnen opleveren. Wanneer Nederland de economische potentie van de IT-industrie wil benutten, moet er meer gedaan worden aan voorlichting, wetgeving en handhaving om de waarde van intellectueel eigendom te beschermen."

IDC rapporteert dat de Nederlandse IT-sector in 2004 bestond uit 18.451 IT-bedrijven, waar 123.316 mensen werkten. De sector zorgde in 2004 voor een belastingopbrengst van 14,9 miljard euro. De waarde van de lokale software-industrie wordt geschat op 14 miljard euro. De studie berekent dat een reductie van 10 procentpunten in softwarepiraterij in Nederland tussen 2006 en 2009 kan leiden tot:

> Een geprojecteerde groei van de lokale IT-sector van 38 procent in plaats van 30 procent in 2009. Hiermee krijgt de IT-sector een waarde van 19,4 miljard euro;
> Bijna 8.000 nieuwe IT-banen;
> 3,97 miljard euro extra bijdrage aan het Bruto Nationaal Product;
> 1,20 miljard euro extra aan belastingopbrengsten.

Naast een schets van de mogelijke economische voordelen van toenemende aandacht voor de bescherming van intellectueel eigendom en het terugdringen van softwarepiraterij geeft de studie ook aan wat landen kunnen doen om deze voordelen daadwerkelijk te behalen:

> Het aanpassen van de nationale copyrightwetgeving aan de eisen van de World Intellectual Property Organsation (WIPO);
> Het creëren van sterke handhavingmiddelen, zoals vereist door de Wereld Handels Organisatie, waaronder krachtige anti-piraterijwetgeving;
> Het vrijmaken door de overheid van mensen en middelen voor het bestrijden van piraterij, het oprichten van speciale eenheden voor de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, meer internationale samenwerking op dit gebied en meer training voor politie en justitie;
> Het verbeteren van de voorlichting aan burgers;
> Het creëren van een voorbeeldfunctie door van de publieke sector te eisen uitsluitend legale software te gebruiken.

De Europese Unie zette de eerste stap in april 2004 met het aannemen van de civiele ´Enforcement Directive´. Deze verschaft de lidstaten handvatten en richtlijnen die zijn te gebruiken bij het beschermen en ondersteunen van de creatieve sectoren via copyrightwetten. Met het oog op de deadline voor het implementeren van deze richtlijn in april 2006, verwacht de BSA dat de economische voordelen zoals beschreven in dit onderzoek EU lidstaten kunnen motiveren deze wetgeving aan te grijpen om hun systemen voor de bescherming van intellectuele eigendomsrechten te herzien, te overleggen met de software-industrie en maatregelen te nemen om de wetgeving aan te scherpen.

John Ganz, Chief Researcher bij IDC, zegt: "Met dit rapport kunnen we de voordelen van een sterkere bescherming van het intellectuele eigendom en een toename van voorlichtingsactiviteiten kwantificeren. Het biedt een snapshot van wat we al langer wisten: dat het terugdringen van softwarepiraterij concreet resultaat oplevert."

Beth Scott, Vice President EMEA van de BSA, zegt: "Software heeft de productiviteit en concurrentiekracht van ieder bedrijf in iedere markt getransformeerd. Het heeft de IT-industrie gemaakt tot een belangrijke stimulator van economische groei. EU-lidstaten hebben nu de kans, met de deadline voor het implementeren van de Enforcement Directive in zicht, hun wetgeving op het gebied van intellectuele eigendomsrechten te herzien en te vervangen door krachtiger wetgeving die hen in staat stelt de economische voordelen van de softwaresector ten volle te benutten. Deze studie laat zien dat zelfs een bescheiden en haalbare reductie van 10 procentpunten in softwarepiraterij al enorme voordelen oplevert."

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma´s ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyber-beveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Dell, Entrust, HP, IBM, Intel, Internet Security Systems, Macromedia, McAfee, Microsoft, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsis, The MathWorks en UGS. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

About IDC
IDC is the premier global provider of market intelligence, advisory services, and events for the information technology and telecommunications industries. IDC helps IT professionals, business executives, and the investment community make fact-based decisions on technology purchases and business strategy. Over 775 IDC analysts in 50 countries provide global, regional, and local expertise on technology and industry opportunities and trends. For more than 40 years, IDC has provided strategic insights to help our clients achieve their key business objectives.

Noot voor de redactie,