Gemeente 's-Hertogenbosch

08-12-2005
Nieuwe parkeermeters in de Bossche binnenstad

De parkeerautomaten in 's-Hertogenbosch zijn aan vernieuwing toe. De afdeling Stadstoezicht gaat alle parkeermeters (109) in de stad, de meeste in de binnenstad, vanaf deze week vervangen. Nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om de parkeerautomaten aan een centraal registratiesysteem te koppelen. Daarmee kan in één oogopslag én vanaf één centrale plek de status van de apparatuur worden afgelezen en verwerkt. Uniek in Nederland is dat de parkeerautomaten voorzien zijn met spraakchips. Bekende cabaretiers hebben de spraakchip op een verrassende en met een heldere boodschap ingesproken met als motto: `auto op slot, buit eruit'. De totale kosten voor het vervangen van de parkeerautomaten en centrale zijn EUR
1.650.000,- .

Deze maand worden de parkeerautomaten vervangen. Hierdoor kan enige overlast voor parkeerders ontstaan. Is een automaat niet bereikbaar vanwege werkzaamheden dan moet de parkeerder de eerstvolgende automaat gebruiken om een parkeerkaartje te kopen.

Centrale aansturing
De parkeerautomaten hebben nieuwere moderne technieken en zijn voorzien van mogelijkheden die gericht zijn op klantgericht gebruik en betere sturingsmogelijkheden. Voorbeelden zijn het gebruik van chipkaarten voor vergunninghouders, centrale aansturing, tariefdifferentiatie en het controleren en veranderen van instellingen op afstand. Bij centrale aansturing worden de op straat geplaatste parkeerautomaten via een datacommunicatie-netwerk vanuit het kantoor van Stadstoezicht gecontroleerd. Zo alarmeert dit systeem de centrale als de geldlade vol is, maar ook bij storingen en inbraak. In één oogopslag is op de computer te zien wat de status van alle parkeerautomaten is. Geeft een automaat niet genoeg informatie, dan is het mogelijk vanuit Stadstoezicht real-time analyses te draaien op die parkeerautomaat. Hierdoor kan sneller worden gereageerd en is de uitval van automaten veel lager, zonder dat personeelsinzet op straat nodig is om de automaten dagelijks op hun staat te controleren.