Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Utrecht, 8 december 2005

Milieuclaims luchtvaart misleidend

De luchtvaartsector misleidt wanneer ze zegt dat vliegtuigen 70 procent zuiniger zijn geworden. Dat concludeert Natuur en Milieu uit een studie van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

NLR onderzocht de claims van KLM en andere leden van de International Air Transport Association, die stellen dat de huidige passagiersvliegtuigen 70 procent zuiniger zijn dan die van de jaren zestig. Het onderzoek toont echter aan dat vliegtuigen minder dan vijf procent zuiniger zijn geworden. De luchtvaartsector vergeleek zéér onzuinige oude vliegtuigen altijd met het allerzuinigste vliegtuig van deze tijd. 'De sector heeft politiek en publiek jarenlang misleid', concludeert Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu uit het rapport dat verscheen op de internationale dag van de wereldluchtvaart.

De luchtvaart is in Europa verreweg de sterkste groeier in de uitstoot van broeikasgassen. Tussen 1990 en 2003 nam de uitstoot met 73 procent toe. Tot 2012 zal de uitstoot met nog eens 44 % stijgen, verwacht het NLR dat twijfelt over de door de industrie voorspelde nog te behalen zuinigheidswinst. Veel studies daarover zijn erg optimistisch, zo valt in haar rapport te lezen.

Natuur en Milieu vindt dat de Nederlandse regering moet aandringen op EU-maatregelen die zuinigheid belonen en verspilling bestraffen. De Rijk: 'De NLR-studie toont duidelijk aan dat de luchtvaartsector te weinig doet aan energie-efficiency. Zonder overheidsmaatregelen verandert dat ook niet. Daarom willen wij dat de luchtvaart zo snel mogelijk gaat deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem, zoals voorgesteld door de raad van EU-milieuministers. Dat maakt innovatie economisch interessant. Zeker wanneer dat wordt gecombineerd met BTW op tickets en accijns op brandstof. De luchtvaart betaalt beiden nog steeds niet.'