Time : 10:39:59 AM
Date : Thursday, December 08, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

Waarom wordt er gestaakt in de handelssector?

Een staking dient niet om één sector meer schade toe te brengen dan een andere... Het is echter wel zo dat de werknemers van de handelssector - in de praktijk voor het merendeel vrouwen en jongeren
- door het Generatiepact geviseerd worden.

De BBTK-SETCa gaat niet akkoord met een Generatiepact dat geen degelijke perspectieven biedt voor jongeren, dat de oudere werknemers bestraft en dat in het bijzonder de bedienden en de vrouwen discrimineert.

BRUGPENSIOEN
Het Generatiepact voorziet een optrekking van de loopbaanvoorwaarden om op brugpensioen te kunnen gaan.
In de handelssector werkt de overgrote meerderheid van de bedienden deeltijds.
Wanneer de anciënniteitvoorwaarde voor het brugpensioen wordt opgetrokken zonder gelijkstelling van deeltijdse met voltijdse arbeid, worden de werkelijke brugpensioenmogelijkheden voor deeltijdse werknemers - dus voor vrouwen - danig beperkt. Momenteel zijn de gelijkstellingen in het algemene stelsel beperkt tot 3 jaar. De enige manier om deze bestraffing en discriminatie van vrouwen tegen te gaan, ligt in een optrekking en uitbreiding van de soorten periodes die voor het brugpensioen met arbeid kunnen worden gelijkgesteld. In de afwijkende brugpensioenstelsels (industriële - en dus vooral mannelijke - sectoren) kunnen de gelijkgestelde periodes tot 13 jaar oplopen (loopbaan van 38 jaar / brugpensioen op 58 jaar).

ZWARE BEROEPEN
De zware beroepen (die toegang geven tot het afwijkende stelsel van brugpensioenen op 58 jaar) moeten worden gedefinieerd op basis van ruimere criteria dan de bestaande. De flexibiliteit in de arbeidsorganisatie en het gebruik van
variabele uurroosters - een gangbare praktijk in de handelssector - moeten net als ploegenarbeid en lange loopbanen erkend kunnen worden als zware beroepen.

JONGERENTEWERKSTELLING
Het tijdskrediet - een formule die in de handelssector frequent wordt gebruikt, vooral vanaf 50 jaar - moet aan een vervangingsplicht worden gekoppeld zodat er banen worden gecreëerd voor jongeren.

De BBTK-SETCa wil dat de werkgevers van de sector handel hun verantwoordelijkheid opnemen en hun steun verlenen aan alle maatregelen waarmee de eisen van de werknemers van de sector ingewilligd kunnen worden.

Op het ogenblik dat deze informatie wordt doorgegeven, kennen de acties een groot succes over het ganse land. Vóór 13 uur zullen wij u een overzicht van de diverse acties bezorgen.

VOOR MEER INFO, CONTACTEER :

Erwin De Deyn, Ondervoorzitter BBTK-SETCa (gsm) 0475/27 31 33 Pia DesmetT, Federaal Secretaris BBTK-SETCa (gsm / 0495:64.74.24) Christian Roland, Voorzitter BBTK-SETCa (gsm) 0475/34 94 61 Myriam Delmée, Federaal Secretaris BBTK-SETCa (GSM : 0474/74.44.04)

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations:

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL