Ingezonden persbericht

Houthandel Wijma eerste FSC-bosbeheerder in West-Afrika

KAMPEN, 20051212 -- Wijma Douala S.A.R.L. heeft op donderdag 8 december 2005 als eerste bosbeheerder in West-Afrika het FSC certificaat ontvangen voor het verantwoorde beheer van één van haar bosconcessies in Kameroen van de Franse certificeerder Eurocertifor-BVQi(1). Wijma Douala S.A.R.L. is de Kameroense dochter van Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen B.V. gevestigd in Kampen. "Het behalen van dit certificaat is een belangrijke mijlpaal voor onze onderneming," aldus Maarten Wijma, president directeur van Wijma.


Wijma Douala S.A.R.L. beheert in Kameroen drie bosconcessies van in totaal 190.000 hectares.
Het zijn lange termijn productiebosgebieden waarin op basis van een verantwoorde kapcyclus dertig jaar gekapt mag worden. Volgens Maarten Wijma is sinds de oprichting van Wijma Douala in 1968 veel veranderd binnen de bosbouwsector in Kameroen. "De uitgifte van dergelijke lange termijn productiebossen geeft de bos- en houtsector de mogelijkheid te werken volgens verschillende verantwoordelijkheidprincipes. De huidige bosbouwwetgeving stelt daarnaast strikte eisen aan het beheerplan die de beheerder van een bosconcessie dient te bezitten."

Milieucoördinator Mark Diepstraten, zojuist terug uit Kameroen, geeft aan dat met het verkrijgen van het FSC(2) certificaat voor deze concessie voor wat Wijma betreft het werk nog niet af is. "Wijma Douala beheert nog twee concessies waarvoor we het FSC certificaat willen behalen. Dit certificaat bewijst dat FSC certificering voor verantwoord bosbeheer ook in West-Afrika mogelijk is."

Sinds de toekenning van de betreffende bosconcessie (UFA 09-021) aan Wijma Douala medio 2001 is Wijma actief om, in lijn met haar milieubeleid, verantwoord bosbeheer en de certificering daarvan toe te passen. De eerste stap was de implementatie van het OLB(3) certificering- en controlesysteem, dat de herkomst en legaliteit van het hout garandeert. Daarop aansluitend is nu het gehele traject voor deze concessie afgerond met de certificering volgens de principes en criteria voor duurzaam bosbeheer van de Forest Stewardship Council (FSC). Binnen dit traject is van de expertise van het bosbouwadviesbureau FORM International gebruik gemaakt.

Maarten Wijma spreekt zijn grote erkentelijkheid uit voor alle medewerkers van Wijma Douala in Kameroen: "Zij zijn toch de mensen die dit uiteindelijk mogelijk hebben gemaakt. Een knappe prestatie. Zoals het er nu naar uitziet wordt begin volgend jaar het eerste FSC gecertificeerd hout, waaronder azobé, uit onze eigen concessie op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Deze introductie zullen wij zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan!"
-----------

Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen B.V. is een familiebedrijf dat uit elf vestigingen bestaat. Het internationaal opererende houtbedrijf heeft een lange traditie in het beheer van de totale keten van houtoogst in het bos via houtverwerking, houtbewerking, houtconstructies en houthandel naar de uiteindelijke gebruiker. Van oudsher is de onderneming vooral in West-Afrikaanse landen actief van waaruit zij de Europese markt bedient met hoogwaardige houtproducten voor de GWW-sector en de woningbouw.


(1) Eurocertifor - BVQi, een afdeling van BVQi Frankrijk, is een geaccrediteerde certificerende instantie die gespecialiseerd is in de bos- en houtsector. Eurocertifor - BVQi biedt de kennis van bos- en houtexperts met als doel de verantwoorde ontwikkeling van het bos. Vandaag de dag richt het bedrijf zich uitsluitend op het certificeren van bos en bosindustrieën. BVQi is wereldwijde markleider op het gebied van milieu certificering. www.bvqi.fr of www.bvqi.com

(2) FSC Trademark © 1996, Forest Stewardship Council A.C. Wijma Douala's FSC certificaatnummer: EUR-FM/COC-051201
FSC staat voor de Forest Stewardship Council, vrij vertaald de Raad voor Goed Bosbeheer. Het systeem gaat uit van 10 principes die als uitgangspunt dienen voor goed bosbeheer. Volgens FSC betekent goed bosbeheer dat moet worden voldaan aan de hoogste eisen op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied. www.fsc.org

(3) OLB, Origine et Légalité des Bois ©, Eurocertifor - BVQi 2004 Wijma Douala's OLB certificaatnummer: OLB-CERT-040701
Het OLB certificering- en controlesysteem specificeert alle voorwaarden waaraan bosexploitatiebedrijven dienen te voldoen om de herkomst en legaliteit van hun hout te kunnen waarborgen door middel van een certificaat. Ook de volledige Chain-of-Custody van bos tot aan eindproduct wordt binnen deze standaard gecontroleerd.




Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen B.V.