Gemeente Tilburg

Datum
24 november 2005

Bouwplannen uitbreiding Textielmuseum

Inspraak van 25 november 2005 tot en met 22 december 2005 Inloopavond op 8 december aanstaande

De gemeente Tilburg heeft een plan ontwikkeld voor uitbreiding van het Nederlands Textiel Museum (NTM) aan de Goirkestraat 96. Het plan bestaat uit verschillende onderdelen. Waar het nu om gaat is:
- het bouwen van een nieuwe archiefbewaarplaats ten behoeve van het Regionaal Archief Tilburg. Die nieuwe archiefbewaarplaats wordt gebouwd boven de bestaande damastweverij.
- een verbindingsgang tussen een nieuw entreegebouw en het museum.

Vrijstellingsprocedure

De bouwplannen passen niet in het geldende bestemmingsplan Goirkestraat. Dit bestemmingsplan is op 13 maart 2002 onherroepelijk geworden. In dit plan heeft de locatie van het Textielmuseum de bestemming "Maatschappelijke Doeleinden" en "Erf". De gebouwen van het Textielmuseum zijn bovendien aangeduid als monument. De nieuwbouw voor het Regionaal Archief Tilburg past niet in het bestemmingsplan, omdat:
- dit over een bestaand deel van het monument heen wordt gebouwd. Hierdoor wordt het monument gewijzigd.
- het gebouw een plat dak krijgt.

- de in het bestemmingsplan aangegeven begrenzing voor de bebouwing wordt overschreden.

Ook de verbindingsgang tussen het entreegebouw en het museum past niet in het bestemmingsplan, omdat:
- de in het bestemmingsplan aangegeven begrenzing voor de bebouwing wordt overschreden.

Een vrijstellingsprocedure maakt het mogelijk om een bouwvergunning te verlenen voor de nieuwe bebouwing in afwijking van het geldende bestemmingsplan.

Inspraak
Het college heeft in het kader van de vrijstellingsprocedure een concept ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Voordat de procedure wordt voorgezet wil het college eerst uw mening weten. Het college beslist na afloop van de inspraaktermijn of de bouwplannen ongewijzigd verder in procedure worden gebracht of dat de plannen worden aangepast.

De bouwplannen en de concept ruimtelijke onderbouwing liggen van 25 november 2005 tot en met 22 december 2005 voor inspraak ter inzage in:
. het gemeentelijk informatiecentrum in Stadskantoor 1, Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur.
. Wijkcentrum De Poorten, Hasseltstraat 194.

Tijdens de inspraakperiode kunt u schriftelijk uw inspraakreacties indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Beleidsontwikkeling, Postbus 717, 5000 AS Tilburg, onder vermelding van "Inspraak bouwplannen uitbreiding Textielmuseum."

Inloopavond
Daarnaast organiseert de gemeente Tilburg een inloopavond op:

Donderdag 8 december 2005
19.30 - 21.00 uur
in het
Textielmuseum aan de Goirkestraat 96

U bent van harte welkom om tussen 19.30 uur en 21.00 uur binnen te lopen, het plan te komen bekijken en eventuele vragen te stellen aan aanwezige vertegenwoordigers van het Textielmuseum en de gemeente Tilburg. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Tijdens de inloopavond kunt u met een formulier uw inspraakreactie kenbaar maken.

|Let op: u hoeft niet om 19.30 uur aanwezig te zijn. U kunt   |
|tussen 19.30 uur en 21.00 uur gewoon binnenlopen!            |
Vervolgprocedure

Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de eventuele ingekomen inspraakreacties. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan komen de plannen nogmaals ter inzage te liggen en kunt u zienswijzen indienen. U ontvangst hierover nog een bewonersbrief.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met Paul van Esch, projectleider bij Gebiedsteam Oude Stad. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 85 69 of via emailadres paul.van.esch@tilburg.nl

A. Toelichting vrijstellingsprocedure

Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan biedt Artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om in te stemmen met het bouwplan via een zogenaamde vrijstellingsprocedure.

Deze vrijstellingsprocedure verloopt in het kort als volgt:


1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een vrijstellingsverzoek in.
2. Het college beoordeelt het afwijkende bouwplan en besluit aan het plan te willen meewerken.
3. Het college start een vrijstellingsprocedure. Eerste stap in die procedure is het maken van een concept ruimtelijke onderbouwing.
4. Het college legt het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing ter inzage voor inspraak. Tijdens de inzagetermijn kunnen inspraakreacties worden ingediend.
5. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen inspraakreacties. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
6. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan stelt zij eerst de ruimtelijke onderbouwing definitief vast. Is het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken ouder dan 10 jaar, dan besluit zij tegelijkertijd aan de raad te vragen een voorbereidingsbesluit te nemen. Het bestemmingsplan Goirkestraat is echter jonger dan 10 jaar, waardoor een voorbereidingsbesluit niet noodzakelijk is.
7. Het vrijstellingsverzoek, de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan worden 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk en mondeling zienswijzen worden ingediend.
8. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
9. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan is de volgende stap het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie.
10. Als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, kan het college vrijstelling verlenen en een bouwvergunning afgeven. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw. De verleende bouwvergunningen worden wekelijks gepubliceerd in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier.

B. Verklarende woordenlijst


- bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


- inspraak: de gemeente peilt de meningen van de bevolking over de plannen. In de regel bij de direct omwonenden en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld bedrijven. De mogelijkheid tot inspraak wordt aangekondigd in een publicatie in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier en /of via een bewonersbrief. Inspraak kan op twee manieren: schriftelijk en/of tijdens een inspraakavond/inloopavond.


- inspraakreacties: bezwaren of opmerkingen die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen of naar aanleiding van het bouwplan.


- ruimtelijke onderbouwing: een nota waarin de gemeente verklaart waarom zij vindt dat er van het bestemmingsplan kan worden afgeweken en aan welke voorwaarden het bouwplan moet voldoen.


- vrijstellingsverzoek: een verzoek dat bij de gemeente wordt ingediend om aan een bouwplan dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan toch medewerking te verlenen. Degene die wil gaan bouwen dient het vrijstellingsverzoek in samen met het bouwplan.


- vrijstellingsprocedure: deze procedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. Zie (A) voor een toelichting op de vrijstellingsprocedure.


- zienswijzen: bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing.


- verklaring van geen bezwaar: een verklaring van de provincie aan de gemeente dat zij instemt met het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing. De provincie betrekt in haar besluitvorming de ingediende zienswijzen en het gemeentelijk standpunt daarop.


-----------------------
Bij deze brief is een algemene toelichting over de vrijstellingsprocedure gevoegd (A) en een verklarende woordenlijst, daarin vindt u een uitleg van alle schuingedrukte woorden (B).


---- --