Ingezonden persbericht



- Persbericht -
voor directe publicatie

Amsterdam, 29 november 2005

Vijf eeuwen verlichting in Amsterdam

Van vetkaars tot hogedruklamp

Dit jaar viert Amsterdam 500 jaar gemeentelijke zorg voor openbare verlichting. Wat in 1505 begon als verplichting om na negen 's avonds op straat een lantaarntje mee te dragen, is in vijf eeuwen uitgegroeid tot de zorg voor 116.000 lichtmasten, 133.500 armaturen en 140.000 lampen. Daarnaast worden elke avond meer dan 250 monumentale gebouwen, bruggen en kunstobjecten in het kader van de stadsilluminatie aangelicht.

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar geeft de Amsterdamse Dienst Infrastructuur Verkeer twee speciale boekjes uit met routes die voeren langs de geschiedenis van de openbare verlichting. Ook worden er in samenwerking met excursiebureau Top Tours een aantal rondleidingen georganiseerd. Tijdens deze rondleidingen schijnt de gids haar licht op vijf eeuwen straatverlichting in Amsterdam en leidt geĂŻnteresseerden langs de mooiste plekjes in het oude centrum.

De wandeling duurt circa twee uur waarbij tussendoor pauze wordt gehouden in een proeflokaal uit de 17e eeuw. De excursie wordt gehouden op de volgende data: 8 december om 14.00 uur, 11 december om 16.00 uur, 15 december om 14.00 uur en 8 januari om 13.00 en 16.00 uur. Reserveren kan bij Top Tours via het internet: www.toptours.nl of per telefoon: 062.260 6601.

De kosten van de rondleiding inclusief consumptie bedragen 12,50 euro. Deelnemers kunnen het boekje '500 jaar openbare verlichting in Amsterdam' en het boekje 'Lichtroutes door de Stad' samen kopen voor 10 euro (per stuk 6,90 euro).

Wie zorgt dat de lichten werken?

De Dienst Infrastructuur Verkeer (DIVV) voert, onder verantwoordelijkheid van wethouder Maij, het beheer van de openbare verlichting in de stad. De dienst verzorgt ook nieuwe lichtplannen, bijvoorbeeld voor een nieuwbouwproject als IJburg. DIVV is tevens verantwoordelijk voor het 'illumineren' van monumentale en andere bezienswaardige gebouwen en kunstobjecten in de stad. Meer informatie over de dienst is te vinden op: www.ivv.amsterdam.nl


---

Voor inlichtingen of publiciteitsmateriaal kunt u contact opnemen met Mw. Erhardt

Vijf eeuwen verlichting
Amsterdam Top Tours
e-mail: info@toptours.nl
telefoon: 062 - 26 06 601
website: www.toptours.nl

www.ivv.amsterdam.nl