European Union



IP/05/1540

Brussel, 7 december 2005

De Commissie opent een diepgaand onderzoek naar steun van de NMBS aan Inter Ferry Boats

De Europese Commissie heeft vandaag beslist een formele onderzoeksprocedure in te leiden naar aanleiding van de steun die de NMBS heeft verleend voor de herstructurering van haar filiaal Inter Ferry Boats (IFB) teneinde na te gaan of de steun verenigbaar is met het gemeenschapsrecht inzake herstructureringssteun.

Inter Ferry Boats (IFB) is een naamloze vennootschap volgens Belgisch recht, waarvan de NMBS 89,03% van het maatschappelijk kapitaal bezit en die hoofdzakelijk actief is op het gebied van spoorvervoer en ondersteunende activiteiten op dat vlak, zoals handling en opslag van goederen, exploitatie van spoorterminals en organisatie van vrachtvervoer.

Tijdens de boekjaren 2001 en 2002 heeft IFB aanzienlijke verliezen geleden. Een herstructurering van de onderneming op lange termijn drong zich derhalve op. Daartoe hebben IFB en de NMBS op 7 april 2003 een kaderovereenkomst gesloten waarin de volgende maatregelen zijn opgenomen:

* verlenen van een uitstel van betaling van de schulden ten belope van 63 miljoen euro;

* toekenning van een terugvorderbaar voorschot van 5 miljoen euro;
* toekenning van een kredietfaciliteit van 15 miljoen euro;
* omzetting in kapitaal van 63 miljoen euro schulden en een lening van 15 miljoen euro;

* bijkomende kapitaalverhoging van 5 miljoen door de inbreng in natura van aandelen van TRW.

Hoewel het herstructureringsplan tot doel heeft IFB opnieuw levensvatbaar te maken, kan de Commissie, na analyse van het dossier, momenteel niet uitsluiten dat een deel van de steun binnen drie jaar na de oprichting van het bedrijf is verleend en derhalve niet als herstructureringssteun kan worden beschouwd. Voorts heeft de Commissie, bij gebrek aan voldoende verbintenissen van België, twijfels bij de inspanningen die België heeft gedaan om te vermijden dat de steun tot concurrentieverstoring zou leiden. Ten slotte blijkt IFB, in tegenstelling tot de eisen op grond van de communautaire richtsnoeren inzake reddings- en herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden, zelf geen bijdrage te hebben geleverd tot zijn eigen herstructurering.