European Union



IP/05/1551

Brussel, 8 december 2005

Europese Commissie maakt visserijregels gebruiksvriendelijker

Vandaag heeft de Europese Commissie opnieuw een grote stap gezet in het vereenvoudigen van de maatregelen in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) door een actieplan goed te keuren voor het stroomlijnen en verbeteren van de visserijwetgeving in de periode 2006-2008. Het actieplan maakt deel uit van het proces in alle geledingen van de Commissie om betere regelgeving te bevorderen. Er zijn gedetailleerde voorstellen gedaan op basis van de conclusies van de Raad over de vereenvoudiging van het GVB, en de lidstaten en de sector zijn daarvoor uitgebreid geraadpleegd. In het plan worden enkele prioritaire initiatieven genoemd voor de komende drie jaar die vooral zijn gericht op twee aspecten - instandhouding en controle. Dit is het eerste sectorale actieplan dat de Commissie goedkeurt en het effent de weg voor de concrete toepassing van de vereenvoudigingsstrategie, niet alleen in de visserijsector maar in alle takken van Europese wetgeving.

"Dit actieplan heeft veel te danken aan de input van de verschillende belanghebbenden, die allen vragen om duidelijker en eenvoudiger visserijregels. Als maatregelen beter te begrijpen zijn, is het ook makkelijker om ze uit te voeren en te controleren, wat het werk voor alle betrokkenen vereenvoudigt. Dit initiatief laat duidelijk zien dat de Commissie zich inzet voor betere regelgeving", aldus Joe Borg, Europees Commissaris voor Visserij en maritieme zaken.

De vereenvoudiging van het GVB moet ervoor zorgen dat:
* wetgevingsteksten duidelijk en ondubbelzinnig zijn;
* zowel vissers als nationale ambtenaren kunnen beschikken over alle nodige informatie in een beknopte en begrijpelijke vorm;
* de huidige werkbelasting voor deze twee groepen, die het gevolg is van onnodig ingewikkelde regels, kleiner wordt.

Om dit te bereiken heeft de Commissie niet alleen toegezegd dat alle toekomstige en momenteel in behandeling zijnde regels aan deze criteria zullen beantwoorden, maar zij heeft ook enkele bestaande verordeningen aangewezen die bij voorrang geherstructureerd of herzien moeten worden. Het gaat daarbij onder andere om de regelingen betreffende: TAC's, quota en visserij-inspanning; technische maatregelen voor de bescherming van jonge vis; gegevensverzameling en
-beheer; controlemaatregelen, met inbegrip van geautomatiseerde controlesystemen; de rapporteringsverplichtingen; en de vergunningen voor het vissen buiten de EG-wateren. Door de aandacht vooral te vestigen op instandhouding en controle hoopt de Commissie de werkomstandigheden voor zowel vissers als ambtenaren in de visserijsector te verbeteren en zo de doeltreffende, efficiënte en transparante toepassing van het gemeenschappelijk visserijbeleid te stimuleren.

Dit proces van vereenvoudiging en verbetering gaat hand in hand met de verbintenis die de Commissie is aangegaan om alle belanghebbenden in de visserijsector uitgebreider te raadplegen. In het actieplan is dan ook uitdrukkelijk vastgelegd dat de belanghebbenden sneller en uitgebreider moeten worden geraadpleegd en dat zij meer moeten worden betrokken, niet alleen bij het vormgeven van het beleid, maar ook bij de inspanningen om met name de vissers volledig te informeren over hun rechten en plichten.

Het actieplan sluit ook aan bij andere recente initiatieven van de Commissie in het kader van de hervorming van het GVB, zoals: de goedkeuring van een meerjarenbenadering van de instandhoudingsstrategie; het toespitsen van instandhoudingsinstrumenten op regio's of visserijtakken; meer aandacht voor de interactie tussen visserij en milieu bij onderzoek en gegevensverzameling; en een ruimer gebruik van geavanceerde technologie, inclusief IT-systemen, voor controle, toezicht en rapportering.

Vele van de gedetailleerde voorstellen in het plan komen voort uit de algemene beginselen die de Commissie nu al toepast bij alle nieuwe wetgeving. Zo zijn bijvoorbeeld de voorstellen voor de TAC's en quota voor 2006 voor de Oostzee gescheiden van de overige TAC's en quota, waardoor ze al een maand vroeger konden worden ingediend dan de datum waarop de jaarlijkse onderhandelingen over de vangstmogelijkheden bij de Raad gewoonlijk beginnen. Ook het recente voorstel voor technische maatregelen in de Oostzee laat zien wat er in de praktijk kan worden bereikt als alle betrokken partijen zich inzetten voor echte vereenvoudigingen.

Het actieplan voor 2006-2008 bevat een ambitieus werkprogramma voor de Commissie en haar partners voor de komende drie jaar. Als dit in de praktijk wordt gebracht, is dat een enorme vooruitgang voor het gemeenschappelijk visserijbeleid omdat het daardoor niet alleen makkelijker te begrijpen en uit te voeren is, maar ook meer kans van slagen heeft in zijn tweeledige doelstelling: een winstgevende en duurzame Europese visserijsector gebaseerd op gezonde visbestanden en gezonde wateren.