Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-764       |
|                                            |Arnhem|8 december 2005|
|                                            |,     |               |
Herijkingsvoorstel verder uitgewerkt
Zeven instellingen nader onder de loep

Op 29 november jl. is in de Commissie Algemeen Bestuur een voorstel van Gedeputeerde Staten over het herijkingsproces besproken. Voor de gelegenheid schoof ook de Commissie Welzijn aan. 27 instellingen passeerden de revue. Tijdens de discussie bleek dat er voor een aantal instellingen toch nog behoefte was aan een nadere uitwerking.

Bij zeven instellingen (Osmose, Enzovoort, Spectrum, De Feeks, Bibliotheek Arnhem/Wetenschappelijk Steunfunctie Bibliotheken, Gelderse Milieufederatie en Gelders Steunpunt OuderenHuisvesting) wordt onderzocht hoe de subsidie daarvan kan worden teruggebracht. Daarbij wordt ook gekeken of bundeling van functies of het samengaan met andere organisaties een optie is. Zo stellen Gedeputeerde Staten voor om in 2006 een onderzoek te doen naar het bundelen van functies voor de ondersteuningsinstellingen Osmose, Enzovoort en Spectrum. Voor wat betreft De Feeks loopt er een onderzoek naar samenvoeging met de Bibliotheek Nijmegen. In de loop van 2006 verwachten GS de Staten hierover te kunnen informeren. Ook bij de Bibliotheek Arnhem/Wetenschappelijke Steunfunctie Bibliotheken loopt op dit moment een onderzoek. Verder treedt de provincie met de Gelderse Milieufederatie in overleg om te kijken hoe het terugbrengen van de subsidie, tot 40% van de exploitatielasten, kan worden versneld. Ook gaat zij praten met het Gelders Steunpunt OuderenHuisvesting (GSOH) en de Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland (SBOG) over de mogelijkheden om de activiteiten van de GSOH onder te brengen bij de SBOG. De subsidie voor het Gelders Informatie- en Documentatiecentrum voor Zorg en Welzijn vervalt per 1 januari 2008 volledig.

Aanvullend op de bovenstaande maatregelen stellen GS voor om in 2007 te kijken naar het blijvend aanpassen van de subsidie voor EduArt in een vast en flexibel deel. Ook wordt de efficiëntie van de Stichting Kunst en Cultuur Gelderland (SKCG) onderzocht zodat kan worden beoordeeld of meer opbrengst te realiseren is van ingezette middelen. Wat betreft de Biblioservice en de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken: er komen afspraken over de levering van producten en diensten aan de basisbibliotheken. Na afronding van de tweede fase van de bibliotheekvernieuwing eind 2007 kan vervolgens een heroverweging plaatsvinden van de positie van de Biblioservice. GS willen de samenwerking met de Overijsselse Bibliotheekdienst stimuleren.

Voor wat betreft de overige 15 instellingen gaan GS ervan uit dat de Staten de eerdere GS-analyse met betrekking tot flexibilisering van de subsidies delen. Het college vertrouwt erop dat met deze laatste aanpassingen het herijkingsproces definitief kan worden afgerond.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij afdeling Communicatie, Dienst Services, de heer Alco Adema, tel. (026) 359 90 00, e-mailadres: a.adema@prv.gelderland.nl.


---- --