Ingezonden persbericht



- Persbericht-

Conclusie Europees onderzoek door DLA Piper Rudnick Gray Cary:

Europese bedrijven niet consistent in aanpak van zakelijke conflicten

Amsterdam, 8 december 2005 -- Een grootscheeps onderzoek onder Europese bedrijven laat sterke verschillen zien in het voorkomen en behandelen van zakelijke geschillen. Het onderzoek is uitgevoerd door juridische dienstverlener DLA Piper Rudnick Gray Cary, waar het Nederlandse DLA SchutGrosheide deel van uitmaakt. Het onderzoek was gericht op risk management, het opstellen van contracten en de manier van oplossen van zakelijke conflicten door toonaangevende Europese bedrijven die internationaal opereren. Het onderzoek wijst uit dat veel bedrijven weinig consistent zijn in hun aanpak van geschillen en het voorkomen ervan.

Er blijkt onder Europese bedrijven veel onvrede te bestaan over de manier waarop zakelijke conflicten worden opgelost. Slechts 28% van de respondenten zegt conflicten in de afgelopen twee jaar op zeer effectieve wijze te hebben behandeld en minder dan een derde zegt succesvol te zijn geweest in het voorkomen van zakelijke conflicten. De meeste bedrijven zijn het erover eens dat de beste manier om conflicten te voorkomen ligt in het opstellen van goede contracten. Toch zijn er duidelijk verschillende manieren hoe dit gebeurt binnen Europa. Ironisch genoeg blijkt uit het onderzoek dat de meeste bedrijven meer juridische middelen besteden aan het oplossen van conflicten dan aan het voorkomen ervan.

Diederik de Groot, partner Commercial Litigation bij DLA SchutGrosheide: "Jammer genoeg gebeurt het maar al te vaak dat bedrijven pas gaan nadenken over het voorkomen van conflicten als het te laat is. Ook het voorkomen van conflicten brengt kosten met zich mee en daarom zullen met name kleinere bedrijven dit niet als hun hoogste prioriteit zien. Maar deze kosten vallen in het niet bij de kosten van het oplossen van een conflict, ondanks de opkomst van alternatieve geschillenbeslechting zoals mediatie."

Over DLA SchutGrosheide
DLA SchutGrosheide biedt hoogwaardige juridische dienstverlening voor haar Nederlandse en buitenlandse cliënten. Ruim 220 mensen, onder wie meer dan 100 juristen zetten zich dagelijks in. DLA SchutGrosheide maakt integraal deel uit van DLA Piper Rudnick Gray Cary, een internationale juridische dienstverlener met ruim 6100 medewerkers, werkzaam in 20 landen. DLA Piper Rudnick Gray Cary is gevestigd in alle belangrijke steden in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Zie voor meer informatie ook www.dlaschutgrosheide.nl of www.dlapiper.com.

**