Ingezonden persbericht


Verklaring over acties brandweerkorps in Delft-Rijswijk

P E R S B E R I C H T

NA TWINTIG JAAR BRANDWEERMAN EEN NIEUW BEROEP?

Overal in het land voert het repressief brandweerpersoneel actie tegen het laatste onderhandelingsakkoord. In dit akkoord is afgesproken dat het repressief brandweerpersoneelsleden nog maar twintig jaar dit vak mogen uitoefenen, daarna moeten ze een andere baan zoeken. De mensen van de repressieve team van het brandweerkorps Delft-Rijswijk delen het standpunt dat acties het publiek niet mogen raken, maar ze zitten wel massaal ziek thuis vanwege de nieuwe CAO.

Het onderhandelingsakkoord tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de vakbonden over de nieuwe CAO voor gemeentepersoneel heeft verstrekkende gevolgen voor de persoonlijke situatie van brandweerpersoneel. De huidige afspraken die zouden gelden per 1 januari 2006, waarbij brandweermensen op 55-jarige leeftijd kunnen stoppen kosten dan te veel geld. Maar de oplossing in het nieuwe akkoord heeft meer negatieve consequenties, dan dat het oplevert.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen medewerkers die per 1 januari 2006 meer dan twintig jaar als brandweerman werkzaam zijn en zij die minder dan twintig dienstjaren hebben. Die laatste groep wordt gedwongen om na een carrière van twintig jaar een nieuwe baan te vinden. Daar staat wel tegenover dat je gedurende die twintig jaar een opleiding mag volgen, maar de vooruitzichten voor een veertigjarige werkzoekende zonder relevante werkervaring zijn niet gunstig.

Deze maatregel pakt niet alleen ongunstig uit voor brandweerpersoneel, maar ook voor het publiek. De ervaring vloeit weg en door het volgen van een opleiding die niets met het brandweervak te maken heeft, blijft er minder tijd over om te oefenen. En die geoefendheid is broodnodig gezien het al maar uitbreiden van het takenpakket. De brandweer vormt tegenwoordig de spil in de rampenbestrijding. Naast brandbestrijding en technische hulpverlening, beschikt de huidige brandweer bijvoorbeeld ook over kennis en ervaring op het gebied van gevaarlijke stoffen. En nu dreigt voor de brandweerman na twintig jaar werken, dat hij zijn baan kwijt is. Bovendien is er onduidelijkheid over de gevolgen voor de financiële situatie. De gemeenten bieden slechts zekerheden tot vier jaar nadat de brandweerman afscheid heeft moeten nemen. Dit kan zelfs leiden tot problemen met het aflossen van de hypotheek. Personeel dat na 1 januari 2006 in dienst komt, maakt hiervoor een bewuste keuze, het zittende personeel heeft die keuze nooit gehad. De brandweermensen in Delft en Rijswijk zijn ziek van dit akkoord en ziek van het feit dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Er is gekozen voor publieksvriendelijke acties. Als men 112 belt, komt de brandweer altijd, hoe ziek ze ook zijn. Men wil zich laten horen, maar niet ten koste van de burger.