Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-765       |
|                                            |Arnhem|8 december 2005|
|                                            |,     |               |
17 miljoen voor sociaal beleid in 2006
Extra geld voor sport

Gedeputeerde Staten hebben het uitvoeringsplan sociaal beleid 2006 - 2008 vastgesteld. In het plan staat wat de 18 door de provincie gesubsidieerde organisaties de komende periode gaan doen op dit beleidsterrein. Het gaat om doelen op het gebied van bibliotheekwerk, sport, mantelzorg & vrijwilligerswerk, integratie, huiselijk geweld, zorgvragersbeleid, participatie en verstevigen van de sociale infrastructuur. Ook de preventieve jeugdzorg maakt onderdeel uit van dit plan. In totaal is er in 2006 een bedrag van 17 miljoen euro beschikbaar voor het werk van de ondersteuningsinstellingen. Voor de jaren 2007 en 2008 is een zelfde bedrag gereserveerd.

Ruim 40% van het beschikbare budget gaat naar het bibliotheekwerk. De Biblioservice Gelderland en de Bibliotheek Arnhem ontvangen samen jaarlijks 6,5 miljoen euro om het totstandkomen van de basisbibliotheek en de innovatie in de bibliotheeksector in goede banen te leiden. Per 1 januari 2007 moeten er in Gelderland tussen de 16 en 20 basisbibliotheken zijn die elk een werkgebied van 35.000 en 80.000 inwoners bedienen. De regionale organisaties moeten lokale voordeuren hebben voor een optimale bereikbaarheid en hun aanbod moet vernieuwend en breed zijn.

Andere belangrijke beleidsdoelen
Andere belangrijke beleidsdoelen zijn mantelzorg & vrijwilligerswerk en integratie. Jaarlijks komt voor mantelzorg & vrijwilligerswerk een bedrag beschikbaar van 1,9 miljoen euro. De aandacht gaat vooral uit naar het versterken van de mantelzorg en het instandhouden van het vrijwilligerswerk. Belangrijke beoogde resultaten zijn de realisatie van een Gelders Platform Mantelzorg en het ontwikkelen van nieuwe methoden om gemeentelijk vrijwilligerswerk te stimuleren. Bij dat laatste gaat het vooral om de deelname van jongeren, ouderen en allochtonen. Voor integratie komt jaarlijks 1,7 miljoen euro vrij. De nadruk hierbij ligt vooral op het ondersteunen van de grote Gelderse steden bij hun pogingen om arbeidsparticatie van allochtonen te bevorderen, hun onderwijspositie te verbeteren en de leefbaarheid en veiligheid in achterstandswijken aan te pakken, en te werken aan een realistische beeldvorming rondom de integratieproblematiek. Ondersteuningsinstelling Osmose is hoofdaannemer op deze doelstellingen. Bijzonder onderdeel van het sociaal beleid is de preventieve jeugdzorg. Hiervoor wordt jaarlijks een bedrag van 2,7 miljoen euro uitgetrokken. Voorop staat het verbeteren van de aansluiting van het preventief jeugdbeleid, waar de gemeenten verantwoordelijk voor zijn, op de jeugdzorg, waarvoor de provincie de wettelijke verantwoordelijkheid heeft.

Speerpunten zijn verder o.a. jeugd en veiligheid, opvoedingsondersteuning en het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs, gemeente en jeugdzorg. Bijvoorbeeld door middel van zorgadviesteams op scholen voor primair en voortgezet onderwijs.

Nieuw beleid: extra geld voor sport
In 2004 is voor het eerst een Gelderse sportnota vastgesteld. Bij de begrotingsbehandeling afgelopen november besloot Provinciale Staten extra geld vrij te maken voor dit beleidsveld. Het gaat om een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro voor de komende 3 jaar. Daarmee is het bedrag dat in Gelderland beschikbaar is voor sport, nog nooit zo hoog geweest. Het gaat in totaal om 3,5 miljoen euro voor de periode 2006 - 2008. Het extra geld gaat onder meer naar initiatieven om sportparticipatie te bevorderen en te zorgen voor voldoende vrijwilligers (600.000 euro). Verder is er 450.000 euro beschikbaar gesteld voor de programma's door "Sport en Bewegen Gezond" en "Bewegen en Speelruimte voor de Jeugd". Speciale aandacht is er voor kinderen en overgewicht. Steeds meer jongeren zijn te zwaar en bewegen te weinig. Het actieprogramma "Meer bewegen en goed eten, minder wegen" besteedt hier aandacht aan. Hier is eenmalig 450.000 euro voor beschikbaar gesteld. Voor een impuls aan de breedtesport is een bedrag van 157.000 euro gereserveerd. De Gelderse Sportfederatie staat aan de lat als het gaat om de uitvoering van de verschillende programma's. Verder gaat er 120.000 euro extra naar vrijwilligerswerk voor de invoering van maatschappelijke stages voor jongeren in het voortgezet onderwijs en is er 320.000 euro vrijgemaakt voor collectieve belangenbehartiging door Zorgbelang Gelderland. Deze vereniging vertegenwoordigt in Gelderland ruim 400 patiëntenverenigingen.

Meer informatie over het uitvoeringsplan 2006 - 2008 kunt u krijgen bij Ben Lampe, beleidsmedewerker van de afdeling Welzijn, Zorg en Cultuur, tel. (026) 359 92 92, of bij Kirsten van Dijke, afdeling Communicatie, tel. (026) 359 90 25.


---- --