Groep Colruyt

8 december, 2005

COLRUYT GROEP: OVERGANG NAAR IFRS VERSLAGGEVING VOORLOPIGE FINANCIËLE INFORMATIE

INHOUDSTAFEL


1. Informatie met betrekking tot de overgang naar IFRS- verslaggeving.............

2. Geconsolideerde resultatenrekening volgens IFRS..................................

3. Geconsolideerde balans volgens
IFRS.................................................
4. Reconciliatie van het resultaat en eigen vermogen onder IFRS.....................

5. Geconsolideerde kasstroomtabel volgens IFRS.......................................

Informatie met betrekking tot de overgang naar IFRS-verslaggeving

Inleiding

Conform de regelgeving van Euronext voor ondernemingen die behoren tot het segment `Next Prime' zal de groep Colruyt vanaf 1 april 2005 overgaan tot de toepassing van de International Financial Reporting Standards (IFRS) voor de publicatie van haar geconsolideerde financiële staten. Onze overgangsdatum is 1 april 2004 aangezien dit de startdatum is van de eerste periode waarvoor we volledige vergelijkende IFRS-cijfers publiceren in ons jaarverslag over het boekjaar 05/06.

Dit document werd opgesteld op basis van de IFRS (International Financial Reporting Standards) uitgevaardigd door de IASB (International Accounting Standards Board) en de interpretaties van het IFRIC (International Financial Reporting Interpretations Committee) die werden goedgekeurd door de Europese Unie in de periode tot en met 31 maart 2005.

Het doel van dit document is informatie te verstrekken over de impact die de overgang naar IFRS zal hebben op onze geconsolideerde financiële staten. Deze informatie geeft onze best mogelijke inschatting weer van wat deze impact zal zijn, maar kan naar de toekomst toe nog gewijzigd worden door wijzigingen in de IFRS standaarden (door de IASB) of de interpretatie (door IFRIC) ervan.

Toepassing van IFRS 1

IFRS 1 in verband met de eerste toepassing van IFRS staat bepaalde uitzonderingen toe op de volledige retroactieve toepassing van de IAS/IFRS.

Bedrijfscombinaties en goodwill

Zoals toegestaan onder IFRS 1, heeft de Groep ervoor gekozen overnames gedaan tot en met 31 maart 2004 niet te herwerken volgens IFRS 3. Bijgevolg werd de consolidatiegoodwill en de erop geboekte afschrijvingen tot en met 31 maart 2004 niet herwerkt. Vanaf 1 april 2004 wordt goodwill en consolidatiegoodwill niet meer afgeschreven, maar minstens één maal per jaar onderworpen aan een impairmenttest.

Materieel en immaterieel vaste aktiva

De groep heeft ervoor gekozen geen gebruik te maken van de uitzondering die toestaat materieel vaste aktiva te herwaarderen aan marktwaarde in de openingsbalans. We hebben ervoor gekozen materieel vaste aktiva aan historische kost min gecumuleerde afschrijvingen te waarderen.

Voornaamste wijzigingen in waarderingsregels tov Belgian GAAP

Immaterieel vaste aktiva

Daar waar onder Belgian GAAP de overnameprijs die werd betaald voor de overname van handelsfondsen, als immaterieel vast aktief wordt gekwalificeerd, worden onder IFRS deze handelsfondsen naar de klasse "goodwill" geherklasseerd. Volgens Belgian GAAP worden deze handelsfondsen lineair afgeschreven op 5 jaar. Volgens IFRS-waarderingsregels worden hierop geen afschrijvingen meer toegepast maar wordt er wel minstens één maal per jaar een impairmenttest in overeenstemming met IAS 36 gedaan.

Consolidatiegoodwill

Onder Belgian GAAP wordt de consolidatiegoodwill betaald bij de overname van aandelen lineair afgeschreven op 5 jaar. Volgens IFRS-waarderingsregels worden hierop geen afschrijvingen meer toegepast maar wordt er wel minstens één maal per jaar een impairmenttest in overeenstemming met IAS 36 gedaan.

Materieel vast aktiva

Onder Belgian GAAP wordt een systeem van degressief afschrijven toegepast, onder IFRS worden materieel vaste aktiva lineair afgeschreven over hun economische levensduur.

De Groep past ook een componentenbenadering toe onder IFRS: er worden verschillende afschrijftermijnen toegepast alnaargelang de nuttige levensduur van de grootste componenten van een investering (wanneer de waarde van de component voldoende groot is in vergelijk met de totale waarde van de investering).

Met betrekking tot leasing is IAS 17 meer expliciet in de definitie van de criteria voor een financiële lease. Wanneer de belangrijkste risico's en opbrengsten overgaan van de leasinggever naar de leasingnemer, voldoet een leasingcontract aan de criteria van financiële leasing. Bijgevolg worden onder IFRS een aantal leasingcontracten als een financiële leasing op het aktief van de balans geboekt daar waar ze onder Belgian GAAP als een operationele lease geboekt staan.

De Groep heeft ervoor geopteerd van kapitaalsubsidies onder IFRS te boeken als een vermindering van de aankoopwaarde der materieel vaste aktiva. Onder Belgian GAAP vormen de kapitaalsubsidies een onderdeel van het eigen vermogen. Kapitaalsubsidies worden onder IFRS maar erkend, wanneer met voldoende zekerheid vaststaat dat ze verworven zijn, daar waar ze onder Belgian GAAP worden geboekt bij toekenning.

Voorraden

Onder Belgian GAAP worden publicitaire tussenkomsten ontvangen van leveranciers geboekt als overige bedrijfsopbrengsten. Onder IFRS worden deze publicitaire tussenkomsten geboekt als een vermindering van de aankoopprijs van het betreffende produkt of als een vermindering van bepaalde andere kosten (bv. marketing,administratie) wanneer de vergoeding specifiek voor bepaalde publicitaire prestaties wordt betaald.

De bestellingen in uitvoering die onder Belgian GAAP onder de voorraadklasse geboekt staan, worden volgens IFRS gekwalificeerd als "te veel (passief) of te weinig (actief) gefaktureerde voorschotten op bestellingen in uitvoering" en worden alsdusdanig geherklasseerd naar vorderingen of schulden op ten hoogste 1 jaar. Daar de groep voor bestellingen in uitvoering onder Belgian Gaap het resultaat reeds volledig volgens het correcte afwerkingspercentage van het project erkent, moeten er in de resultatenrekening onder IFRS geen bijkomende resultaatseffecten worden geboekt.

Geldbeleggingen

Onder Belgian GAAP worden enkel latente minderwaarden geboekt op geldbeleggingen; onder IFRS worden geldbeleggingen aan reële waarde gewaardeerd en worden zowel latente minderwaarden als latente meerwaarden geboekt. Voor handelsdoeleinden aangehouden financiële instrumenten worden geclassificeerd als vlottende aktiva en de eruit voortvloeiende winsten of verliezen worden opgenomen in de winst- en verliesrekening.

Onder Belgian GAAP staan de ingekochte eigen aandelen van de moedermaatschappij (Colruyt NV) geboekt onder geldbeleggingen: onder IFRS worden eigen aandelen en alle ermee verwante kosten en resultaten geboekt in het eigen vermogen.

Belastinglatenties

Op alle tijdelijke verschillen ontstaan naar aanleiding van de herwerking van Belgian GAAP naar IFRS worden belastinglatenties geboekt. Bovendien geven fiskale verliezen waarvan met voldoende zekerheid vaststaat dat ze kunnen worden gerecupereerd, aanleiding tot een boeking van aktieve belastinglatenties onder IFRS. De reële belastingsvoet onder IFRS bedraagt 28,9% tov 28,4% onder Belgian GAAP (op datum van 31.03.05 - voor het boekjaar 04/05).

Hierbij dient opgemerkt dat voornoemde reële belastingsvoet beïnvloed werd door de éénmalige belastingsvrije meerwaarde ten belope van 18.44 mio op Dolmen Computer Applications ter gelegenheid van de uitkering van een dividend onder de vorm van aandelen Dolmen Computer Applications.

De reële belastingsvoet zonder rekening te houden met deze niet recurrente meerwaarde bedraagt onder IFRS 30.7% tov 30.0% onder Belgian GAAP (voor het boekjaar 04/05).
Lange termijn provisies

IFRS staat geen provisies toe voor toekomstige risico's, bijgevolg wordt onder IFRS de provisie voor groot onderhoud en herstellingen tegengeboekt.

De egalisatieprovisie van de Luxemburgse captive Locre, wordt onder IFRS terug geboekt naar eigen vermogen.

Personeelsbeloningen

Alhoewel alle pensioenplannen binnen de groep onder de noemer van "vaste bijdrage- plannen" kunnen worden geklasseerd, geeft de overgang naar IFRS toch aanleiding tot het boeken van bijkomende pensioenprovisies en dit voornamelijk met betrekking tot het Belgische stelsel van brugpensioenen. Daar waar onder Belgian GAAP enkel brugpensioenprovisies worden aangelegd voor personen die reeds in het stelsel van brugpensioen zitten, wordt onder IFRS geprovisioneerd voor alle personeelsleden waarvan men met voldoende zekerheid kan zeggen dat ze aanspraak zullen maken op de mogelijkheid van in brugpensioen te gaan. De betreffende provisies werden verdisconteerd en geïndexeerd.

Overige schulden

Onder IFRS worden dividenden en tantièmes geboekt na goedkeuring door de Algemene Vergadering (maw in het volgende boekjaar), daar waar ze voordien werden geboekt bij afsluiting van het boekjaar waarop ze betrekking hebben.

De winstparticipatie die aan personeelsleden wordt toegekend, wordt onder IFRS beschouwd als een personeelskost en maakt bij afsluiting van het boekjaar dus geen deel meer uit van de winstverdeling, zoals dit onder Belgian GAAP het geval is.

Onderscheid recurrente en niet-recurrente EBIT

Als gevolg van de invoering van IFRS worden onder het bedrijfsresultaat een aantal transacties geboekt die niet behoren tot de courante activiteiten waaruit de groep haar winst haalt. Vandaar dat de groep Colruyt vanaf de publicatie van haar eerste IFRS- resultaten het onderscheid zal maken tussen "recurrente EBIT" en "niet-recurrente EBIT". De niet-recurrente EBIT bevat niet-recurrente transacties die duidelijk verschillen van de courante activiteiten van de onderneming. Voor het eerste semester van boekjaar 04/05 is dit bv. de meerwaarde (18,44 mio ) gerealiseerd naar aanleiding van de bijzondere dividenduitkering onder de vorm van DCA-aandelen De totaal-EBIT omvat het bedrijfsresultaat van integraal geconsolideerde ondernemingen en het aandeel van de Groep in het netto-resultaat van de ondernemingen opgenomen volgens de vermogensmutatie.

GECONSOLIDEERDE BALANS VOLGENS IFRS (in mio ), niet geauditeerd

AKTIEF                                       openingsbalans

1 april 2004 30 sept. 2004 31 maart 2005 V A S T E A K T I V A 667.2 689.2 715.9 IMMATERIELE VASTE AKTIVA 3.1 3.0 3.0 GOODWILL 28.9 30.1 44.3 MATERIELE VASTE AKTIVA 603.0 606.6 635.3 Terreinen en gebouwen 421.5 428.8 453.7 Installaties, machnies, uitrusting 57.0 54.8 61.0 Meubilair, rollend materieel 64.1 64.3 70.0 Leasing en soortgelijke rechten 17.2 16.5 17.1 Overige materieel vaste aktiva 28.6 26.2 26.6 Aktiva in aanbouw 14.7 16.0 7.0 FINANCIEEL VASTE AKTIVA 11.2 27.8 11.5 Deelnemingen onder VMM 8.4 8.0 8.1 Overige financieel vaste aktiva 2.8 19.8 3.4 VORDERINGEN OP MEER DAN 1 JAAR 20.9 21.6 21.7 Handelsvorderingen en overige vorderingen 3.4 7.9 4.8 Aktieve belastinglatenties 17.5 13.7 17.0 V L O T T E N D E A K T I V A 915.2 883.8 925.5 VOORRADEN 341.6 324.9 344.2 VORDERINGEN OP TEN HOOGSTE 1 JAAR 218.1 211.3 188.5 Handelsvorderingen 176.9 179.4 150.2 Overige vorderingen 34.6 25.6 29.8 Vooruitbetalingen en overgedragen kosten 6.6 6.3 8.5 GELDBELEGGINGEN 263.4 267.4 303.8 LIQUIDE MIDDELEN 92.1 80.2 88.9 TOTAAL AKTIEF 1582.4 1573.0 1641.4

GECONSOLIDEERDE BALANS VOLGENS IFRS (in mio ), niet geauditeerd

PASSIEF openingsbalans niet-geauditeerd 1 april 2004 30 sept. 2004 31 maart 2005 T O T A A L E I G E N V E R M O G E N 709.2 652.7 763.1 EIGEN VERMOGEN GROEP 681.3 648.2 758.2 Geplaatst kapitaal 138.9 138.9 148.8 Reserves 542.5 509.3 609.4 MINDERHEIDSBELANGEN 27.8 4.6 4.9 S C H U L D E N O P L A N G E T E R M I J N 91.4 75.1 86.9 VOORZIENINGEN EN BELASTINGSLATENTIES 63.4 59.6 71.3 Voorzieningen voor risico 's en kosten 24.7 21.9 35.4 Pensioenen en soortgelijke verplichtingen 12.0 11.5 24.1 Belastingen 1.3 1.0 1.0 Overige risico's en kosten 11.4 9.4 10.3 Uitgestelde belastingen 38.7 37.6 35.9 SCHULDEN OP MEER DAN 1 JAAR 28.0 15.6 15.7 Financiele schulden 28.0 15.6 15.6 Leasingsschulden 9.1 11.2 10.6 Schulden bij kredietinstellingen 18.9 2.3 4.8 Overige Leningen 0.0 2.1 0.3 S C H U L D E N O P K O R T E T E R M I J N 781.9 845.1 791.3 SCHULDEN OP TEN HOOGSTE 1 JAAR 781.9 845.1 791.3 Schulden>1 jaar die binnen het jaar vervallen 4.0 6.0 4.0 Financiële schulden
GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING VOLGENS IFRS (in mio )

niet-geauditeerd

eerste semester tweede semester 12 maanden
1 april 2004 1 okt. 2004 1 april 2004
- 30 sept. 2004 - 31 maart 2005 - 31 maart 2005 Bedrijfsopbrengsten 2,272.6 2,228.9 4,501.5 Omzet 2,229.9 2,207.9 4,437.8 Andere bedrijfsopbrengsten 42.6 21.1 63.7 Bedrijfskosten 2,107.4 2,087.8 4,195.2 Handelsgoederen 1,695.1 1,699.2 3,394.2 Diensten en diverse goederen 97.1 72.4 169.4 Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen 270.3 255.6 525.9 Afschrijvingen en waardeverminderingen 36.2 35.9 72.2 Voorzieningen voor risico's en kosten -1.3 15.5 14.2 Andere bedrijfskosten 10.1 9.1 19.3 Bedrijfswinst (verlies) 165.1 141.2 306.3 Financiële opbrengsten 12.2 10.5 22.8 Opbrengsten uit financiele vaste activa 1.3 -0.6 0.7 Opbrengsten uit vlottende activa 4.0 5.6 9.6 Andere financiele opbrengsten 6.9 5.6 12.4 Financiële kosten 2.2 2.0 4.2 Kosten van schulden 1.5 1.8 3.4 Waardeverminderingen op vlottende activa 0.3 -0.2 0.1 Andere financiële kosten 0.4 0.3 0.8 Winst (verlies) van het boekjaar voor belastingen 175.1 149.7 324.8 Belastingen op het resultaat 50.0 44.1 94.2 Aandeel in het resultaat van ondern. onder VMM 0.1 0.2 0.3 Geconsolideerde winst (verlies) 125.2 105.8 231.0 Aandeel van derden 1.5 0.2 1.7 Aandeel van de groep 123.7 105.6 229.3 Gewogen aantal uitstaande aandelen 34,380,255 34,415,253 34,378,471 EPS (in ) 3.60 3.07 6.67 Recurrente EBIT (in mio ) 146.8 141.4 288.2 Niet-recurrente EBIT (in mio ) 18.4 0.0 18.4 EBIT-totaal (in mio ) (1) 165.2 141.4 306.6 (1) bedrijfsresultaat inclusief aandeel in het resultaat van ondernemingen onder VMM

RECONCILIATIE VAN HET EIGEN VERMOGEN ONDER BELGIAN GAAP EN IFRS OP DATUM VAN 1 APRIL 2004 en 31 MAART 2005.

(in mio )
Eigen vermogen van de groep Minderheidsbelangen Totaal eigen vermogen niet-geauditeerd
netto resultaat geconsolid van de eerde
1-Apr-2004 groep reserves 31-Mar-05 1-Apr-2004 31-Mar-05 1-Apr-2004 31-Mar-05 Eigen vermogen BGAAP 520.8 238.0 -95.4 663.3 25.9 4.8 546.7 668.1 Niet afschrijven goodwill 11.9 11.9 0.0 11.9 Materieel vaste aktiva 93.2 4.1 97.4 2.0 0.1 95.3 97.5 Aanpassing waarde beleggingen 0.6 0.2 0.8 0.0 0.0 0.6 0.8 Winstparticipatie als personeelskost -15.6 15.6 0.0 0.0 0.0 Omkering winstuitkeringen 121.6 -35.3 86.3 121.6 86.3 Pensioenprovisies -0.5 -12.9 -13.4 0.0 0.0 -0.5 -13.4 Leasing 0.1 0.1 0.0 0.1 Erkenning publicitaire interventies -9.2 -9.2 -9.2 -9.2 Eigen aandelen -43.1 -0.5 -37.6 -81.1 0.5 -42.5 -81.1 Uitgestelde belastingen -15.5 0.9 -14.7 -0.7 0.0 -16.2 -14.7 Omkering lange termijnprovisies 17.8 3.8 21.5 0.0 0.0 17.8 21.5 Kapitaalsubsidies -4.4 0.0 0.3 -4.0 -4.4 -4.0 Bedrijfscombinaties 0.0 -0.7 0.0 -0.7 0.0 -0.7 0.0 Eigen vermogen IFRS 681.3 229.3 -152.4 758.2 27.8 4.9 709.2 763.1

Geconsolideerde balans onder IFRS op 31 maart 2005 (in mio ) niet-geauditeerd

AKTIEF Belgian herwerking kapitaal- leasing herwaardering eigen belasting- publicitaire overige IFRS GAAP afschrijvingen subsidies @ marktwaarde aandelen latenties interventies herklasseringen 31-Mar-05 31-Mar-05 Immaterieel vaste aktiva 9.3 0.1 -6.4 3.0 Goodwill 27.5 10.4 6.4 44.3 Materieel vaste aktiva 534.6 98.1 -3.5 6.0 635.3 Financieel vaste aktiva 16.5 -4.9 11.5 Vorderingen >1jaar 1.4 17.0 3.3 21.7 Vaste aktiva: 589.3 108.7 -3.5 6.0 0.0 0.0 17.0 0.0 -1.6 715.9 Voorraden 359.2 0.0 -9.2 -5.9 344.2 Vorderingen
Geconsolideerde balans onder IFRS op 31 maart 2005 (in mio ) niet-geauditeerd

Passief Belgian terugneming pensioen leasing omkering aanpassen bedrijfs- publicitaire kapitaal- eigen belasting- afschrijvingen overige IFRS GAAP provisies provisies winst- @marktwaarde combinaties interventies subsidies aandelen latenties MVA en herklas- 31-Mar-05 verdeling IMVA seringen 31-Mar-05 Eigen vermogen groep 663.3 21.5 -13.4 0.1 86.3 0.8 -0.7 -9.2 -4.0 -81.1 -14.7 109.3 0.0 758.2 Minderheidsbelangen 4.8 0.0 0.0 0.0 0.1 4.9 Totaal vermogen 668.1 21.5 -13.4 0.1 86.3 0.8 -0.7 -9.2 -4.0 -81.1 -14.7 109.4 0.0 763.2 Voorzieningen op lange termijn 43.9 -21.5 13.4 -0.5 35.3 Belastinglatenties 6.3 -2.2 31.8 35.9 Financiële schulden >1jaar 10.1 5.5 15.7 Schulden op lange termijn 60.3 -21.5 13.4 5.5 0.0 0.0 0.0 0.0 -2.2 0.0 31.8 0.0 -0.5 86.9 Financiële schulden
RECONCILIATIE VAN HET EIGEN VERMOGEN ONDER BELGIAN GAAP EN IFRS OP DATUM VAN 1 APRIL 2004 en 30 SEPTEMBER 2004. (in mio ) niet-geauditeerd Eigen vermogen van de groep Minderheidsbelangen Totaal eigen vermogen

netto geconso- resultaat lideerde
1-Apr-2004 groep reserves 30-Sep-04 1-Apr-2004 30-Sep-04 1-Apr-2004 30-Sep-04 Eigen vermogen BGAAP 520.760 128.415 -3.530 645.645 25.900 4.491 546.660 650.136 niet afschrijven goodwill 4.479 4.479 0.000 4.479 Herrekening afschrijvingen 93.2 0.624 93.871 2.038 0.086 95.285 93.957 Aanpassing waarde beleggingen 0.6 -0.224 0.390 0.001 0.001 0.615 0.391 Winstparticipatie als personeelskost -5.975 -5.975 0.000 -5.975 Omkering winstuitkeringen 121.6 -122.274 -0.698 121.576 -0.698 Pensioenprovisies -0.5 -0.048 -0.510 -0.005 -0.006 -0.467 -0.516 Eigen aandelen -43.055 0.000 -31.556 -74.611 0.530 -42.525 -74.611 Uitgestelde belastingen -15.5 -4.591 -20.130 -0.672 0.004 -16.211 -20.126 Omkering lange termijnprovisies 17.8 1.455 19.215 0.039 0.009 17.799 19.224 Kapitaalsubsidies -4.4 0.003 0.049 -4.335 -4.387 -4.335 Resultaat op eigen aandelen -0.456 0.456 0.000 0.000 0.000 Publiciaire interventies -9.180 -9.180 -9.180 -9.180 Eigen vermogen IFRS 681.33 123.68 -156.85 648.16 27.83 4.6 709.2 652.75

Geconsolideerde balans onder IFRS op 30 september 2004 (in mio )

niet-geauditeerd AKTIEF Belgian herwerking kapitaal- leasing herwaardering eigen belasting- publicitaire overige IFRS GAAP afschrijvingen subsidies @ marktwaarde aandelen latenties interventies herklasseringen 30-Sep-04 30-Sep-04 Immaterieel vaste aktiva 2.9 0.2 3.0 Goodwill 25.2 5.0 30.1 Materieel vaste aktiva 511.7 92.8 -4.0 6.2 606.6 Financieel vaste aktiva 27.8 27.8 Vorderingen >1jaar 9.9 13.6 -1.9 21.6 Vaste aktiva: 577.4 97.9 -4.0 6.2 0.0 0.0 13.6 0.0 -1.9 689.2 Voorraden 339.1 0.0 -9.2 -5.0 324.9 Vorderingen
Geconsolideerde balans onder IFRS op 30 september 2004 (in mio ) niet-geauditeerd

Passief Belgian terugneming pensioen leasing omkering aanpassen bedrijfs- publicitaire kapitaal- eigen belasting- afschrijv. overige IFRS GAAP provisies provisies winst- @marktwaarde combinaties interventies subsidies aandelen latenties MVA en herklas- 30-Sep-04 verdeling IMVA seringen 30-Sep-04 Eigen vermogen groep 645.6 19.2 -0.5 -6.0 0.4 -9.2 -4.4 -75.1 -20.1 98.2 648.2 Minderheidsbelangen 4.5 0.0 0.0 0.0 0.1 4.6 Totaal vermogen 650.1 19.2 -0.5 0.0 -6.0 0.4 0.0 -9.2 -4.4 -75.1 -20.1 98.3 0.0 652.7 Voorzieningen op lange termijn 42.0 -19.2 0.5 -1.4 21.9 Belastinglatenties 6.0 -2.3 33.9 37.6 Financiële schulden >1jaar 9.7 5.9 15.6 Schulden op lange termijn 57.7 -19.2 0.5 5.9 0.0 0.0 0.0 0.0 -2.3 0.0 33.9 0.0 -1.4 75.2 Financiële schulden
eerste semester tweede semester 12 maanden


1 april 2004 1 okt. 2004 1 april 2004 GECONSOLIDEERDE KASSTROOMTABEL (in mio ) - 30 sept. 2004 - 31 maart 2005 - 31 maart 2005 niet-geauditeerd Geconsolideerde winst (verlies) aandeel groep 123.7 105.6 229.3 Minderheidsbelangen in het geconsolideerde resultaat 1.49 0.2 1.7 Aandeel in het resultaat van ondernemingen onder VMM -0.1 -0.2 -0.3 Aanpassing voor niet-kastransacties 40.45 53.86 94.31 Aanpassing voor elementen die afzonderlijk vermeld of geklasseerd moeten worden onder de investerings- of financieringskasstromen 27.93 41.90 69.82 Bruto bedrijfswinst vóór wijziging in bedrijfskapitaal en voorzieningen 193.49 201.31 394.80 en na aanpassing niet-geldelijke posten (Toename)/Afname van voorraden 9.86 -13.51 -3.65 (Toename)/Afname van handels-en overige vorderingen -24.75 26.75 2.00 Toename/(Afname) van handels-en overige schulden 2.00 3.86 5.86 Betaalde intresten -1.20 -1.67 -2.87 Ontvangen intresten 5.85 3.37 9.21 Betaalde belastingen -27.06 -48.45 -75.51 KASSTROMEN UIT BEDRIJFSACTIVITEITEN 158.18 171.66 329.84 Acquisitie van materiële -en immateriële vaste aktiva -69.08 -67.46 -136.54 Acquisitie van deelnemingen (incl. verworven liq.middelen) -22.99 -5.32 -28.31 Ontvangen uit de verkoop van materieel vaste aktiva 12.34 3.36 15.70 Ontvangen uit de verkoop deelnemingen (nà aftrek van liq.middelen) -31.76 0.69 -31.07 KASSTROMEN UIT INVESTERINGSACTIVITEITEN -111.49 -68.73 -180.21 Kapitaalsverhoging en uitgiftepremies 0.40 10.03 10.43 Verkoop/(aankoop) van eigen aandelen -35.07 0.00 -35.07 Nieuw toegekende leningen 0.61 0.61 Aflossing van leningen -0.90 -3.60 -4.50 Uitgekeerde dividenden -19.02 -64.87 -83.90 KASSTROMEN UIT FINANCIERINGSACTIVITEITEN -54.60 -57.83 -112.42 Netto toename in liquide middelen -7.90 45.11 37.20 Liquide middelen en geldbeleggingen begin periode 355.50 347.60 355.50 Liquide middelen en geldbeleggingen einde periode 347.60 392.70 392.70 aangroei/(afname) -7.90 45.10 37.20