Ingezonden persbericht

PvdA fractie Flevoland

PvdA: niet blindstaren op magneetzweefbaan

Een (geamendeerde) motie van de PvdA over de Zuiderzeelijn is vanavond unaniem aanvaard door Provinciale Staten van Flevoland. In de motie wordt het college van GS opgedragen zich binnen de discussie over de Zuiderzeelijn niet langer blind te staren op de aanleg van één van de varianten (namelijk de magneetzweefbaan) maar zich ook actief in te zetten voor andere varianten die tegemoet komen aan de belangen van Flevoland. Die belangen liggen volgens de PvdA in de ontsluiting van de Noordoostpolder met een OV-verbinding en de aanleg van de IJmeerverbinding.

Het kabinet is onlangs een nieuwe nut- en noodzaakdiscussie gestart over de Zuiderzeelijn. Een aantal varianten wordt onderzocht in een structuurvisie. Hierin zijn ook enkele nieuwe varianten opgenomen waaronder de Hanzelijn Plus, de Hanzelijn Plus Plus en de Superbus van Wubbo Ockels.

Niet al deze varianten komen tegemoet aan de Flevolandse voorwaarden voor deelname aan het Zuiderzeelijn: namelijk ontsluiting van de Noordoostpolder met een OV verbinding en de aanleg van de IJmeerverbinding . De Hanzelijn Plus varianten, die op brede steun kunnen rekenen in de Tweede Kamer, doen dat bijvoorbeeld niet.

Tot nu toe heeft de provincie zich vooral gericht op de realisatie van de magneetzweefbaan. De haalbaarheid daarvan is echter steeds meer onder druk komen te staan. De PvdA wil voorkomen dat Flevoland de trein mist en straks met een variant zit opgezadeld waar niemand op zit te wachten, zoals één van de Hanzelijn Plus varianten.

Bij de oorspronkelijke motie die de PvdA (met Christenunie en GroenLinks) had ingediend bij de Algemene Beschouwingen staakten de stemmen. De statenbrede steun van vanavond werd mogelijk dankzij een amendement dat de PvdA gezamenlijk met de VVD heeft ingediend.

Door het amendement (dat mede werd ondertekend door Christenunie en GroenLinks) is de financiële reservering voor de aanleg van de Magneetzweefbaan in stand gebleven. De Staten hebben zich eerder bereid verklaard een bedrag van 31,8 miljoen euro te willen bijdragen aan de realisatie van de magneetzweefbaan. Dat blijft nu zo.

De PvdA heeft in een stemverklaring aangegeven dat wanneer blijkt dat de magneetzweefbaan niet doorgaat, de financiële reservering voor de magneetzweefbaan (wat de PvdA betreft) beschikbaar is voor een andere vorm van hoogwaardig openbaar vervoer.

noot voor de redactie,