CD&V

Persmededeling van CD&V
8 december 2005

DE GUCHT GELOOFT ALLES WAT RICE VERTELT!

Er is deze week grote beroering ontstaan over het feit dat de CIA geheime gevangenissen en/of detentiecentra in lidstaten van de EU of van de Raad van Europa zou hebben opgericht. Ook over de behandeling van de gedetineerden bereikten ons alarmerende berichten.
CD&V senator Luc Van den Brande vindt dat de strijd tegen terrorisme vastberaden en onverdroten dient gevoerd te worden. Alleen stelt de senator ernstige vragen bij de lakse houding van de regering. De minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, is zeer goedgelovig als hij kritiekloos genoegen neemt met de uitleg van de Secretary of State van de VS, mevrouw Condoleezza Rice.

De Eerste Minister, Guy Verhofstadt, gaf geen afdoend antwoord op de vraag die Luc Van den Brande in de senaat stelde of er voldoende garanties werden geboden door de VS dat alle detentiemethodes effectief verlopen, zoals dat in internationale regels is vastgelegd. Het kan niet dat de Verenigde Staten blijven volharden in een houding waardoor ze zichzelf boven elke internationale rechtsorde plaatsen. De senator is bijgevolg tevreden dat in de senaat nog een onderzoek terzake volgt door de begeleidingscommissie Inlichtingen.

De premier had eveneens geen uitleg over het feit dat de verdachten precies naar die bovenvermelde landen worden gebracht zodat ze daar inderdaad niet op onregelmatige of onwettige manieren zouden worden behandeld door Amerikaanse burgers. Luc Van den Brande vindt het bijzonder cynisch dat noch de premier noch de minister van Buitenlandse Zaken zich vragen stellen bij de mogelijkheid dat deze gevangenen ook in onderaanneming kunnen gemarteld worden in die landen. Ook voor Europa is dit een verpletterende verantwoordelijkheid.

Luc Van den Brande
Senator

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be