Ingezonden persbericht

Evenementenbeveiligingsbranche biedt duidelijkheid

ROTTERDAM, 20051208 -- De VBE, de Vereniging van Beveiligingsorganisaties voor Evenementen, heeft op haar recent gehouden seminar "Evenement en Veiligheid" duidelijkheid geboden aan de politiek, organisatoren, gemeenteambtenaren, diensten en collega-evenementenbeveiligingsbedrijven. De VBE heeft diverse aspecten van kwaliteitszorg die spelen bij het goed en veilig organiseren van evenementen op papier gezet. De bedoeling is dat de kwaliteitsslag voortgezet wordt met extra normering en controles.


De VBE organiseerde het seminar "Evenement en Veiligheid" voor de tweede keer. De vereniging vraagt aandacht voor het goed en veilig organiseren van evenementen en specifiek voor de rol die evenementenbeveiligingsbedrijven daarin hebben. De leden van de vereniging, die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van ongeveer 80% van de grote publieksevenementen in Nederland, hebben een paar grote stappen gezet in hun vakgebied.

De CAO van de VBE bijvoorbeeld bestaat reeds enige jaren, maar is uniek in zijn maatwerk voor de evenementenbeveiliging. de overeenkomst biedt volop aandacht voor het evenementenbeveiligingswerk, dat meestal plaatsvindt op momenten dat anderen vrij zijn, dus de avonden en weekeinden.

Er is een nieuwe opleiding voor evenementenbeveiligers: Event Security Officer. Namens het Opleidingsfonds SOEB werd een toelichting gegeven waaruit bleek dat de komende jaren een betere opleiding met meer aandacht voor de evenementenpraktijk gegeven zal worden. De opleiding is goedgekeurd door het Ministerie van Justitie en maakt gebruik van de binnen de beveiligingsbranche gebruikelijke examinering via de SVPB.

De VBE heeft, in samenwerking met het NEN/NNI, het Nederlands Normalisatie Instituut, een normering gemaakt voor de kwaliteit van evenementenbeveiliging, de evenementenbeveiligingsbedrijven en de medewerkers die worden ingezet. Met deze norm wordt voor klant en gemeente duidelijk waar goede bedrijven zich aan houden en komen er betere mogelijkheden om bij controles de goede bedrijven van de slechte te onderscheiden.

De horecacommissie van de VBE tenslotte is bezig met een normering voor het horecabeveiligingsvak. Anders dan de horeca zelf, die de horecaportier als verlengstuk van de horeca-activiteiten ziet, ziet de VBE horecabeveiliging als beveiliging van mensen. De kwaliteit van de ervaren beveiligers, die bij verschillende horecagelegenheden kunnen worden ingezet, en de manier waarop zij werken, zal in een kwaliteitsdocument neergelegd gaan worden. De VBE wil hiermee ook dit deel van de branche een beter aanzien geven.

Al met al heeft de VBE aan de bijna 130 bezoekers op dit seminar laten zien zeer actief bezig te zijn met de kwaliteit van evenementenbeveiliging en alles wat daarbij hoort.

Meer informatie over de VBE vindt u op www.evenementenbegeleiders.nl . U kunt mailen naar secretariaat@evenementenbegeleiders.nl