Gemeente Graafstroom



Make A Difference Day

Heel Nederland vrijwillig aan de slag in het kader van het Zilveren Regeringsjubileum

Minimaal 20.000 Nederlanders die de handen uit de mouwen steken en iets doen voor anderen en de samenleving. Dat is Make a Difference Day (MADD)!
Op 9 en 10 december 2005 kan heel Nederland zich maatschappelijk betrokken tonen.
Iedereen kan mee doen: individuen, scholen, bedrijven, gemeenten, vrijwilligersorganisaties en -centrales.
2005 is een jaar met een zilveren randje want MADD is één van de activiteiten ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

MADD is dé kans om daadwerkelijk te werken aan verbetering van de leefomgeving. In Engeland en Amerika wordt MADD al langer met veel succes georganiseerd. In 2004 zetten in het Verenigd Koninkrijk op één dag maar liefst 87.000 mensen zich actief vrijwillig in door samen de handen uit de mouwen te steken en zo iets te doen voor anderen. En ook bekende (televisie-)persoonlijkheden verbinden hier graag hun naam aan.

MADD en het 25-jarig regeringsjubileum
MADD maakt de rijkdom van de samenleving zichtbaar en biedt een keur aan ontmoetingsmogelijkheden. De gezamenlijke inzet voor zinvol werk onderstreept de eenheid in verscheidenheid die Nederland kenmerkt. Het Nationaal Comité heeft hierbij aansluiting gezocht en is medeverantwoordelijk.

Hoe werkt MADD?
Kan het buurthuis een likje verf gebruiken? Ligt het park al tijden vol met hondenpoep? Is het tijd voor een straatkrant waarin de bewoners zich aan elkaar voorstellen? Kan het dierenasiel helpende handen gebruiken? Iedereen die in zijn omgeving iets wil aanpakken, kan vanaf september zijn activiteit aanmelden op www.makeadifferenceday.nl. Alleen of samen, bijvoorbeeld met sportvrienden, een groep collegas of wat klasgenoten. Bezoekers van de site kunnen zien welke activiteiten er in hun regio plaatsvinden en zich voor een klus aanmelden. De website brengt partijen met elkaar in contact, voorziet iedereen van ideeën, levert draaiboeken en voorbeeldpersberichten en biedt een landelijk overzicht van alle activiteiten.

MADD vindt vooral lokaal plaats. Maar in Amersfoort, Flevoland, Groningen, Maastricht en Utrecht worden vijf grote landelijke publieksevenementen georganiseerd, met elk een eigen thema. Meer informatie hierover is op de website www.makeadifferenceday.nl te vinden.

Complimenten
Met de jaarlijkse uitreiking van Complimenten, dé vrijwilligersprijzen in Nederland, worden op 10 december de projecten en vrijwilligers nog eens beloond en staat vrijwillige inzet opnieuw breed in de schijnwerpers.

Organisatoren en partners
MADD wordt georganiseerd door CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, in samenwerking met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV). Zie ook www.civiq.nl en www.nov.nl. Partners en sponsors van MADD zijn het ministerie van VWS, het Nationaal Comité, , VSBfonds, Rabobank, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Stichting Doen, THE WAT GROUP, Fortis en Efficiency Online. Verschillende landelijke vrijwilligersorganisaties zoals NUSO, Scouting Nederland, NOC*NSF, de Zonnebloem, Humanitas, 3VO en Het Nederlandse Rode Kruis werken mee aan MADD. Evenals bedrijven als Fortis, KPMG, Rabobank en ABN-AMRO.
MADD werkt tevens samen met een aantal vaste mediapartners, dit zijn NCRV, Flair, ZIN, Yes, Viva en Spits.

Supporters
Het MADD-project wordt ondersteund door supporters: Jos Brink, Erica Terpstra, Dieuwertje Blok, Danielle Schutgens, Anita Witzier, Marjolein Westerterp, Kenny van Weeghel, Leontine van den Bos, Gert Bolmern en Jochem van Gelder.

Meer informatie via www.makeadifferenceday.nl, Marcel van Spronsen (mvspronsen@civiq.nl) of Nienke van Helden (nvhelden@civiq.nl), telefoon 030 7509000. Bij hen kunt u ook een folder opvragen. Meer informatie over het zilveren regeringsjubileum Koningin Beatrix treft u aan op www.25jaarkoninginbeatrix.nl.