presentatie roze reminiscentie

Schorer

UITNODIGING
Voor de presentatie van het pilotproject 'Roze Reminiscentie'op vrijdag 9 december 2005.

Schorer heeft in samenwerking met woonzorgcentrum De Gooyer in Amsterdam twee groepen homoseksuele en lesbische ouderen begeleid die volgens de reminiscentiemethodiek met elkaar gesprekken voerden. Reminiscentie is een methodiek om ouderen op een gestructureerde manier met elkaar te laten praten over hun leven. Het gaat om het stilstaan bij herinneringen en het vertellen van ervaringen en gedachten aan generatiegenoten.
Er is een nieuwe 'roze' module ontwikkeld om het homospecifieke van de herinneringen te benadrukken. De twee groepen, een mannen- en een vrouwengroep, zijn onder deskundige leiding tien keer bij elkaar geweest. Op grond van dit pilotproject zal een methodische handleiding worden opgesteld waarmee de roze reminiscentiemethodiek landelijk kan worden geïmplementeerd.

In de presentatie zal projectleider Josee Rothuizen ingaan op dit pilotproject. Zij zal de bevindingen toelichten en de specifieke eisen die aan roze reminiscentiegroepen worden gesteld.
Pollo Hamburger, coördinator reminiscentie in het Flevohuis Amsterdam, zal een korte toelichting geven op de methodiek van reminiscentie die sinds een aantal jaren met succes wordt ingezet in de ouderenzorg.
Tot slot zal Deborah Lambillotte spreken over de expositie 'Toen holebisenioren twintigers waren'. Mevrouw Lambillotte is coördinatrice van Vieux Rose, de vereniging voor lesbiennes, afdeling Gent. Op haar initiatief is in november 2004, in samenwerking met de Dienst Gelijke Kansen van de stad Gent, de expositie opgezet over het leven van homo's en lesbiennes in België 50 jaar geleden. Deze expositie (van foto's, krantenverslagen, brieven en ander beeldmateriaal) is gedurende de maanden december en januari te bezichtigen in het pand van Schorer.

Datum: vrijdag 9 december 2005
Plaats: Schorer, Sarphatistraat 35, Amsterdam
Tijd: 15.00 tot 17.00 uur. Welkom vanaf 14.30 uur
Na afloop van de presentatie is er gelegenheid de expositie 'Toen holebisenioren twintigers waren' te bezichtigen.
Aanmelding: Vóór 1 december bij Switchboard: helpdesk@switchboard.nl

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Hans van der Gaarden, medewerker communicatie,
h.vandergaarden@schorernet.nl, 020 - 57 39 438