Universiteit Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur- en Organisatie

2 december 2005

Nazorg ex-gedetineerden ter discussie

Op vrijdag 9 december houdt PROCES, tijdschrift voor strafrechtspleging, in samenwerking met het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht, haar tweejaarlijkse studiedag. Het centrale thema van de dag is de maatschappelijke opvang van en nazorg aan ex-gedetineerden waarbij de betrokken instanties zich zullen buigen over de vraag: hoe nu verder? De nazorg van ex-gedetineerden is recent overgeheveld van het Ministerie van Justitie naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en valt nu onder gemeentelijke verantwoordelijkheid. Het resultaat is een overgangsfase die wordt gekenmerkt door onduidelijkheid en een gebrekkige samenwerking tussen de hulpverlenende instanties. Daardoor dreigen ex-gedetineerden tussen wal en schip te vallen.

Nazorg essentieel
Nederland moet veiliger, vinden zowel de politici als de burger. Ondertussen blijven de recidivecijfers van ex-gedetineerden torenhoog. Nazorg bij terugkeer in de samenleving, waaronder huisvesting en werkgelegenheid, is voor ex-gevangenen des te belangrijker. Onderzoek wijst immers uit dat nazorg essentieel is voor het verminderen van recidive. Het verzandt in de praktijk echter nog al te vaak in gebrekkige samenwerking en bureaucratie.

Overgangsfase

Zo heeft onlangs de Minister van Justitie besloten dat de nazorg van ex-gedetineerden niet langer tot zijn taakgebied behoort, maar tot dat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Door dit besluit zijn er allerlei onduidelijkheden ontstaan over wie nu wat doet. Een en ander betekent een aanzienlijke taakverzwaring voor de verschillende diensten van de gemeenten. Die zijn daar echter niet toe uitgerust. Ondertussen wordt de rol van Reclassering flink uitgedund en raakt zij een aanzienlijk deel van haar expertise kwijt.

Discussie
Op de studiedag gaan betrokkenen uit de praktijk met elkaar in debat. Onder hen dominee Visser van de Pauluskerk in Rotterdam, de Rotterdamse LPF-wethouder Marianne van den Anker, Sjef van Gennip, directeur Stichting Reclassering Nederland en politicus Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP en schrijver van de tegennota 'Morgen moet het beter'. Naast lezingen en een forumdiscussie kunnen deelnemers aan de studiedag meedoen aan workshops over uiteenlopende thema's, waaronder 'Nazorg door de gemeente?', 'Arbeid en inkomen' en 'Opvang en huisvesting'. De studiedag staat onder voorzitterschap van dr. Miranda Boone, universitair hoofddocent strafrecht en criminologie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en tevens voorzitter van PROCES.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd de studiedag bij te wonen. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf naar Wieneke Mathijsse, (030) 253 7137, w.matthijsse@law.uu.nl,

Vrijdag 9 december 2005 van 9.00 tot 16.30 uur
Auditorium Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Studiedag 'Nazorg en maatschappelijke opvang ex-gedetineerden'

PROCES, tijdschrift voor strafrechtspleging, in samenwerking met het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht

Meer informatie:

Erzsó Alföldy, (030) 253 4797, e.alfoldy@law.uu.nl of Johan Vlasblom, (030) 253 4073, j.l.vlasblom@uu.nl

Voor het programma zie: http://www.uu.nl/content/folderstudiedagproces2005.pdf.