Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Feestelijke oplevering damwand in Hekendorp

5 december - De oude houten beschoeiing langs de Dubbele Wiericke in de kern Hekendorp is vervangen door een nieuwe stalen damwand. Vrijdag 9 december sluiten het waterschap en de gemeente het project feestelijk af. Hiervoor zijn ook de direct aanwonenden uitgenodigd.

Vrijdag 9 december zal hoogheemraad Ton Versteeg van het waterschap samen met wethouder Niek Luuring van de gemeente Oudewater het project officieel opleveren.

Nieuwe stalen damwand
In juni is het waterschap gestart met het vervangen van de houten beschoeiing langs de Oost- en Westkade. De oude beschoeiing functioneerde niet goed meer.

Behalve de beschoeiing waren ook de Oost- en Westkade zelf toe aan een verbetering. Door natuurlijke verzakking waren deze kaden niet meer op de vereiste hoogte. Omdat de huizen langs de kaden dicht op het water staan, was een traditionele kadeverhoging met grond niet mogelijk. Met het plaatsen van een stalen damwand was het mogelijk de twee projecten te combineren.

Bij de start van het project vreesden de aanwonenden dat een stalen damwand het dorpsgezicht zou aantasten. Zij waren bang voor een aantasting van het dorpsgezicht. Het waterschap en de gemeente Oudewater hebben daarom besloten extra geld te investeren in de aankleding van de damwand. Aan de waterzijde is de wand voorzien van hout waardoor de buitenkant oogt als een houten damwand. De totale kosten van het project bedragen ca.
EUR 400.000,--.

Feestelijke oplevering
Vrijdag 9 december sluiten het waterschap en de gemeente het project feestelijk af. Hiervoor zijn ook de direct aanwonenden uitgenodigd. De oplevering vindt plaats aan de Westkade in Hekendorp, ter hoogte van de sluis en begint om 15.30 uur. Ook andere belangstellenden uit het dorp zijn hierbij van harte welkom.