Gemeente Maastricht

Vrijwilligerswerk is leuk!

9 december: Wij Maastricht Vrijwilligersdag

Op negen december is het de dag van de vrijwilligers. Onder de noemer van Wij Maastricht worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet. Voor deze Wij Maastricht Vrijwilligersdag is een afwisselend programma samengesteld. 's Middags helpen bijvoorbeeld bedrijven en bekende personen de vrijwilligers bij de uitvoering van een aantal klussen en geven vrijwilligers demonstraties. De activiteiten vinden in en rond Centre Céramique plaats.

Vrijwilligerswerk is leuk, interessant en afwisselend. De Vrijwilligersdag op negen december biedt een unieke kans om kennis te maken met vrijwilligerswerk. En om eens te kijken wat allemaal mogelijk is.

Vrijwilligers zijn op alle mogelijke gebieden actief: op gebied van sport, spel, zorg, welzijn, scholing, milieu, enzovoort. Het zijn mensen die zich belangeloos voor de maatschappij en voor anderen inzetten. Maastricht heeft veel vrijwilligers. Gelukkig! Want zonder vrijwilligers geen voetbalwedstrijd, buurtwerk of harmonie. Zelfs geen carnaval.

Wij Maastricht Vrijwilligersdag wordt een feest voor vrijwilligers. Bekende personen komen naar Maastricht om hun blijk van waardering te tonen. Ook een lid van het Koninklijk Huis vereert Maastricht negen december met een bezoek.

De Vrijwilligersdag komt voort uit het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix. De Koningin wil met Make A Difference Day, de landelijke benaming van de Vrijwilligersdag, in de grote steden van Nederland aandacht vragen voor vrijwilligerswerk. Het is de bedoeling dat de Vrijwilligersdag een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt in Maastricht. Negen december is de dag van de vrijwilligers!

Klussendienst

Omdat vrijwilligers soms stuiten op moeilijk uitvoerbare klussen, roept Wij Maastricht bedrijven, ondernemers en organisaties op om negen december een handje toe te steken. Er zijn verschillende klussen die specifieke menskracht en kennis vragen: hulp bij de organisatie van een jongerendansfeest, aanleg van een jeu-de-boulesbaan, hulp in peuterspeelzalen, enzovoort. Interesse? Neem dan via e-mail contact op met Lei Meisen: lei.meisen@maastricht.nl.

Programma 9 december

De Wij Maastricht Vrijwilligersdag heeft een afwisselend programma. De ochtend is gereserveerd voor genodigden. Er staan een congres en een verwenlunch op het programma. Tijdens het congres wordt onder andere nagedacht hoe meer vrijwilligers aangetrokken kunnen worden en hoe jongeren bij vrijwilligerswerk kunnen betrokken worden. Daarna worden 100 willekeurig geselecteerde vrijwilligers uit Maastricht tijdens de verwenlunch bediend door VIP's, onder andere door burgemeester Leers en de wethouders.

Om twee uur 's middags geeft wethouder Costongs het startsein voor de informatiemarkt. Op de informatiemarkt valt van alles te beleven. Vrijwilligers geven demonstraties en presenteren zich actief en interactief aan het grote publiek. Zo organiseert TraXs een aantal spellen en zijn er karatedemonstraties. Ook is er aandacht voor het project Hartveilig wonen in Maastricht. Dit project heeft als doel de kans op overleving na een plotse hartstilstand te vergroten door het inzetten van opgeleide vrijwilligers. Vrijwilligers van dit project geven reanimatiecursus. De informatiemarkt sluit om zes uur 's avonds haar deuren.

Om vijf uur 's avonds is er de beursborrel. Bedrijven, organisaties en ondernemers kunnen hier verslag doen van hun inzet voor de vrijwilligersprojecten en kennismaken met andere ondernemers. Aansluitend aan de beursborrel vindt, om half zeven `s avonds de jaarlijkse uitreiking van de vrijwilligersprijzen plaats. Burgemeester Leers overhandigt de prijzen.

Daarna kan er door iedereen volop geswingd worden op het Wij Maastricht Vrijwilligersfeest. Er is een heuse band die voor gepaste muziek zorgt. Een krachtig feest voor sterk vrijwilligerswerk! Het Wij Maastricht Vrijwilligersfeest duurt tot 22.00 uur.

Alle activiteiten vinden in en rond het Centre Céramique plaats.

Alles op een rijtje

Ochtend (uitsluitend voor genodigden)

* Congres

* Verwenlunch

Middag

* Informatiemarkt, 14.00 uur tot 18.00 uur
* Beursborrel, 17.00 uur tot 18.00 uur

Avond

* Prijsuitreiking, 18.30 uur tot 19.00 uur
* Wij Maastricht Vrijwilligersfeest, van 19.00 uur tot 22.00 uur