Gemeente Noordwijk

OPENBARE LEZING

LEEUWENHORST, EEN TUIN VAN WERELDFORMAAT

Op 9 december a.s., om 20.00 uur, wordt in de Grote of Sint Jeroenskerk de tweede najaarslezing gehouden, die door de vereniging De Oude Dorpkern en samenwerking met de gemeente wordt georganiseerd. Leeuwenhorst, een tuin van wereldformaat wordt dan door Dr Elizabeth den Hartog voor u tot leven gebracht.
Na afloop biedt de gemeente Noordwijk een receptie aan. De lezing is toegankelijk voor alle inwoners van Noordwijk en Noordwijkerhout.

Leeuwenhorst bij Noordwijk was korte tijd wereldberoemd vanwege de exotische plantentuin van raadspensionaris Gaspar Fagel. Dat was een topprestatie, want Fagel begon pas omstreeks 1681 met verzamelen en stierf in 1688. Sommige planten waren rechtstreeks afkomstig uit de koloniën, maakten hun Europese entree op Leeuwenhorst, en verspreiden zich vervolgens over de rest van Europa. Als raadspensionaris had Fagel goede connecties met de bestuurders van de VOC en WIC en aldus kon hij zijn invloed aanwenden om nieuwe rariteiten te bemachtigen.

Het verzamelen van planten was een ware passie in het laat zeventiende-eeuwse Holland. Er was zelfs een heel circuit van tuineigenaren, die elkaar nauwlettend in de gaten hielden en onderling gewassen uitwisselden. Van dit tuinencircuit maakte naast Fagel, ook zijn goede vriend, de stadhouder Willem III, deel uit.

Fagels tuin was beslist de moeite waard, want belangrijke botanici uit heel Europa bezochten Leeuwenhorst. Deze botanici namen stekjes en zaden van de bijzondere planten mee, vermeldden ze op lijsten, schetsten ze, droogden ze, en plaatsten ze in herbaria. In herbaria uit de late zeventiende eeuw zijn dan ook planten bewaard die in de tuin van Fagel zijn geplukt. Genoemde lijsten en herbariumexemplaren maken het mogelijk een indruk te verkrijgen van wat er zoal in de tuin van Leeuwenhorst te zien was. Een andere bron is de zogenaamde Codex Regis Honselaerdicensis, de koninklijke codex van Honselaarsdijk, waarin de planten van de Leeuwenhorst in prachtige aquarellen zijn vastgelegd. Dit boek werd op instigatie van de stadhouder vervaardigd en was waarschijnlijk bedoeld als cadeau voor Fagel, maar deze stierf helaas voordat het werk was voltooid.

Na de dood van Fagel werd zijn plantenverzameling opgekocht door niemand minder dan de stadhouder, die ook koning van Engeland was. Hij liet een groot gedeelte van Fagels verzameling overbrengen naar het paleis van Hampton Court, alwaar ze de kern van de collectie van koningin Mary vormden.

Maar een tuin is natuurlijk meer dan een verzameling planten. Hoe moeten we ons de tuin van Gaspar Fagel voorstellen? Hoe hield hij de zeer kwetsbare uitheemse planten in leven? Hoe werden de exoten tentoongesteld? Wat deed Fagel nog meer op zijn buitenplaats behalve planten verzamelen? En last but not least, is er vandaag de dag nog iets dat herinnert aan de tuin van Gaspar Fagel op Leeuwenhorst?

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 07-12-2005