Gemeente Heerlen

8 december 2005

Gedeputeerde Odile Wolfs overhandigt cheque aan kinderen

Heerlen krijgt E100.000 voor verbetering pedagogische kwaliteit in wijk Molenberg

Vrijdag 9 december a.s. komt gedeputeerde voor Welzijn, Zorg en Cultuur mevrouw O. Wolfs, op bezoek in de Heerlense wijk Molenberg. Mevrouw Wolfs zal hier een symbolische cheque ter waarde van E100.000,- overhandigen aan de kinderen van Molenberg. Dit geldbedrag is bedoeld ter verbetering van de zogenoemde Pedagogische Kwaliteit van de wijk Molenberg.

De gemeente Heerlen is in 2004 een project gestart met de naam de "Pedagogische kwaliteit van de Molenberg". Het project had enerzijds als doel de pedagogische kwaliteit van de Molenberg te onderzoeken en anderzijds een meetlat te ontwikkelen waarmee de pedagogische kwaliteit van een buurt bepaald kan worden. De pedagogische kwaliteit wordt omschreven als de mate waarin de buurt bijdraagt aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Dit wordt vertaald in enerzijds het voorzieningenniveau in de wijk, de ruimtelijke inrichting zoals speelplekken en verkeer, en anderzijds in de sociale vitaliteit van de wijk.

Inmiddels is er een meetlat ontwikkeld en is deze - in samenwerking met de buurt, de kinderen, de ouders en de professionals - toegepast op de Molenberg. Ook is een jeugdschouw gehouden, waarbij kinderen zélf op onderzoek in de wijk zijn uitgegaan om te bekijken wat verbeterd kan worden. Uit dit onderzoek zijn een aantal aanbevelingen gekomen, zoals het aanpassen van speelplekken, het verbeteren van onveilige verkeerssituaties, het ontwikkelen van een brede school, het investeren in de veiligheid op school en het extra investeren in opvoedingsondersteuning.

Om dit uit te voeren investeert de gemeente Heerlen E138.000,-. Bovendien heeft de gemeente de Provincie gevraagd een bijdrage te doen. De Provincie Limburg heeft dit verzoek gehonoreerd door E100.000,- aan het budget toe te voegen. Deze activiteit past uitstekend binnen het thema Jong zijn in Limburg. De gemeente zal de regie voeren om de aanbevelingen uit te voeren. Zij zal dit echter in nauw overleg met de buurt doen.