Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* December

---

Leden Koninklijk Huis en andere prominenten nemen deel aan Make a Difference Day op 9 en 10 december 2005

Hare Majesteit de Koningin en andere leden van de Koninklijke familie doen vrijdag 9 en zaterdag 10 december mee met Make a Difference Day (MADD), de landelijke vrijwilligersdagen.

Tijdens MADD kan iedereen zich maatschappelijk betrokken tonen door zich op één of twee dagen vrijwillig in te zetten voor anderen. Ook leden van het kabinet en parlementariërs nemen deel aan vrijwilligersprojecten die deze dag plaatsvinden. MADD is een van de nationale activiteiten in het kader van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix, en wordt mede ondersteund door het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum.

Hare Majesteit de Koningin helpt zaterdag 10 december 's-ochtends in woonzorgcentrum De Liendert in Amersfoort. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn en Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan fluiten bij voetbalvereniging CJVV in Amersfoort ieder een helft van een wedstrijd voor gehandicapten. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien pakt 's-middags levensmiddelen in bij de Voedselbank in Lelystad. Hunne Hoogheden Prins Bernhard en Prinses Annette assisteren bij Mappa Mondo in Wezep. 's-Avonds serveren Hunne Hoogheden Prins Maurits en Prinses Marilène bij Happietaria in Groningen een diner voor gezinnen van asielzoekers. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven is 10 december 's-avonds in de NCRV tv-uitzending over MADD. Vrijdag 9 december nemen Hunne Hoogheden Prins Floris en Prinses Aimée deel aan een actie van de Vrijwillige Politie in Maastricht.

Zaterdag 10 december kookt minister-president Balkenende in Lopik voor gasten van Nationale Vereniging de Zonnebloem. Vice-minister-president Zalm helpt in Amersfoort bij het bloembollen planten, vice-minister-president Brinkhorst is in Utrecht behulpzaam bij het maken van een tijdschrift voor een jongerencentrum. De voorzitter van het Nationaal Comité, tevens Eerste Kamervoorzitter, Yvonne Timmerman-Buck, treedt in Flevoland op als veilingmeester voor vrijwilligersklussen. Verschillende andere leden van het Nationaal Comité, onder wie de voorzitter van de Tweede Kamer Weisglas (verhalenverteller en veilingmeester) en vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink (verhalenverteller), zijn actief bij vrijwilligerswerk in Flevoland, Utrecht en Amersfoort.

Ook andere leden van het kabinet verrichten deze dagen vrijwilligerswerk. Vrijdag 9 december begeleidt staatssecretaris Schultz van Haegen in Leiden een groep gehandicapten naar museum Naturalis. Staatssecretaris Wijn assisteert in Amsterdam bij het invullen van formulieren bij de Sociale Dienst en staatssecretaris Ross-van Dorp woont een bijeenkomst van het Elisabeth Weeshuis bij in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Na de Ministerraad helpen minister Dekker en staatssecretaris Rutte mee in Verpleeghuis Het Gulden Huis in Den Haag. Zaterdag 10 december helpt minister Peijs in Woonzorgcentrum 't Oude Landt in Woerden en helpt minister De Geus in Wooncentrum Ongerwegens in Bunschoten. Staatssecretaris Van der Laan treedt in Almere op als verhalenverteller en minister Pechtold doet mee met een klussenprogramma in Amersfoort.

Make a Difference Day (MADD) vindt deze week voor het eerst plaats in Nederland. In Engeland en Amerika wordt MADD al langer georganiseerd. MADD wordt georganiseerd door CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, in samenwerking met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. MADD is dit jaar een van de activiteiten die mede in het teken staan van het Zilveren Regeringsjubileum van de Koningin.

8 december 2005

© RVD