Ingezonden persbericht


P E R S

15467/1/05 REV 1 (Presse 348) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 7 december 2005
15467/1/05 REV 1 (Presse 348)
P 141/05
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens EU
naar aanleiding van de verlenging van het staakt-het-vuren van maoïsten in Nepal

De EU is verheugd over de afkondiging van de verlenging van het eenzijdig staakt-hetvuren van de maoïsten, en over de nieuwe impuls die aldus wordt gegeven aan de inspanningen om tot een politieke oplossing te komen voor het conflict in Nepal. De EU roept de maoïsten op aan te kondigen dat zij zich met onmiddellijke ingang en voorgoed zullen onthouden van geweld voor politieke doeleinden, dat voornemen te goeder trouw uit te voeren en de belofte om de mensenrechten en de rechtsstaat te eerbiedigen, waarover met zeven politieke partijen een akkoord is bereikt, gestand te doen. De EU verzoekt de koning en de regering van Nepal met klem een bestand af te kondigen en hun internationale verplichtingen inzake de mensenrechten en het humanitair recht na te komen teneinde een gunstig klimaat voor vrede te scheppen. Een volledig staken van de vijandelijkheden tussen de maoïsten en de regering van Koning Gyanendra is cruciaal om duurzame vrede te bewerkstelligen en een eind te maken aan het lijden van het Nepalese volk.
15467/1/05 REV 1 (Presse 348) 2
NL
De EU moedigt alle betrokken partijen aan toe te werken naar het op gang brengen van een inclusieve nationale dialoog in Nepal, teneinde de onderliggende oorzaken van het conflict weg te nemen. De EU blijft het nodig vinden dat de Verenigde Naties of een andere geschikte externe instantie hulp biedt bij de totstandkoming en het toezicht op een staakthet- vuren-overeenkomst en de bevordering van een vredesproces. De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 5 8 2 3 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom