Gemeente Hellendoorn


Aanhouding verdachten brand De Gagel en vernielingen âOale Karkhofâ

De aanhouding van verdachten inzake de brandstichting De Gagel en vernielingen op het 'Oale Karkhof' is voor burgemeester ir. J.J. van Overbeeke al reden geweest zijn afschuw uit te spreken: "Het komt nu wel heel dichtbij nu het om jongeren uit onze samenleving gaat". De burgemeester geeft aan dat wat deze jongeren gedaan hebben, onder geen beding getolereerd kan worden. Hij is tevreden dat het de politie en recherche gelukt is in deze zaak aanhoudingen te verrichten en complimenteert hen met dit succes. Het is nu verder aan justitie om deze zaak af te handelen.

Gezamenlijke aanpak van overlast door jongeren. De brandstichting en de vernielingen staan op zich. Toch is het goed om daarnaast als gemeente en politie dit moment aan te grijpen om in te gaan op de inspanningen die zij gezamenlijk verrichten om overlast van jongeren aan te pakken. Juist om dit soort ernstige vergrijpen in een vroeg stadium voor te zijn. In Nijverdal veroorzaken jongeren al enige tijd met hun 'hanggedrag' overlast, vernielingen etc. Samen met de politie trekt de gemeente al langer op om deze overlast aan te pakken. Zo zijn er onlangs afspraken gemaakt tussen gemeente en politie samen met de Officier van Justitie over de lik-op-stuk aanpak. Deze aanpak is speciaal gericht op alle jongeren, ook 18+, en houdt simpelweg in dat de jongeren bij een overtreding een verbaal krijgen met daarop de datum wanneer men voor de kantonrechter moet verschijnen. Deze aanpak zal voor de kerst volledig operationeel zijn.

Voor inwoners van Nijverdal is het goed om te weten dat politie, jongerenwerk en gemeente werken met een centraal registratiesysteem waar alle bijzonderheden per persoon en per groep worden bijgehouden. Overlast door jongeren is bij deze drie partijen, met name via politie en jongerenwerk, te melden. Als er overlast is, kan de politie optreden, maar door de overlast te melden bij één van de drie partijen wordt de informatie ook in het centrale systeem opgeslagen.

Gemeente en politie spreken ook ouders aan op hun verantwoordelijkheid. Er is een goed inzicht om welke groep jongeren het gaat, zodat persoonlijk aanspreken en het benaderen van ouders onderdeel is van de aanpak.

Probleem niet bagatelliseren, maar ook niet generaliseren Met de meeste jongeren in de gemeente Hellendoorn gaat het prima. De opvoeding en ontwikkeling van kinderen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de ouders. De gemeente ondersteunt en faciliteert het opgroeien waar nodig. Door het (mede-)ontwikkelen van concrete voorzieningen in de sport, het onderwijs, de gezondheidszorg, cultuur, hulpverlening, vrije tijd, etc. wordt hieraan bijgedragen. Om die reden is het gemeentelijke beleid erop gericht om samen met maatschappelijke instellingen maatregelen te treffen. Maatregelen voor de jeugd en burgers om overlast te bespreken en waar mogelijk terug te dringen. Door wederzijds begrip en respect en door hierover met elkaar in gesprek te blijven, wordt gewerkt aan een leefbare samenleving.