AutoRai

Audi maakt prijs S8 bekend

(12/9/2005)
De nieuwe Audi S8 zet met zijn 5,2-liter V10 nieuwe maatstaven in de klasse van de sportieve luxe autoâs. Toch zijn er geen concessies gedaan op het gebied van comfort, esthetiek of de altijd uitmuntende kwaliteit. De Audi S8 verschijnt medio 2006 op de markt en kost dan 136.900 euro (inclusief BPM en BTW).
Aandrijflijn
Voor het eerst in de geschiedenis kiest Audi voor een tiencilindermotor als krachtbron. Deze V10 heeft zijn oorsprong in de Lamborghini Gallardo, maar is op enkele cruciale aspecten volledig nieuw ontwikkeld. Een van de belangrijkste innovaties is de toepassing van FSI, directe benzine-inspuiting. Audi heeft daarmee pionierswerk verricht met de Audi R8-raceauto, die reeds vier maal de 24-uursrace van Le Mans won.

De krachtbron van de S8 heeft een cilinderinhoud van 5.204 cm3 en levert een indrukwekkend vermogen van 450 pk bij 7.000 t/min., terwijl het maximumkoppel een al even imposante 540 Nm bedraagt. Bij 2.300 t/min. is al 90 procent hiervan beschikbaar. Daarmee levert deze luxe limousine de prestaties van een rasechte sportauto. De Audi S8 sprint in 5,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en bereikt moeiteloos zijn topsnelheid, die elektronisch is begrensd op 250 km/h.

De Audi S8 wordt aangedreven via een automatische zestraps tiptronic-transmissie en permanente quattro-vierwielaandrijving. De aandrijflijn kent nu een asymmetrische/dynamische koppelverdeling. Een middendifferentieel leidt 40 procent van het vermogen naar de voorwielen en 60 procent naar de achterwielen. De nadruk ligt dus in lichte mate op de achterwielen, wat een zeer dynamisch weggedrag oplevert.

Chassis en carrosserie
De innovatieve aluminium carrosserie, volgens het Audi Space Frame (ASF)-principe, geeft de carrosserie uitstekende karakteristieken. De statische torsiestijfheid, een belangrijke maat voor het dynamische potentieel van de auto, is ongeveer 60 procent hoger dan die van de vorige S8. De nieuwe Audi S8 heeft de lichtste carrosserie van alle autoâs in het luxesegment.

Net als de A8 is ook de Audi S8 voorzien van adaptieve luchtvering en aluminium chassiscomponenten. De afstelling op dit model is uiteraard bijzonder sportief van karakter. De stuurinrichting kent een directere overbrenging voor een betere wendbaarheid.
De Audi S8 is standaard uitgerust met speciaal voor deze versie ontworpen gegoten aluminium velgen in de maat 9J x 20, met brede banden in de maat 265/35-20. Achter de velgen huizen ruimgedimensioneerde, geventileerde 18-inch remschijven. Optioneel kan de S8 worden uitgerust met de keramische remmen die ook leverbaar zijn op de A8 W12. Deze zijn lichter, krachtiger en ongeveer vier maal zo duurzaam als stalen remschijven.

Design
De voorzijde van de Audi S8 is getooid met de single frame grille, die is voorzien van het S8-embleem en verticale lamellen met een finish in chroom-look. Drie vlakke luchtinlaten accentueren het vooraanzicht; de grote inlaten onder de koplampen zijn voorzien van een grille met honingraatstructuur. Aan de zijkant accentueren emblemen op de spatborden, deurgrepen met aluminium strips en spiegelbehuizingen in aluminium-look de bijzondere status van de S8.
De lijst van modificaties wordt gecompleteerd door de aanduiding S8 op de achterzijde, alsmede door de in de achterklep geïntegreerde achterspoiler, een lichtbrekende rand in de bumper en een uitlaatsysteem met vier ovale eindpijpen. Het interieur onderscheidt zich door accenten in geborsteld aluminium en carbon-look, sportief uitgevoerde instrumenten. De sportstoelen zijn bekleed met Valcona-leder in twee tinten.

Uitrusting
De A8 is voorzien van een zeer luxueuze standaarduitrusting, met onder meer een multifunctioneel lederen stuurwiel, een âdeluxeâ automatische airconditioning, cruise control, elektrisch verstelbare voorstoelen en een elektromechanische parkeerrem.

De S8 is ook uitgerust met een weldadige hoeveelheid comfortabele voorzieningen, zoals automatisch dimmende en elektrisch inklapbare buitenspiegels, een dvd-navigatiesysteem en een Bose Surround-muziekinstallatie met cd-wisselaar. Als optie is in de S8 een zeer bijzonder Bang & Olufsen Advanced Sound System leverbaar met veertien speakers.