Gemeente Wassenaar

wassenaar gebruikt fsc hout
9 december 2005

Op 30 november jl. hebben de wethouders (Milieu) van de negen gemeenten in Haaglanden bij het stadsgewest Haaglanden een regionaal convenant ondertekend. Hierin maken zij namens colleges B&W de afspraak FSC-hout te gebruiken in een aantal specifieke bouwprojecten. Hiernaast maken de gemeenten afspraken met ontwikkelaars en bouwbedrijven om ook voor hun projecten FSC gecertificeerd hout te gebruiken. Het convenant geldt tot eind 2006. De intentie is het convenant na 2006 voort te zetten.

Het gebruik van FSC-hout is nodig om de oerbossen in deze wereld te behouden. De bossen, onmisbaar voor zowel mens als natuur, staan wereldwijd nog steeds onder grote druk. Jaarlijks gaat een gebied van vier keer zo groot als Nederland verloren. Duurzaam bosbeheer is een belangrijke manier om ontbossing tegen te gaan. Bossen zetten ook het broeikasgas CO2 om in zuurstof en gaan hierdoor de opwarming van de aarde tegen. Het FSC-keurmerk geeft zekerheid over een goede herkomst van het hout. Het wordt onder meer ondersteund door het Wereldnatuurfonds met als voorbeeld hun Borneo actie, Greenpeace, Novib en Vereniging Natuurmonumenten. Veel FSC hout en houtproducten zijn overigens al gewoon bij bouwmarkten of tuincentra verkrijgbaar.

De heer C. van der Kamp, portefeuillehouder Milieu: De maatregel om FSC-hout te gebruiken in nieuwe en bestaande woningbouw maakt sinds 2003 onderdeel uit van het officiële duurzaam-bouwen-beleid van het stadsgewest Haaglanden. Er zijn daarnaast verschillende gemeenten binnen het stadsgewest die voor eigen werken, met name in de grond-, weg- en waterbouw (GWW), zoveel mogelijk FSC-hout gebruiken. In zeer veel gevallen, ook wanneer
er schriftelijke afspraken zijn gemaakt, blijft de daadwerkelijke toepassing van FSC-hout achterwege. Oorzaken hiervan zijn onder andere onbekendheid, prijsverschillen, ontbreken van controle of andere prioriteiten. Kennisverbetering, het bij elkaar brengen van vraag en aanbod en het op tijd inbrengen van de eis tot het gebruik van FSC-hout, en vooral het vasthouden aan deze eis, lijken hier de oplossing te zijn. Een convenant is een goed middel om dit vast te leggen.

Alle Haaglandse gemeenten hebben bouwprojecten aangedragen waarin dit jaar of volgend jaar FSC-hout wordt gebruikt. Dit jaar wordt FSC-hout gebruikt in: Den Haag (de stadsboerderij Wateringseveld), Leidschendam-Voorburg (woningen in het project Prinsenhof) en Wassenaar (woningen in het project nieuwbouw Weteringpark 3). Voor 2006 staan 15 vijftien andere projecten in de planning.

Extra informatie:
Ondertekening van het convenant met FSC Nederland De heer C. van der Kamp portefeuillehouder Milieu van het stadsgewest Haaglanden ondertekende afgelopen donderdag 24 november met twaalf andere partners een convenant met FSC Nederland. Daarin hebben zij vastgelegd hoe zij de overstap maken naar het gebruik van hout en houtproducten uit verantwoord beheerde bossen. Met de gezamenlijke intenties van de dertien partners wordt 30.000 ha tropisch bos beschermd. Dit is 75% van de oppervlakte van het stadsgewest Haaglanden.

Wat is FSC?
FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). FSC is een internationaal netwerk voor het bevorderen van verantwoord bosbeheer. FSC brengt mensen bij elkaar om oplossingen te vinden voor de problemen die door slecht bosbeheer worden gecreëerd, en om goed bosbeheer te belonen.
FSC heeft hiervoor onder meer een wereldwijde standaard voor goed bosbeheer opgesteld, met een keurmerk. Het internationale, onafhankelijke keurmerk
geeft zekerheid: hout en houtproducten die het keurmerk dragen, zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waar aandacht is voor milieu, sociale en economische aspecten.

FSC is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, opgericht in 1993 en actief in 73 landen. FSC kenmerkt zich door transparantie en een democratische werkwijze: alle bij het bos betrokken partijen hebben gelijk stemrecht in de organisatie en bij het opstellen van de standaarden. Grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties, vakbonden, boseigenaren en vele grote en kleine bedrijven staan daarom achter FSC. In november 2005 voldeden wereldwijd 747 bossen in 65 landen (totaal 67 miljoen ha) aan de FSC-principes.

De stichting FSC Nederland, een bedrijvenplatform met ruim 125 deelnemers, streeft naar een zo groot mogelijk aandeel van FSC-hout en
-houtproducten in de totale Nederlandse houtmarkt. In 1999 lag dit aandeel op 4%, in 2003 op 11%. FSC Nederland streeft naar 25% in 2008.

Meer informatie over FSC en FSC Nederland is te vinden op www.fscnl.org (Nederland) en www.fsc.org (internationaal).