Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

Werken & Leren

:: 9 Dec 2005

Onderwijsinspectie positief over Kenniscentrum VAPRO

Met ingang van 1 januari 2006 gaat de inspectie van het onderwijs toezicht uitoefenen op de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven (KBB). Ter voorbereiding op dat toezicht heeft de inspectie in 2005 bij de kenniscentra VAPRO en ECABO een pilotonderzoek gehouden dat bedoeld was om eigen toezichtkader te toetsen.

De centrale vraag bij het onderzoek was: leiden de werkzaamheden van het kenniscentrum tot relevante kwalificatieprofielen voor maatschappij en arbeidsmarkt en tot zowel kwantitatief als kwalitatief voldoende bpv- en leerwerkplaatsen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden heeft de inspectie de afgelopen maanden een documentenanalyse uitgevoerd en gesprekken gevoerd met medewerkers, management en directie van VAPRO. Ook werd gesproken met contactpersonen bij bedrijven en met leden van de paritaire commissie. Deze commissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de kwalificatiestructuur voor het beroepsonderwijs in de sectoren procestechniek, milieutechniek, laboratoriumtechniek en fotonica en moet deze ook fiatteren.
Op grond van de analyse en de gesprekken met alle betrokkenen is de inspectie is van mening dat VAPRO, mede door ISO-certificatie, in voldoende mate de kwaliteit van zijn werkzaamheden borgt. De werkzaamheden voor de kwalificatiestructuur voldoen aan de vereisten en worden zorgvuldig uitgevoerd. Tenslotte zorgt VAPRO zowel kwalitatief als kwantitatief voor voldoende BPV-plaatsen. De inspectie kan de centrale vraag dan ook positief beantwoorden. Kenniscentrum VAPRO wil hierbij nogmaals allen die aan het onderzoek hebben meegewerkt bedanken.

Klik hier voor het volledige inspectierapport.