PERSBERICHT - 2005-12-09

Gemiddeld drie uur tussen glühwein en christmas carols

Meeste Nederlanders zijn dol op kerstmarkten

De Nederlander is dol op kerstmarkten. Met zn allen brengen we zon 15 miljoen bezoeken aan de vele honderden decembermarkten in binnen- en buitenland. Een en ander is in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) uitgezocht door het Continu Vrijetijdsonderzoek CVTO.

Het populairst is de kerstmarkt om de hoek, daar gaat 29 procent van de bezoekers in ieder geval naar toe. Maar ook ver is voor de kerstmarktbezoeker interessant, want tien procent van hen zon anderhalf miljoen dus gaat naar Duitsland. Met name naar de steden direct over de grens, zoals Düsseldorf en Keulen, maar ook naar Aken of het veel kleinere, pittoreske Monschau.

Limburg
Ver hoeft niet per se over de grens te betekenen, want negen procent bezoekt ook graag de kerstmarkten in Limburg, zoals Winterwonderland in Maastricht of de Fluweelen en de Gemeentegrot in Valkenburg.

Explosieve groei
Hoeveel kerstmarkten er exact in Nederland worden gehouden is onduidelijk. Vast staat wel dat het aantal de laatste jaren explosief is gestegen en inmiddels in de vele honderden loopt. Elke zichzelf respecterende stad heeft wel een of meer kraamstraatjes met lichtjes. Veel kerstmarkten vinden allang niet meer plaats op centrumpleintjes, het aantal groeit in (droge en warme) evenementenhallen, winkelcomplexen en in tuincentra.

Bijna drie uur
Gemiddeld verblijven we dan bijna drie uur tussen glühwein en christmas carol. Echte diehards, zon 8 procent, blijven al gauw zeven uur of meer hangen. Bijna de helft gaat met een partner naar de kerstmarkt, een kwart doet dat met de familie en veertien procent ook met de kinderen. Per persoon wordt er dan gemiddeld 27 euro uitgegeven, exclusief de reiskosten. En we zijn ook nog bereid om daar gemiddeld 46 kilometer per enkele reis voor af te leggen.

45-plussers
De grootste belangstelling voor dit type december-uitje komt van de 45-plussers, ruim 50 procent. Zon 20 procent van het totaal is tussen de 55 en 65 jaar oud.

Definitie
Een echte definitie van een kerstmarkt is er niet, het CVTO hanteert een kerstevenement waar je minstens een uur moet hebben doorgebracht. De drie kramen en één vuurkorf in een wijkcentrum vallen daarmee buiten de cijfers.