Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


gemeentegroen is geen afvalbak
Datum: 09/12/2005

Uitkomsten fietstocht college Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2005

Gemeentegroen is geen afvalbak

De inwoners van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude waarderen de groene omgeving waarin zij wonen enorm. Dat groen moet netjes zijn en netjes blijven, vinden zij. In het afgelopen jaar is het aantal klachten over zwerfafval en moedwillig dumpen van snoei- en ander afval echter merkbaar gegroeid. Dat viel op tijdens de reeks ontmoetingen waarbij burgemeester en wethouders in de dorpskernen spreekuur houden, om daarna de aangedragen onderwerpen per fiets in ogenschouw te nemen. Het overzicht met de stand van zaken is dezer dagen verschenen.

In achtereenvolgens Spaarndam, Haarlemmerliede en Halfweg verschenen in totaal ruim vijftig inwoners op het appel. Het ging in de meeste gevallen om verbeterwensen voor de eigen direkte omgeving, zoals het herstellen van stoep of weg, het snoeien van overhangend groen, of het vaker legen van de huisvuil- en gft-metros. Vuilstort door derden is een van de gemelde grootste ergernissen. Soms ook verdwijnt bedrijfsafval in de metros, die niet op zulk aanbod berekend zijn. Puin mag alleen als grofvuil worden aangeboden, en dan nog beperkt in hoeveelheid. Eventueel genoteerde kentekens kunnen gemeld worden bij de afdeling Ruimte van de gemeente.

In enkele gevallen is verzocht openbaar plantsoen te mogen kopen; maar gemeentelijk beleid laat dat niet meer toe. Op enkele plekken is zulk plantsoen gebruikt om er grote hoeveelheden snoeiafval in achter te laten. De in december weer huis-aan-huis verspreide Milieukalender geeft aan wanneer het tuin- en snoeiafval in de speciale takkenronde wordt opgehaald; in de meeste gevallen kost dat niets extras. De gemeente zou nog een stuk schoner worden als alle hondenbezitters de straten hondenpoepvrij gaan houden. Een kwestie van fatsoen. Een schepje en een plastic zak meenemen, de huisvuilmetro verlost u van uw afvalprobleem.

Natuurlijk waren er ook andere themas waarvoor aandacht werd gevraagd. Zoals de stank van een rioleringsput, parkeerhinder, het slecht hoorbaar zijn van de maandelijkse sirene-tests, en weigerachtige openbare verlichting. Een handtekeningenactie over hangjongeren heeft inmiddels tot het gewenste resultaat geleid. De meeste andere wensen zijn zoveel mogelijk door de gemeente verwerkt of ter kennis gebracht van de betrokken instanties, zoals Hoogheemraadschap of Recreatieschap.

Inlichtingen: afdeling Ruimte van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude,
tel.020-4079000.