Dienstenbond CNV

Principe akkoord Sociaal Plan HP
09-12-2005

Het bestaande Sociaal Plan loopt eind december af. Helaas staat HP aan de vooravond van weer een grootscheepse reorganisatie. In Nederland zullen 350 banen verdwijnen. Wij hebben vraagtekens geplaatst bij de noodzaak van deze nieuwe reorganisatie. Uiteindelijk echter zal de OR hier een oordeel over moeten vellen. Het is aan de OR om te bepalen of de reorganisatie noodzakelijk is.

Eind september hebben we u al laten weten dat HP het bestaande plan flink wilde verslechteren. Uiteraard was dat niet onze insteek. We zijn wel bereid tot aanpassingen die noodzakelijk zijn door gewijzigde wet- en regelgeving.

Nu ligt er dan een principe akkoord. Daar waren wel vier stevige onderhandelingsronden voor nodig. Uiteindelijk is uw werkgever met een aanbod gekomen dat voor CNV Dienstenbond aanvaardbaar is. We zijn er van overtuigd dat we de grens van het haalbare hebben bereikt. Daarom leggen we dit principe akkoord dan ook met een positief advies aan u voor. Het akkoord is overigens tot stand gekomen in aanwezigheid van een delegatie vanuit de OR.

Wat is er afgesproken:

Ontslagbescherming voor ouderen vervalt evenals de financiële ouderenregeling
De belangrijkste verandering in het nieuwe Sociaal Plan is dat de ontslagbescherming voor werknemers tussen de 53 en de 57 jaar vervalt. Gezien de kwetsbare positie die ouderen op de arbeidsmarkt innemen zijn we daar bepaald niet gelukkig mee. Maar door de Wet Gelijke Behandeling is het volstrekt onmogelijk geworden om deze ontslagbescherming te handhaven.

Ook de financiële ouderenregeling is gesneuveld. Niet omdat partijen aan de onderhandelingstafel dat wilden maar omdat vanaf 1 januari 2006 ontslagvergoedingen die op een verkapte VUT-regeling lijken zo zwaar worden belast dat het financieel feitelijk onmogelijk wordt gemaakt.

Kunnen ouderen dan nergens meer op rekenen?
Gelukkig wel. We hebben afspraken weten te maken die de positie van oudere werknemers fors beschermt. Vooropgesteld, oudere werknemers kunnen vanaf 1 januari 2006 wel worden ontslagen. HP heeft echter toegezegd dat ze, als er sprake is van uitwisselbare functies, het principe van last in first out als selectiemiddel zal toepassen. Anders dan managed selection zoals nu het geval is. En dat beschouwen we als winst. De OR heeft de taak om per divisie en afdeling de noodzaak van reorganisatie te beoordelen en toe te zien op een juiste toepassing van de selectiecriteria

Daarnaast hebben we een heel belangrijke afspraak gemaakt. Medewerkers die bij aanzegging 54 jaar en 2 maanden zijn en die 8 jaar in dienst van HP zijn krijgen aanspraak op een zodanige financiële toeslag dat zij tot hun pensioendatum een inkomen hebben dat gelijk is aan het niveau van de WW. Stel dat een oudere op geen enkele manier meer aan de slag komt dan zal hij/zij nooit terugvallen naar het niveau van de Bijstand maar altijd op het niveau van de huidige WW blijven. En dat is een heel riante regeling. Omdat deze toeslag wordt uitgekeerd bij einde dienstverband hebben ouderen die deze toeslag krijgen en toch nog elders aan de slag komen, hier voordeel bij.

Overigens geldt voor medewerkers met de leeftijd van 54 jaar en 2 maanden die minder dan 8 jaar in dienst zijn dat ze aanspraak kunnen maken op de helft van de vergoeding.

Beperking ontslaguitkering managers 3 en 4
Op aandringen van de directie van HP hebben wij er mee ingestemd dat de vergoeding waarop managers 3 en 4 aanspraak kunnen maken nooit meer zal zijn dan twee jaarsalarissen.

De keuzemogelijkheden voor werknemers die ontslag krijgen aangezegd Wie ontslag krijgt aangezegd, heeft vier weken bedenktijd om een keuze te maken uit drie opties:


1: de medewerker incasseert een ontslagvergoeding, neemt zelf ontslag en vertrekt per direct bij HP. Deze constructie is vooral geschikt voor mensen die al een andere baan hebben gevonden of die zich zelfstandig willen vestigen. Deze variant levert een hogere ontslagvergoeding. De kantonrechtersformule is gesteld op factor 1.4 per gewerkt jaar maal het aantal dienstjaren (was 1,25 ) plus 3 OTE maandsalarissen.


2: de medewerker gaat een bemiddelingsperiode in waarbij actief wordt gezocht naar een baan buiten HP. De ontslagvergoeding is gebaseerd op factor 1.5 per gewerkt jaar maal het aantal dienstjaren minus het aantal maanden dat de betreffende medewerker gedurende de bemiddelingsperiode van HP salaris heeft ontvangen.


3: de derde variant is nieuw. Een medewerker die ontslag is aangezegd treedt tijdelijk in dienst bij een detacheringsbureau. Afhankelijk van de leeftijd en het aantal dienstjaren varieert die periode van 6 tot maximaal 16 maanden. Het maandelijks salaris is hetzelfde als bij HP. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn wel minder. Deze variant biedt de mogelijkheid bij verschillende bedrijven opdrachten te verrichten en het netwerk te vergroten en hopelijk via het detacheringsbureau bij een opdrachtgever in dienst te treden.

Als de werknemer op een opdracht wordt ingezet, ontvangt hij/zij daarvoor een extra vergoeding boven op het reguliere salaris.

Beperken van het aantal gedwongen ontslagen
HP heeft toegezegd het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. Onder andere door vacatures zoveel mogelijk intern te vervullen. Bij voldoende geschiktheid krijgt de boventallige medewerker de baan aangeboden. Om te zorgen dat managers zich niet aan deze afspraak onttrekken is er een beroepsprocedure mogelijk bij de HR Director. Als deze concludeert dat de betrokken medewerker de baan niet heeft gekregen maar wel voldoende geschikt is, of dat de betrokken manager onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld, kan de HR Director de medewerker alsnog op de vacature plaatsen.

De overige elementen van het bestaande Sociaal Plan blijven gewoon bestaan. Zo blijven de arbeidsvoorwaarden bij de keuze voor bemiddeling van werk naar werk ongewijzigd, is er een aanvullingsregeling voor mensen die bij een nieuwe werkgever minder gaan verdienen, blijft het mogelijk de lease-auto tegen gunstige voorwaarden over te nemen en worden studiekosten kwijtgescholden.

Zoals gezegd leggen we dit principe akkoord met een positief advies aan u voor. Per e-mail kunt u aangeven of u al dan niet akkoord gaat. Uiterlijk 22 december 2005 moet uw stem bij ons binnen zijn. Als u niet reageert gaan wij er van uit dat u met het bereikte akkoord instemt.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij bestuurder Steffe Bak, telefoonnummer 035 646 05 80 of per e-mail: hilversum@cnvdibo.nl