Politie kiest voor veiligheidsvest van firma BSSt

Nederlands politie instituut

Vanaf 1 januari 2006 kunnen politiemensen beschikken over een persoonlijk veiligheidsvest. Na uitgebreide tests koos de politie voor een vesttype van het Duitse BSSt en het Hollandse Ten cate. Dit vest voldoet het best aan het programma van eisen rond veiligheid en draagcomfort.
Het veiligheidsvest biedt politiemensen de mogelijkheid zich te beschermen tegen de meest voorkomende dreigingen zoals steekpartijen en schietincidenten. Het vest biedt bescherming tegen kogels uit vuistvuurwapens, messteken en tegen steken met naalden. Het gemiddeld 2,5 kilo wegende vest wordt onder de kleding gedragen. Het veiligheidsvest beschermt niet tegen zwaardere wapens. Daar bestaan andere vesten voor die nu bijvoorbeeld in de surveillancevoertuigen beschikbaar zijn. De keuze voor het vest komt voort uit een Europese aanbesteding die begin 2005 startte in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het programma van eisen voor de veiligheidsvesten werd na overleg met de politievakorganisaties vastgesteld.
Helaas leverde de eerste aanbesteding geen geschikt vest op. Het geselecteerde vest voldeed niet aan de eisen die gesteld waren aan kogelwering. In de tweede aanbesteding is uitgebreider getest op kogelwering. Net als in de eerste aanbesteding is in een draagproef het draagcomfort in zeer diverse omstandigheden beoordeeld. Het veiligheidsvest dat nu gekozen is kwam in totaal als beste uit de testen. Naast de politiekorpsen zijn de veiligheidsvesten ook voor de Marechaussee, de Dienst Justiële Inrichtingen en het Korps Landelijke Politiediensten. De korpsen Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid hebben in een eerder stadium soortgelijke vesten aangeschaft en dienen hun bestaande contracten met leveranciers uit. Vanaf 9 januari worden de vesten aan de korpsen geleverd. Noot redactie (