Eigen Huis: stop direct belasting op ondergrondse leidingen

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 9 december 2005

Eigen Huis: stop direct belasting op ondergrondse leidingen Water- en energierekening omhoog door precariobelasting gemeenten

Steeds meer gemeenten heffen precariobelasting op ondergrondse leidingen voor gas, electra en water. Deze heffing kan naar hartelust worden verhoogd om de begroting sluitend te maken. Gemeenten leggen de vaak forse belastingaanslag neer bij energie- en waterbedrijven, maar uiteindelijk wordt de rekening betaald door burgers in de vorm van een hogere energie- en waterrekening.

Vereniging Eigen Huis wil dat gemeenten stoppen met deze niet transparante en discutabele heffing die alleen maar tot hogere lasten voor de consument leidt. De vereniging doet een beroep op minister Remkes om het verbod zo snel mogelijk met terugwerkende kracht in te voeren en niet pas in januari 2007. De vereniging vindt het onbegrijpelijk dat in de politiek enerzijds wordt gesproken over compensatie voor huishoudens van de hoge energieprijzen, terwijl tegelijkertijd de energierekening wordt verhoogd door een zeer discutabele lokale heffing.

De Vereniging steunt de motie van CDA en VVD, die deze week in de Tweede Kamer door vrijwel alle fracties is aanvaard. De motie roept minister Remkes op haast te maken met een verbod op het heffen van precario op nuts-infrastructuur. Snelle invoering - met terugwerkende kracht per 26 augustus 2005 - van dit verbod leidt ertoe dat huiseigenaren en huurders niet onnodig op kosten worden gejaagd door deze verhoging van de lokale lasten. Daarmee wordt ook voorkomen dat gemeenten voor komend jaar nog snel precariobelasting invoeren om bij een verbod het jaar daarop te profiteren van een eventuele compensatie door het rijk.

Geen rem op precariobelasting
Gemeenten heffen precariobelasting op het gebruik van de openbare ruimte. De meest bekende vorm is de belasting die horecabedrijven en winkeliers betalen als zij hun terras of reclameborden voor de zaak hebben uitgestald. Gemeenten mogen echter ook precariobelasting heffen op leidingen voor gas, water en electra die in de grond liggen. Er is geen grens aan de hoogte van deze belasting.

Uit de 'Nota Monitor inkomsten uit lokale heffingen 2005' van de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken blijkt dat de opbrengsten uit precariobelasting tussen 2004 en 2005 met bijna 19,5% zijn gestegen. 'Het belasten van ondergrondse netwerken van waterleiding- en energiebedrijven draagt bij aan de zeer forse opbrengststijging van precario', aldus de nota van staatssecretaris Wijn en minister Remkes.

Dat het niet om kinderachtige bedragen gaat blijkt wel uit de precarioinkomsten van de gemeenten Den Haag en Rotterdam. In 2005 zijn deze twee steden samen goed voor 31,5 miljoen euro. Dat is 25% meer dan de 25 miljoen euro die ze in het jaar daarvoor ophaalden.

Tariefsverhoging ook buiten gemeentegrens
Behalve dat precariobelasting op ondergrondse leidingen ongeremd kan stijgen en niet transparant is voor de burger, is deze tevens discutabel omdat energiebedrijven de heffing van een gemeente gelijkmatig moeten verdelen over hun hele verzorgingsgebied. Dat betekent dat inwoners van een gemeente die bewust geen heffing oplegt, toch moeten meebetalen voor de heffing in buur- en ander gemeenten binnen het verzorgingsgebied van het energiebedrijf. Reden genoeg om onmiddellijk te stoppen met de heffing op ondergrondse leidingen, volgens Vereniging Eigen Huis.

Olievlek
Omdat veel lokale informatie ontbreekt is het exacte aantal gemeenten dat precariobelasting op ondergrondse leidingen heft niet precies vast te stellen. Wel bekend is dat naast Den Haag en Rotterdam ondermeer de gemeenten Groningen, Haarlem, Delft, Noordwijk, Zeewolde, Rijswijk en Leiden volgend jaar precariobelasting op ondergrondse leidingen willen heffen. Vanwege het groeiende aantal gemeenten dat precariobelasting heft, betalen steeds meer huishoudens via een hogere energie- en waterrekening extra geld aan gemeenten.


---