Gemeente Helmond


---

NoNoX Gas Engines en Jan van der Rijt winnaars Milieuprijs Helmond 2005

Feestelijke bijeenkomst
De Helmondse Milieuprijs 2005 is op 8 december tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Filmhuis uitgereikt. In de categorie Bedrijfsmatige activiteiten ging het innovatieve bedrijf NoNoX Gas Engines met de eer strijken. Voor Overige organisaties en personen kwam Jan van der Rijt
-vrijwilliger voor Stichting Gierzwaluw Nederland, IVN Helmond en Natuur- en Milieucentrum Helmond- als winnaar uit de bus.

Milieuprijs
Met het uitreiken van de Milieuprijs wil de gemeente Helmond haar waardering laten blijken voor Helmondse personen en organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor een beter milieu. De Helmondse milieuprijs werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Tijdens een onderhoudende bijeenkomst in het Filmhuis, -met een cabaretesk optreden van milieu-inspecteur Houzo en muzikale omlijsting door troubadour Frans van Daal- overhandigde juryvoorzitter -en tevens milieuwethouder- J. van den Heuvel de prijzen. De jury bestond verder uit dhr. L. van de Vleuten (Elkerliek ziekenhuis), dhr. W. van Loon (Natuur-en milieucentrum Helmond) en dhr. V. Verhoeven (Afdelingsmanager Milieudienst Regio Eindhoven).

Winnaar Bedrijfsmatige activiteiten
Het aan de Steenovenweg gelegen NoNoX Gas Engines is de winnaar geworden in deze categorie. NoNoX is een kleinschalig bedrijf dat groot is in technologie voor aardgasmotoren. De belangrijkste innovatie bestaat uit de ontwikkeling van een gasklep, de electronic operated control valve (EOCV). Deze zorgt ervoor dat aardgasmotoren hetzelfde rendement kunnen halen als dieselmotoren. Een even grote prestatie maar dan tegen lagere brandstofkosten en minder vervuilende emissie. Zo is de CO2-uitstoot van de NoNoX-aardgasmotoren een kwart lager dan conventionele dieselkrachtbronnen. Hierdoor worden aardgasmotoren ook interessant voor trucks en bussen. De jury motiveert deze uitverkiezing dan ook als volgt: NoNoX heeft een gasmotor ontwikkeld die nagenoeg hetzelfde rendement heeft als een dieselmotor maar dan tegen lage kosten. Groot voordeel van een gasmotor is echter dat de milieubelastende uitlaatgassen van een dieselmotor achterwege blijven. Een ontwikkeling die de luchtkwaliteit in de hele wereld en ook in Helmond aanzienlijk kan verbeteren en waarmee normen gehaald kunnen worden die pas in 2012 voor mogelijk werden gehouden. De jury vindt naast de techniek op zich ook de gedrevenheid van de oprichters van NoNoX om het product op de markt te krijgen zeer bewonderenswaardig.
De prijs die NoNoX heeft ontvangen bestaat een replica van de Waterman (het beeld dat op het Boscotondoplein staat) en een oorkonde. NoNoX is de opvolger van het Elkerliek ziekenhuis, winnaar in 2002.

De directie van NoNOX ontvangt een replica van De Waterman van juryvoorzitter J. van den Heuvel

Winnaar Overige instanties en personen
In deze categorie is Jan van der Rijt als eerste naar voren gekomen. De heer Van der Rijt is al sinds 1984 lid van de Helmondse afdeling van het IVN, waar hij als natuurgids vogelwandelingen begeleidt. Ook is hij 14 jaar coördinator van de vogelwerkgroep geweest. Daarnaast is Van der Rijt 20 jaar zeer actief als vrijwilliger voor de gierzwaluwstichting. Dit jaar heeft hij de landelijke gierzwaluwdag in het verenigingsgebouw van de IVN georganiseerd. Daarnaast heeft hij zich afgelopen jaren sterk gemaakt om bij bouwprojecten rekening te houden met zwaluwen. Zo heeft hij bij woningbouwverenigingen en aannemers continu geijverd voor het gebruik van speciale dakpannen. Ook heeft hij vele nestkasten geplaatst bij particulieren. Daarnaast is Van der Rijt ook nog vrijwilliger voor het Natuur- en Milieucentrum Helmond en verricht hij natuur-activiteiten als vrijwilliger voor de naschoolse opvang. De jury roemde de onvermoeibare inzet van Van der Rijt dan ook als volgt: Jan heeft in zijn werkzaamheden het welzijn van de vogels voorop staan, zonder daarbij dwars te willen liggen bij de betrokken partijen. Op zijn eigen indrukwekkende wijze slaagt Jan er als geen ander in particulieren en instanties, zoals woningbouwverenigingen, te overtuigen van de noodzaak maatregelen te treffen om de gierzwaluw / huiszwaluw te behouden. Van der Rijt heeft als prijs een oorkonde en een geldbedrag van 1250 euro gekregen. Van der Rijt is opvolger van Jan Gommans van de Werkgroep Natuurbehoud en Milieubeheer Helmond (WNMH).

Jan van der Rijt ontvangt een oorkonde met daaraan verbonden geldprijs van 1250 euro