Gemeente Wijdemeren


08/12/05
College komt met projectvoorstellen
op basis van `Sociale structuurvisie'

Het college van B & W gaat diverse projectvoorstellen voorleggen aan de gemeenteraad op basis van het advies van het bureau Hopman en Andres in de zogenoemde `Sociale structuurvisie'. Doel is te zorgen voor een passend voorzieningenniveau in de dorpskernen op het terrein van welzijn, zorg en sport. Conclusie van het college is dat de bezuinigingsplannen van 190.000 euro, definitief van tafel zijn. Eén van de voorstellen is peuterspeelzalen en speeltuinen vanaf 2006 weer subsidie toe te kennen op dezelfde wijze als in 2004.

Het bureau concludeert dat het goed is dat de gemeente het verenigingsleven en de voorzieningen in de dorpen van Wijdemeren koestert. "De verenigingen vormen het cement van de maatschappij en zijn van onschatbare waarde." Het bureau adviseert het college verder meer nadruk te leggen op de jeugd en kwetsbare groepen in de Wijdemeerse samenleving. Het college onderschrijft dit, mede op grond van demografische ontwikkelingen en de komst van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wat betreft de sportaccommodaties concludeert het bureau dat de sporthallen basisvoorzieningen zijn die moeten blijven.

Subsidies en zorgloket
Op basis van de hoofdconclusies van de structuurvisie deed het bureau Hopman en Andres verschillende projectvoorstellen. Het college heeft hierover het volgende besloten. Om te beginnen gaat het college de raad voorstellen de peuterspeelzalen en speeltuinen weer subsidie toe te kennen vanaf 2006. Het college wil dit op dezelfde wijze uitvoeren als in 2004, dus een bepaald bedrag toekennen per peuter/lid. Verder wil het college in het gemeentehuis een zorgloket inrichten. Doel is informatie en dienstverlening binnen de zorg op één punt te centraliseren waardoor inwoners zich eenvoudiger een weg kunnen banen tussen de verschillende regels en instanties. Het bureau heeft eveneens voorgesteld een nieuwe systematiek te ontwikkelen voor het verdelen van subsidiegelden na 2006. Het college wil dit overlaten aan de nieuwe gemeenteraad.

Uitgiftepunten basisbibliotheek
De bibliotheekfunctie in Wijdemeren gaat veranderen in verband met de fusie tot één regionale basisbibliotheek. Als gevolg hiervan is de verwachting dat er ook in andere dorpen in Wijdemeren uitgiftepunten van de bibliotheek komen. Dit zou het voorzieningenniveau van deze kernen verhogen. Het college is van mening dat in de kernen waar nu de bibliobus komt, deze situatie zo blijft of de situatie wordt verbeterd door er een steunpunt in te richten waar inwoners op meerdere momenten gebruik van kunnen maken. Daarbij is het volgens het college ook wenselijk in Ankeveen en Oud-Loosdrecht een bibliotheekfunctie in te richten. Voor de veranderingen wil het college geen extra geld beschikbaar stellen.

Loosdrecht
De overige projectvoorstellen hebben betrekking op de voorzieningen in de dorpen. In de Sociale Structuurvisie stellen Hopman en Andres dat het Kindertrefpunt aan 't Oppad in Oud-Loosdrecht geen basisvoorziening is. Het college beaamt dit, maar vindt dat de huidige exploitatie voorziet in een behoefte. Daarbij krijgen kinderen van de basisschool De Catamaran er gymnastiekonderwijs. Het college heeft besloten het Trefpunt te willen behouden. Wat betreft het nieuwe gebouw van peuterspeelzaal `De Meidoorn' aan de Meidoornlaan was het advies te bezien of dit pand ook voor andere doeleinden is te gebruiken. Het college is mening dat dit niet mogelijk is en de peuterspeelzaal er moet blijven.

Nederhorst den Berg
In Nederhorst den Berg zijn sporthal De Blijk en cultureel centrum De Spot wat het college betreft belangrijke onmisbare basisvoorzieningen voor de inwoners. Wanneer er in Nederhorst den Berg ook een steunpunt van de bibliotheek zou komen, gaat het voorzieningenniveau in Nederhorst den Berg er op vooruit.

's-Graveland/Kortenhoef
Wat betreft de verenigingsgebouwen aan de Kwakel in Kortenhoef gaat het college door op de ingeslagen weg. Aan de Kwakel komen twee accommodaties, één voor de muziekverenigingen BMOL en Amicitia en één voor de postduiven- en konijnenfokvereniging. Het gebouw van Versa aan de Kwakel, voor jeugd en jongerenwerk, krijgt tegelijkertijd kleine aanpassingen. Tot slot heeft het bureau Hopman en Andres onderzocht wat de capaciteit is van SV 's-Graveland en SV Loosdrecht. Het college wil bezien of er prognoses voor handen zijn waaruit het ledenaantal in de toekomst afgeleid kan worden en welke maatregelen op grond daarvan moeten worden genomen.

Overigens vindt het college dat voorzieningen in Ankeveen en Oud-Loosdrecht onderbelicht zijn in de Sociale structuurvisie van Hopman en Andres. Het college wil voor deze dorpen met aanvullende voorstellen komen.

Planning
Op 10 januari a.s. praat de raadscommissie Maatschappelijke Zaken over de plannen en de planning van het college. Belanghebbenden ontvangen van de gemeente een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn.